egészséges , friss füge , füge , mogyoró , mozzarella , saláta , zöldbab ,

Mediterrán saláta fügével, mozzarellával és áfonyalekvárral

Az idei évben egy kicsit minden el van csúszva. Hűvös, csapadékos tavasz volt, már-már az volt az ember érzése, hogy ez még nem is a tavasz eleje, hanem véget érni nem akaró tél. Aztán csak eljött a jó idő, de az igazi meleg sokáig váratott magára. A tavasz is a megszokottól enyhébb és csapadékosabb volt. Tavaly június közepén már kiégett a fű az aszálytól, idén meg nem akart megérkezni a nyár. Végül persze csak nyár lett. Jött a meleg és a forróság is. Ez a folyamat most is tart. Szeptember közepe van, de mintha az időjárás erről nem venne tudomást. Harminc fok feletti hőmérsékletek vannak napközben, ami nagyon kedvez a füge érésének, így naponta szüretelünk ebben a tulajdonképpeni kései nyárban. Persze, mondhatnánk, hogy könnyű nekem, aki nem csak gasztroblogger vagyok, hanem füge-fajtagyűjtő is. De azért egy ilyen salátához való mennyiség egyetlen bokron is megteremhet bárki kertjében. 😊 A friss fügét pedig legalább annyira szeretjük az én drága

Az idei évben egy kicsit minden el van csúszva. Hűvös, csapadékos tavasz volt, már-már az volt az ember érzése, hogy ez még nem is a tavasz eleje, hanem véget érni nem akaró tél. Aztán csak eljött a jó idő, de az igazi meleg sokáig váratott magára. A tavasz is a megszokottól enyhébb és csapadékosabb volt. Tavaly június közepén már kiégett a fű az aszálytól, idén meg nem akart megérkezni a nyár. Végül persze csak nyár lett. Jött a meleg és a forróság is.

Ez a folyamat most is tart. Szeptember közepe van, de mintha az időjárás erről nem venne tudomást. Harminc fok feletti hőmérsékletek vannak napközben, ami nagyon kedvez a füge érésének, így naponta szüretelünk ebben a tulajdonképpeni kései nyárban. Persze, mondhatnánk, hogy könnyű nekem, aki nem csak gasztroblogger vagyok, hanem füge-fajtagyűjtő is. De azért egy ilyen salátához való mennyiség egyetlen bokron is megteremhet bárki kertjében. 😊 A friss fügét pedig legalább annyira szeretjük az én drága feleségemmel, mint a finom, ropogos salátákat. 😋 Tegnap egy pácolt fügés salátát készítettünk, ma pedig egy még különlegesebb, mediterrán fügés salátára esett a választásunk.

Az eredeti receptben kicsit másképp szerepeltek az összetevők, de én saját szájízlés szerint kicsit variáltam rajta. Hihetetlen, hogy miyen jól harmonizál ebben a receptben a füge, a zöldbab, az áfonyalekvár és a balzsamecet a többi összetevővel. Egyszerűen fantasztikus, az eredmény egy nagyon finom és egészséges saláta lett. Mindenkinek őszinte szívből ajánljuk a kipróbálását. 😍

Előkészületek: 30 perc Elkészítés: 20 perc Összesen ennyi idő: 50 perc Adag: 4
Hozzávalók a mediterrán fügés salátához:
  • 20 dkg zöldbab finomra vágva
  • 6 db kisebb füge negyedelve
  • 1 kisebb lilahagyma
  • mozzarella golyócskák lecsepegtetve, darabolva
  • 20 gramm mogyoró durvára vágva, pirítva
  • 30 gramm vegyes saláta rukkolával
  • kis marék bazsalikom levél tépkedve
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál áfonyalekvár
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • őrölt bors
  • koyhasó
Mediterrán fügés saláta elkészítése mozzarellával:

Egy lábas forrásban lévő enyhén sós vízben a zöldbabot forraljuk 2-3 percig, majd hideg vízben lehűtjük, lecsepegtetjük és konyhai papírtörlőn szétterítve hagyjuk megszáradni. Amíg a bab szárad, durvára törjük a héjától megtisztított pirított mogyorót. Nem jó darálva, mert akkor túl apró lesz, tényleg elég durvára törni. Ezt én úgy oldottam meg, hogy szilikonos sütőpapírba (több rétegben) csomagoltam, majd óvatosan összetörtem egy húskloffolóval (elég neki néhány nem túl erős ütés). 😊

Következő lépésként elkészítjük az öntetet. Ehhez egy kisebb üvegben keverjük össze az olívaolajat, a balzsamecetet, az áfonya lekvárt, némi sót és őrölt borsot, meg a morzsolt kakukkfüvet. A legjobb a kertből frissen szedett és vagdosott kakukkfű, de ha az nincsen, megfelel a bolti tasakos is. Alaposan keverjük össze az öntetet, és hagyjuk pihenni egy kicsit.

A mozzarellát csepegtessük le, majd vágjuk nagyjából 1-1,5 centis kockákra. Tegyük egy kis tálba, és enyhén sózzuk, borsozzuk. Alaposan szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal a mozzarella kockákat (egy nagy csipet). Keverjük össze, és hagyjuk, hogy a szárított bazsalikom megszívja magát a mozzarellán lévő nedvességgel.

Vegyünk elő egy tányért (ez már a tálalás), és az aljára szórjunk vékony rétegben durván tépkedett friss salátakeveréket. Erre rendezzük el szépen a zöldbabot, a tetején osszuk el a az előzőleg vékony csíkokra vágott lila hagymát és a negyedekre vágott fügét. A fügék között osszuk el a bazsalikomos mozzarella kockákat, majd szórjuk meg a durvára tört pirított mogyoróval. A tetejét evőkanálról csorgatva locsoljuk be az áfonyalekváros öntettel. (különösen ügyeljünk rá, hogy a fügékre is locsoljunk) Készen is vagyunk. Egy tipp a végére: jót tesz neki, ha miután meglocsoltuk az öntettel, hagyjuk egy 20-30 percet állni, mert az öntet akkor szép lassan átjárja a fügét és a salátákat.

Jó étvágyat kívánunk a mediterrán fügés salátához. 😋

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu