Sütőtök, sült tök - az egészséges és finom zöldség

Sütőtök, sült tök... nagyon vártuk már a szezon kezdetét a feleségemmel, mert egyszerűen imádjuk. Nagyon finom csemege a téli napokra, és mindemellett rendkívül egészséges. Többek között ezért is döntöttünk úgy, hogy írunk erről az amúgy roppant egyszerű - talán receptnek nem is nevezhető - receptről. :-) Mi minden év telén rengeteget eszünk belőle. Leginkább a kanadai sütőtököt szoktuk venni, mert hozzánk annak az íze áll közelebb, de természetesen a nagydobosi fajta is jó hozzá, sőt: igazából azt tartják erre a célra a legalkalmasabbnak. Mindegy is hogyan, és melyiket, de fogyasszuk, mart nagyon jó, sok hasznos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, így egészséges. Rostokban gazdag, aminek köszönhetően rendívül jót tesz az emésztőrendszernek. Mindemellett még istenien finom is a sült tök... akkor hát miért ne ennénk akár minden nap? :-) A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták. N
Sütőtök, sült tök... nagyon vártuk már a szezon kezdetét a feleségemmel, mert egyszerűen imádjuk. Nagyon finom csemege a téli napokra, és mindemellett rendkívül egészséges. Többek között ezért is döntöttünk úgy, hogy írunk erről az amúgy roppant egyszerű - talán receptnek nem is nevezhető - receptről. :-) Mi minden év telén rengeteget eszünk belőle. Leginkább a kanadai sütőtököt szoktuk venni, mert hozzánk annak az íze áll közelebb, de természetesen a nagydobosi fajta is jó hozzá, sőt: igazából azt tartják erre a célra a legalkalmasabbnak. Mindegy is hogyan, és melyiket, de fogyasszuk, mart nagyon jó, sok hasznos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, így egészséges. Rostokban gazdag, aminek köszönhetően rendívül jót tesz az emésztőrendszernek. Mindemellett még istenien finom is a sült tök... akkor hát miért ne ennénk akár minden nap? :-)

A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!
Aki még soha nem kóstolt igazi sütőtököt, azt gondolhatja, az aminek ennyi jótékony hatása van, csak rossz ízű lehet. Az így vélekedőket és a szkeptikusokat biztosíthatjuk, tévednek! Egy olyan zöldség, ami talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé érdemes a kipróbálásra és a család étrendjébe történő beillesztésre. Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészségesség, finom íz és elérhető ár. Aki a sütőtök kiemelkedő élettani hatásai, sokoldalú felhasználási módjai ellenére is kétkedő marad, gondolkodjon el azon, talán nem véletlen, hogy, hogy sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelnek és fogyasztanak!
Forrás: www.sutotok.com

Hozzávalók a sült tökhöz (a lista meglepően rövid lesz):
- Sütőtök (akármilyen fajta megteszi)

Sült tök elkészítése:
Na azt hiszem, ez sem lesz egy túl bonyolult leírás. Manapság sokféle receptet lehet találni az interneten böngészve. Van aki rozmaringgal szórja meg a tököt sütés előtt, van aki pedig mézzel keni meg, mielőtt a sütőbe tolná, és még sorolhatnám. Biztosan nem rosszak ezek a változatok sem, de valamiért az őseink sem giccselték túl ezt a sütőtök receptjét, elkészítését. Talán azért, mert ennek a zöldségnek önmagában is annyira kifinomult és összetett az ízvilága, hogy nincs semmi szükség arra, hogy még fűszerezzük. Amin már nem lehet javítani, azon meg minek rontani? :-D Na ezért biztosan akadnak majd páran, akik megdobálnak kővel (vagy fehér kenyérrel, mint egyik közösségi oldalon a paleofanok), de nem nagyon érdekel...

Na de nagyon elkanyarodtam. Hogyan is készítsük el a sült tököt. A sütőtöknek néha igen kemény tud lenni a külső héja, így ehhez igen éles kés kell, és biztos, erős kéz. Nálunk ez a feladat mindig az enyém: a tököt félbe kell vágni. Miután ez megvan, tisztítsuk ki a belsejét a magoktól, és magokat körülvevő szál alakú rostoktól. Ha olyan tököt sikerült vennünk, aminek szép nagy magjai vannak (pl nagydobosi sütőtök), akkor azokat egy újságpapíron meg is száríthatjuk, hogy később értékes csemegeként fogyasszuk el. Ha azonban a magok aprók - mint általában a kanadai sütőtöknél -, akkor nem érdemes ezzel vacakolni, hajítsuk a szemétbe. A tököt tisztítás után aprítsuk több darabra ízlésünk szerint, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt sütőrácsra. Előmelegített sütőben süssük 180-200 fokon addig, míg villával megszúrva azt nem tapasztaljuk, hogy könnyedén, akadály nélkül hatol a villa a tökbe...

Ekkor zárjuk el a sütőt, és már tálalhatjuk is. Fogyaszthatjuk frissen melegen, vagy kihűlve is. Íze mindenképpen remek. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Mi is nagyon szeretjük a sült tököt. Ha gyorsan akarom elkészíteni, akkor mikróhullámú sütőben 1/2 óra alatt megpuhul.
    Ilona

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi még nem próbáltuk mikróba, de biztosan úgy is finom lehet... :)

      Törlés
    2. a mikro minden jó dolgot megöl az ételekben,ha nem muszáj ne használjátok.:)

      Törlés
    3. Kedves Anna!

      Ez egy tévhit. A mikro pontosan azt teszi az ételekkel, amit a tűzhely is tesz. Megmelegíti, felforralja. Márpedig amit melegítünk, forralunk, abban minden elpusztul, ami élő volt. És ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy mit használtunk melegítésre: gáztűzhelyt, villanytűzhelyt, szabadtéri tüzet, vagy éppen mikrot. Sőt! Hő hatására a vitaminok igen nagy százaléka is lebomlik. Így minden, amit megfőzünk/megsütünk teljesen halott lesz. Akkor is ha nem mikroban készült. De ezen felül a mikro semmiben sem rosszabb/károsabb, mint a tűzhelyek/sütők. Sőt! A gáz égésterméke sokkal veszélyesebb, mint a mikro. De ezt már tényleg csak a margóra írtam fel. Nem kell bedőlni minden rémhírnek. A szódavíztől sem lesz senki impotens, és a mobiltelefon sem okoz agyrákot. Na pont így nem káros a mikro sem. ;-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu