2013. október 2., szerda

Rakott krumpli, ahogy mi szeretjük - rakott burgonya

Rakott burgonya... gyerekkorom óta az egyik nagy-nagy kedvencem nekem is, és az én drágámnak is. Ez egy roppant egyszerű és klasszikus magyar étel, talán sokak úgy vélhetik, ennek aztán fölösleges a receptjét osztogatni. ugyanakkor mi úgy gondoljuk, hogy ez nem így van. Mindig lesznek, akiknek még egy rántás elkészítése is kihívás.



Mindig lesznek, akiknek kellhet ez a recept. ;-) Másrészt pedig úgy gondoltuk, megmutatjuk, mi hogyan szeretjük (és hát mégis csak egy klasszikus magyar ételről van szó, így mindenképp illik neki kampányolni). :-) A legjobb benne, hogy nem kell hozzá sok cucc, viszonylag egyszerű. Nem kell hozzá semmilyen fűszer - persze aki szereti fűszerezni, az megteheti -, ugyanakkor nagyon laktató, és finom. Már ha a kellő minőségű alapanyagot vettük meg hozzá...

Hozzávalók a rakott krumplihoz:
- 1 szál Gyulai kolbász
- 2 kg krumpli
- 8 db tojás
- 1 nagy doboz tejföl (375 g)
- vaj az edény kikenéséhez
- konyhasó

Rakott krumpli elkészítése:
A krumplit hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd sós vízben főzzük meg. A tojásokat főzzük keményre (forrástól számítva legalább öt perc), majd hirtelen hűtsük le őket, hogy meg tudjuk fogni, és még azelőtt hámozzuk meg, hogy teljesen áthűlnének. Amíg van némi gőz a héja alatt, addig könnyű megpucolni, de ha teljesen kihűl, úgy rá tud tapadni, hogy csak a tojás megrongálásával, kicsipkézésével lehet megpucolni. Ha ezzel is megvagyunk, a Gyulai kolbászt karikázzuk fel. Mielőtt bárki is azt hinné, hogy ez itt egy fizetett reklám a Gyulai kolbásznak, közlöm, nem így van. Azért írtam ezt a fajta kolbászt, mert a rakott burgonya ízét, színét jelentősen befolyásolja a felhasznált kolbász minősége. Tudom, sokan az olcsó lecsókolbásszal készítik, de elárulom: az a húsipar szemete lett mára. Se íze, se színe, se tartalma. Szerintem a legjobb a Gyulai. Nem olcsó, de nem is kell belőle sok...


Szóval, kenjünk ki vajjal egy hőálló sütőtálat (vagy amiben sütni akarjuk), majd kezdjük el bele rétegezni a hozzávalókat. Első sor krumpli, második sor főtt tojás és kolbász, harmadik sor krumpli, és ezt így tovább, míg van még hozzávaló. A teteje krumpli legyen. Fontos még megjegyezni itt, hogy rétegzés közben ügyeljünk arra, hogy tojás ne érjen a sütőedény széléhez, mert ott hajlamos odaragadni és úgy megégni, hogy olyan lesz, mint a gumi. Kevés büdösebb dolgot tudok az égett tojásnál!



Ha készen vagyunk a rétegzéssel, akkor jöhet a doboz tejföl. Ha a krumpli nem elég sós (ezt ízleléssel döntsük el), akkor keverjünk el egy kevés sót a tejfölben, amúgy nem kell. A tejföllel egyenletesen vonjuk be a tetejét, majd 160 fokos sütőben süssük addig, míg a tejföl el nem kezd barnulni. Ezt követően kivehetjük a sütőből, és tálalhatjuk...

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá! :-)

2 megjegyzés :

  1. Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogotokra! Tetszenek a receptjeitek, többet én is ismerek, de amit nem ki fogom próbálni! Elfogadtok véleményt?
    Szerintem a rakott krumpli finomabb, ha a krumplit héjában főzzük meg. Nem oldódik ki belőle a sok tápanyag. Az én nagymamám mindig így csinálta! Próbáljátok egyszer ki nyers krumpliból is. Ugyan úgy készül, csak egy kicsit tovább kell sütni. Egész már íze van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, igazán örülünk, hogy tetszik a blogunk. :-) Régebben héjában főztük, de pár éve már nem úgy csináljuk. Megszoktuk most már így. :-) De azért köszönjük...

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...