2013. szeptember 13., péntek

Kálcium-klorid (E 509)

A kálcium-klorid a sósav (E 507) kálciumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak, többek között az idegek és az izmok működéséhez elengedhetetlenek.

Az élelmiszerekben a kálcium-klorid a fehérjékkel erős kötéseket alakít ki, ami főként a sajtgyártásban játszik fontos szerepet. Ezenkívül a pektin (E 440) vagy az alginátok (E 400) zselésedési folyamata is szabályozható az E 509-cel. Mivel a kálcium-klorid a növényi sejtekben lévő pektinekkel oldhatatlan vegyületet képez, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás során szilárdítóanyagként alkalmazzák. Ha a gyümölcsöket vagy a salátákat a szeletelés után kálciumklorid-oldattal lemossák, a vágás helyén lezáródnak a sejtek, így színük és frissességük megőrizhető, és a darabok stabilabbak maradnak.

Előállítás:
A kálcium-kloridot a szóda (E 500) előállítása során keletkező kálciumklorid-oldat szárításával állítják elő.

Használat:
A kálcium-klorid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 509-et többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Dzsem, lekvár
• Sajt
• Tejtermékek
• Kompót (kivéve az almakompótot)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek

Biztonság:
A kálcium-klorid veszélytelennek számít
Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...