egészséges , friss füge , füge , menta , mozzarella , rukkola , saláta ,

Pácolt fügés saláta mentás mozzarellával – ne hagyd ki!

Alapvetően szeretjük a friss salátákat, meg a finom, érett fügét is. Már nagyon vártuk, hogy érjenek a fügék a kertben, és készíthessünk valami finom fügés salátát. Ennek az ideje most jött el, a Michurinska 10 fügénk gőzerővel érik ezeken a meleg őszi napokon, ami nagyon jó, mert ehhez a salátához pont ilyesmi füge passzol. Közepes méretű, mézesen édes, és aromásan lédús, vékony héjjal és hússal. Pont ebbe az istenien finom salátába illik. 😍 Persze, mondhatnánk, hogy könnyű nekem, aki nem csak gasztroblogger vagyok, hanem füge-fajtagyűjtő is. De azért egy ilyen salátához való mennyiség egyetlen bokron is megteremhet bárki kertjében. 😊 Holnap pedig egy különleges mediterrán fügés salátát fogunk készíteni. Érdemes visszanézni hozzánk. 😉 Tényleg fontos azonban, hogy csak teljesen érett fügéket szedjünk le ehhez a salátához, mert ha még ott szivárog a tejnedv a leszakított füge nyakán, akkor bizony az borzalmasan el fogja rontani az ízét. Pedig ebbe

Alapvetően szeretjük a friss salátákat, meg a finom, érett fügét is. Már nagyon vártuk, hogy érjenek a fügék a kertben, és készíthessünk valami finom fügés salátát. Ennek az ideje most jött el, a Michurinska 10 fügénk gőzerővel érik ezeken a meleg őszi napokon, ami nagyon jó, mert ehhez a salátához pont ilyesmi füge passzol. Közepes méretű, mézesen édes, és aromásan lédús, vékony héjjal és hússal. Pont ebbe az istenien finom salátába illik. 😍 Persze, mondhatnánk, hogy könnyű nekem, aki nem csak gasztroblogger vagyok, hanem füge-fajtagyűjtő is. De azért egy ilyen salátához való mennyiség egyetlen bokron is megteremhet bárki kertjében. 😊 Holnap pedig egy különleges mediterrán fügés salátát fogunk készíteni. Érdemes visszanézni hozzánk. 😉

Tényleg fontos azonban, hogy csak teljesen érett fügéket szedjünk le ehhez a salátához, mert ha még ott szivárog a tejnedv a leszakított füge nyakán, akkor bizony az borzalmasan el fogja rontani az ízét. Pedig ebben a salátában a balzsamecet és a citrom savanykás íze remekül harmonizál a kakukkfűvel megszórt fügével, és a mentás mozzarellával. 😋 Nekünk nagyon ízlett, mindenkinek bátran ajánljuk a kipróbálását.

Előkészületek: 40 perc Elkészítés: 10 perc Összesen ennyi idő: 50 perc Adag: 4
Hozzávalók a pácolt fügés salátához mozzarellával:
  • 8 érett füge negyedelve
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű
  • kis marék friss mentalevél
  • 2 csomag mozzarella
  • 50 gramm rukkola (vagy valamilyen rukkolát is tartalmazó salátakeverék)
  • őrölt bors
  • konyhasó
Pácolt fügés saláta elkészítése mentás mozzarellával:

Készítsük el a fügepácot: egy kisebb tálkában keverjük össze a citrom levét, a citrom reszelt héját, a balzsamecetet és az olíva olajat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (nem kell sok egyikből sem, épp csak egy-egy csipet). Ha ezzel megvagyunk, a fügékről vágjuk le a szár részeket, majd negyedeljük őket. Tegyük egy tányérra, vagy kisebb tálba őket óvatosan, hogy ne törjenek, ne nyomódjanak. Locsoljuk meg a páclével, és hagyjuk ebben állni egy fél óráig szobahőmérsékleten.

Amíg a füge érlelődik a pácban, menjünk ki a kertbe, és vágjunk firss kakukkfüvet, és szedjünk mellé mentaleveleket is. Ehhez a recepthez friss fűszerek kellenek, nem annyira jó a tasakos szárított. Ha nincs kertünk, akkor is tarthatunk az ablakpárkányon cserepes fűszernövényeket, vagy akár dézsában is nevelhetjük kedvenc fűszereinket a balkonon.

A frissen szedett kaukkfüvet fogjuk szorosan csokorba, és óvatosan vágjuk nagyon apróra egy konyhai ollóval. Persze vághatjuk akár késsel is vágódeszkán, de nekem ez tűnt egyszerűbbnek. Amikor készen vagyunk, bontsuk ki a mozzarella sajtot, öntsük le a levét, és csepegtessük le alaposan. Vágjuk kisebb darabokra, tegyük egy tálba, és sózzuk, borsozzuk (ezekből ismét csak egy kicsike kell, nem sok), majd szórjuk rá a durvára vágott menta leveleket, és hagyjuk pihenni egy kicsit.

Vegyünk elő egy tányért, amiben tálalni szeretnénk. A saláta leveleket kicsit megtépkedve szórjuk a tányérra. Egyenként óvatosan szedjük ki a fügéket a pácléből, és pakoljuk a salátára. Tegyük ugyanezt a mozzarella darabokkal is, majd a legvégén vékonyka csíkokban óvatosan csorgassuk meg a páclével, amiben a füge ázott. Ha szeretnénk, a végén még szórhatunk rá mentaleveleket is.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez a finom mediterrán salátához. 😊

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu