édes sütemény , karácsony , méz , mézeskalács ,

Mézeskalács – azonnal süthető, és hosszú ideig puha marad

Nálunk az első adag mézeskalács valamikor advent második vasárnapja körül szokott elkészülni, majd ezt követően lezárható sütisdobozokba kerülnek, és karácsonyig szép lassan el is fogynak. Tökéletes reggeli rágcsálnivaló egy pohár tejjel, vagy kakaóval az iskolába, óvodába menet előtt, amit a mi gyermekeink ki is használnak. 😋Ilyenkor ugyanis, az ünnepi "szezonban" nem vesszük annyira komolyan az édesség- és édes süteményfogyasztásra vonatkozó szabályainkat, hiszen tele a szekrény; a mikuláscsomagokból ömlik a csokoládé, és az adventi zsákocskák is minden napra tartalmaznak néhány finomságot. És akkor még nem is beszéltünk a kimondhatatlanul sok fajta szaloncukorról, amik a spájzban húzzák meg magukat télire... 😊 Három kicsi gyermekünk van, akikkel már pár éve bevett szokás a mézeskalács készítése a  karácsonyi  ünnepek előtt. A korábbi években csak a díszítésben vettek részt, de elérték azt a kort, hogy idén már nyugodtan "p

Nálunk az első adag mézeskalács valamikor advent második vasárnapja körül szokott elkészülni, majd ezt követően lezárható sütisdobozokba kerülnek, és karácsonyig szép lassan el is fogynak. Tökéletes reggeli rágcsálnivaló egy pohár tejjel, vagy kakaóval az iskolába, óvodába menet előtt, amit a mi gyermekeink ki is használnak. 😋Ilyenkor ugyanis, az ünnepi "szezonban" nem vesszük annyira komolyan az édesség- és édes süteményfogyasztásra vonatkozó szabályainkat, hiszen tele a szekrény; a mikuláscsomagokból ömlik a csokoládé, és az adventi zsákocskák is minden napra tartalmaznak néhány finomságot. És akkor még nem is beszéltünk a kimondhatatlanul sok fajta szaloncukorról, amik a spájzban húzzák meg magukat télire... 😊

Három kicsi gyermekünk van, akikkel már pár éve bevett szokás a mézeskalács készítése a karácsonyi ünnepek előtt. A korábbi években csak a díszítésben vettek részt, de elérték azt a kort, hogy idén már nyugodtan "pacsmagolhattak" a tésztával is. 😊És hát rendkívüli módon élvezték. Nyújtották a tésztát, nyomogatták a sütikiszúrókat, és persze alig várták, hogy a kisült mézeskalácsokat díszíthessék a cukormázzal. 😍

Ha ugyanis közeleg a karácsony, akkor nincs mit tennni, mézeskalácsot és bejglit kell sütni. Van már az Ezt fald fel hasábjain másik mézeskalács recept is, de annak a változatnak az összegyúrt tésztáját hűtőben kell pihentetni egy egész éjszakát, és csak azután süthető. Szerettünk volna azonban bemutatni egy olyan változatot is, amelyiknél nincs szükség pihentetésre, hanem azonnal süthető. Természetesen mindkét recept tökéletes mézeskalácsot eredményez, de van az a helyzet, amikor nincs idő pihentetni a tésztát, vagy ha épp elfogyott, és a lurkók még ennének mézeskalácsot, akkor ez azonnal eklkészíthető, és alig több, mint néhány óra múlva már akár fogyasztható is...

Előkészületek: 40 perc Elkészítés: 60 perc Összesen ennyi idő: 100 perc Adag: kb. 60 db
Hozzávalók a mézeskalácshoz:
  • 1 kg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 30 dkg margarin (kicsit megolvasztva)
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2,5 dl méz
  • 3 tojás
Mézeskalács elkészítése:

Az összes hozzávalót összedolgozzuk, és azonnal nyújthatjuk is a tésztát. Sütikiszúróval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és alsó-felső sütésű 180 fokos sütőben 7-10 perc alatt készre sütjük. Figyeljünk oda, mert könnyen megég. Amint kihűltek, lehet is őket tetszés szerint díszíteni, aztán ha megszilárdult a díszítés is rajta, akkor jól zárható dobozban sokáig eláll (bár ez utóbbiról semmilyen információm nincs, mert nálunk két hétnél tovább még mézeskalács nem bírt meglenni anélkül, hogy elfogyasztották volna).

Mindenkinek kelemes családi mézeskalácskészítést kívánunk. 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu