Házi készítésű hamburger - hamburger házilag

A recept feleségem édesanyjától való, és ami azt illeti, életem első házi hamburgerét is náluk ettem. Akkor annyira megtetszett, hogy elkértük tőle a receptet, és azóta rendszeresen esszük. Nem egy nagy ördöngösség az elkészítése, de enni... na az mennyei. A gyorséttermek zsírban tocsogó, fura színű és állagú hamburgerei (amelyeknek mérete nagyjából a negyede a jelen posztunk alanyát képező házi készítésű hamburger méretének) a közelébe sem érhetnek ennek az igazi házi finomságnak. UPDATE 2014.07.15: A hozzávaló puffancsot - az igazi magyar hamburgerzsemle - eleinte pékségben vettük, de egy ideje már azt is magunk készítjük el, amely a következő linkre kattintva érhető el:  Puffancs házilag - az igazi magyar hamburgerzsemle Hozzávalók a hamburgerhúshoz: - 1 kg sertés/marha vegyes darált hús - 1 nagy fej vöröshagyma - 2 lapos teáskanál só - 2 tojás - 2 púpos evőkanál ketchup - frissen tartó fólia a csomagoláshoz Hamburgerhús elkészítése: Azt hiszem, ennél sokkal
A recept feleségem édesanyjától való, és ami azt illeti, életem első házi hamburgerét is náluk ettem. Akkor annyira megtetszett, hogy elkértük tőle a receptet, és azóta rendszeresen esszük. Nem egy nagy ördöngösség az elkészítése, de enni... na az mennyei. A gyorséttermek zsírban tocsogó, fura színű és állagú hamburgerei (amelyeknek mérete nagyjából a negyede a jelen posztunk alanyát képező házi készítésű hamburger méretének) a közelébe sem érhetnek ennek az igazi házi finomságnak.



UPDATE 2014.07.15: A hozzávaló puffancsot - az igazi magyar hamburgerzsemle - eleinte pékségben vettük, de egy ideje már azt is magunk készítjük el, amely a következő linkre kattintva érhető el: Puffancs házilag - az igazi magyar hamburgerzsemle

Hozzávalók a hamburgerhúshoz:
- 1 kg sertés/marha vegyes darált hús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 lapos teáskanál só
- 2 tojás
- 2 púpos evőkanál ketchup
- frissen tartó fólia a csomagoláshoz

Hamburgerhús elkészítése:
Azt hiszem, ennél sokkal egyszerűbb dolgot nem nagyon tudnék elképzelni a konyhában. A hagymát vágjuk apró kockákra (mintha pörkölthöz vágnánk). Az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban. A fóliát húzzuk ki az asztalra, tegyünk rá egy púpos evőkanálnyi húst, majd nyomkodjuk szét, hogy szép, nagyjából fél centi vastag pogácsává avanzsáljon. :-) Ezt követően hajtsuk rá a fóliát, és csomagoljuk be, de közben vigyázzunk arra, hogy sehol ne menjen bele túl mélyen a húsba, mert nehéz lesz kiszedni belőle, ha belefagy. Ezt a műveletet addig ismételgessük, míg üres nem lesz a tál. Ha megvan, mehet zacskókba és irány a fagyasztó, ahol elég sokáig eltartható...



Nekünk ebből a mennyiségből úgy 16-20 darab pogácsa szokott kijönni. Ha ehhez hozzászámoljuk a hamburger készítéskor felhasznált pékárút és zöldségeket, és figyelembe vesszük a hamburgerek méretét is, akkor arányosan sokkal olcsóbban tudunk egy hamburgert előállítani, mint amennyiért a gyorséttermekben hozzájuthatunk. És bár ez sem épp egy egészségbomba, de biztosak lehetünk benne, hogy nagyságrendekkel egészségesebb ez, mint a gyorséttermi...

Hozzávalók a házi hamburgerhez:
- puffancs vagy hamburgerzsemle - hamburgerhús (leírás fentebb)
- jégsaláta vagy bármilyen saláta
- paradicsom
- kígyóuborka
- hagyma
- TV paprika
- mustár
- ketchup

Házi hamburger elkészítése:
Vegyünk ki a fagyasztószekrényből annyi hamburgerhúst, ahány hamburgert tálalni szeretnénk. A húspogácsákat kevés olajon süssük ki teflon serpenyőben. A zöldségeket vágjuk karikára. A puffancsot vagy hamburgerzsemlét - szerintünk a puffancs az igaz - vágjuk ketté, tegyünk bele egy salátalevelet. Erre mehet a hamburgerhús, majd a tetejére a többi finomság. Mehet rá a mustár és a ketchup ízlés szerint. Tegyük rá a tetejét, és ez után jöhet az a művelet, amit mi a feleségemmel csak viccesen tömörítésnek nevezünk. A puffancs tetejére tegyük rá a tenyerünk, hagyjuk hogy markunk felvegye a puffancs formáját, majd jól nyomjuk le. Ezzel e roppant egyszerű művelettel sikerült elérnünk, hogy házi hamburgerünk magassága a felére csökkenjen. Így már talán egy átlagos méretű száj képes beleharapni...



Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom házi készítésű hamburgerhez. Egy aprócska tipp: kígyóuborka helyett - vagy akár mellé is - lehet csemegeuborka karikákat is tenni. Azzal is roppant finom!

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Ez mitől házi? Az a házi, ha megsütöd a pufit és a húst begyúród. A boltba vett pufiba tenni a fagyasztóból kivett hamburgerhúst? Nem vagy sokkal előrébb a gyorséttermi vacaknál.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nem olvastad el elég figyelmesen a posztot. A hamburgerhúst mi magunk gyúrtuk be, így nincs benne feleslegesen semmi olyan, ami a bolti hamburgerhúst szemétté és emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi. ;-) A puffancsot ezen alkalommal valóban boltban vettük, így nem akartuk a receptben azt hazudni, hogy mi sütöttük. Azóta természetesen ez megváltozott, csak még nem került fel a saját puffancs receptje. De ami késik, az nem múlik. :-) Örülök, hogy hiányos figyelmeddel megtiszteltél minket. :D

    VálaszTörlés
  3. Vannak olyan pékségek, ahol igényes, szép és finom puffancsot lehet kapni, ez bizony nem ront azon az elismerésen, amit most érzek! Nagyon guszta, szívesen harapnám! :)

    VálaszTörlés
  4. Jól nézz ki, de én imádom bele a lilahagymát :)a paradicsomot ki hagyom :)

    VálaszTörlés
  5. De ugye nem kötelező fagyasztani? Vagy esetleg frissen nagyon széteső?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem kötelező fagyasztani. Mi azért szoktuk fagyasztani, mert az itt leírt mennyiség nem egy-két hamburgerhez van, és így jó előre megvan a hamburgerbe való húspogácsánk. De ha frissen akarod kisütni, annak sincs semmi akadálya. :-)

      Törlés
  6. én a puffancsot is magam sütöm, a husit ugyan így állítom össze, plusz a sok zöldség...összehasonlíthatatlanul jobb az íze, mint a mekis pancsnak..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen... a házi puffancs. Mi azzal még (eddig) nem foglalkoztunk, de már szerepel a tervek között a puffancs házi elkészítése is. :-)

      Törlés
  7. Rövid ötlet. A húst érdemes egy tálcán előfagyasztani, majd ezután csomagolni. Így nem fagy bele a csomagolás. Ez működik rántott húsnál is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen a jó tippet, ki fogjuk próbálni. ;-)

      Törlés
  8. Sziasztok, én balkáni módra készítem a húst, még a gyerekeim barátai is ezt kérik, ha jönnek. Recept: 1 rész sertéshús, 1 rész marhahús, 1 rész zsírszalonna - ezeket aprítógépben finom masszává vagdalom (akkor is, ha eredetileg darálthúst vettem), és csakis sót és borsot teszek bele. (Tehát tojást és hagymát nem.) Egy pogácsányit kézben lapítok, és sütöm.
    Készítünk sajtos variációt, amihez erős ízű sajtot reszelünk (parmezán jellegűt, de vastagra reszelem), és csípőset, amihez csípős pirospaprikát keverek.
    Készítettem albán jellegűt is, amiben menta van (elég sok).
    Jó étvágyat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönjük szépen a remek leírást. Ez a balkáni változat nagyon nyálindító, lehet, hogy egyszer majd kipróbáljuk. :-)

      Törlés
  9. "Utol sem éri a gyorséttermek zsírban tocsogó, fura színű és állagú hamburgereit..."

    Ezt a mondatszerkezetet én újragondolnám minden szempontból, mert szerintem sokan itt azonnal abbahagyják az olvasást.
    A hamburgernél nincs gyorsabb és könnyebben elkészíthető energiaforrás, kizárólag ezért annyira népszerű. Főleg, ha tényleg megbízható forrásból származó alapanyagokból készül, de erre nagyon kicsi az esély az átlagember számára.
    A tojást én kihagynám, esetleg fasírtba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, észre sem vettük, hogy ott van egy bukfenc! :-) Javítottuk a szöveget. Hálás köszönet a jelzésért. ;-)

      Törlés
  10. Köszönöm a leírást, kommenteket is. Imádjuk a fiammal együtt. Főleg amióta megvettem a húshoz a két összezáró sütőt a pogácsákhoz az Aldiba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs is jobb a házi hamburgernél. :) Örülünk, hogy tetszett a recept, annak pedig még jobban, hogy be is vált! :)

      Törlés
  11. Nagyon jo a recept, ezt kiprobalom. A husit keves zsiradekon sutitek ki, vagy bo olajban, esetleg sutoben? Hogy erdemes sutni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Mi egy kevés olajon sütjük ki a húst. Jó étvágyat hozzá! :)

      Törlés
  12. Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Nagyon finom lett a burger és a puffi is. Ajánlom mindenkinek ezt a receptet ha finomat akar enni, és otthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika! Nagyon szépen köszönjük! Örülünk, hogy tetszett a recept! :)

      Törlés
  13. Szia mennyi adagnak felelt meg 1 kilo darálthús?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Leírtuk a receptben, hogy 16-20 db jön ki belőle nagyjából! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu