2013. szeptember 25., szerda

Lencsefőzelék pirított fokhagymával és zöldségekkel

Nagyon szeretjük a lencsefőzeléket a feleségemmel, főleg ha jó sűrű, de azért még folyós. Amikor már annyira sűrű pép, hogy tornyot lehet belőle rakni a tányérra, azt már nem annyira kedvelem. Ezért mi mindig olyanra főzzük, hogy még éppen vízszintes legyen a teteje, ha tányérba szedjük. Persze, ha valaki sűrűbben szereti, akkor használjon kevesebb vizet a főzőléhez, vagy több lisztet a rántáshoz. :-) Szeretjük füstölt hússal vagy szalonna bőrrel és sok zöldséggel annak ellenére, hogy a legtöbben a főzelékbe nem is raknak zöldséget. Legalábbis az ismeretségi körömben eddig meglepődtek azon, hogy rakunk bele zöldséget is. Amitől viszont igazán finom ez a főzelék, az a pirított fokhagyma. Én így tanultam a szüleimtől. Ez megint olyan dolog, amin sokan meglepődnek, pedig számomra ez a normális. A fokhagymát szeletekben megpirítjuk, és ez kerül a főzelékbe a rántással együtt. Ettől kap egy olyan kellemes ízt, ami nélkül én nem nagyon tudom elképzelni a lencsefőzeléket...

Hozzávalók a lencsefőzelékhez:
- 0.5 kg lencse
- 3 szál kisebb sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 4 teáskanál házi ételízesítő, vagy Vegeta
- 2 teáskanál só (Vegeta esetében nem is kell)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3-5 db babérlevél
- 1 evőkanál 20 %-os ételecet
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 késhenyi őrölt fehér bors
- 4 evőkanál liszt a rántáshoz
- füstölt hús, vagy füstölt szalonna bőr
- étolaj a rántáshoz

Megjegyzés:
Ha valaki nem házi ételízesítőt használ, akkor a só igénye nagyobb lesz, valamint akkor érdemes rakni bele egy kevéske petrezselyemzöldet és egyéb zöld fűszereket ízlés szerint. Ha valaki elkészítette a házi ételízesítőt, és azt használja hozzá, akkor nem kell külön zöld fűszer bele. Persze ettől még lehet rakni... ;-)

Lencsefőzelék elkészítése:
A lencsét saját vizében tegyük oda főni. Adjuk hozzá a babérleveleket, a füstölt húst - vagy szalonna bőrt -, a zöldségeket, a házi ételízesítőt és a sót. Mivel az általunk készített házi ételízesítőnek csak 16% a sótartalma, így sózni is kell az ételt. A bolti ételízesítők esetében nagyjából 60-65% a sótartalom, így azokat nem kell már utólag sózni, inkább abba több zöldség kellene. Fedjük le fedővel, és főzzük addig, míg a lencse és a zöldségek is meg nem puhulnak. Ezt követően egy kisebb edényben, amiben a rántást szoktuk készíteni tegyünk étolajat és szeleteljük bele a fokhagyma gerezdeket, majd tegyük oda alacsony lángon pirítani, amikor szép szalmasárgák (fontos, hogy ne pirítsuk rögtön barnára, mert még a liszttel együtt is sülni fog, és ha megég, megkeseríti a rántást, és ezzel az egész ételt is), akkor tegyük rá a lisztet, és pirítsuk meg azt is. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a fűszerpaprikát és az őrölt fehér borsot. Aki paprikásabban szereti, az tehet bele több paprikát is, aki nem szereti, akár ki is hagyhatja. A fehér bors helyett megfelel a fekete is, de a fehéret szeretjük, mert az kevésbé irritálja a gyomrot.


Ha a rántás kész, akkor rántsuk be vele az ételt, majd pár percig még forraljuk. Tegyük bele az egy evőkanál ecetet, keverjük el alaposan, majd tárjuk le alatta a tűzhelyet. Tálaljuk friss kenyérrel. Aki szereti, tejföllel is ízesítheti.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a pirított fokhagymás lencsefőzelékhez. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...