2013. november 22., péntek

Almakompót

Szeretjük az almát, szeretjük az almakompótot. A feleségem édesanyja nemrégiben küldött fel nekünk jó néhány kiló szabolcsi almát. Mivel a családban van, aki almatermesztéssel foglalkozik, így minden évben rengeteg almát kapunk. Kapunk nyári, őszi és téli almát is. Most őszi almát kaptunk egy elég nagy adaggal, és hát ugye azt nem lehet sokáig eltartani, így használni kell. Napi szinten csemegézünk almát nyersen, és mostanában rendszeresen sütünk almás sütiket, és főzünk almakompótot. Az interneten sokféle almakompót recept található, de nekünk a teljesen egyszerű, klasszikus almakompót a kedvencünk, ami nincs túlvariálva mindenfélével. Mi nem teszünk bele az almán kívül semmit, csak szegfűszeget, fahéjat, cukrot, és egy citrom kifacsart levét. Nekem már a dédanyám is így készítette...

Hozzávalók az almakompóthoz:
- 12 db közepes alma
- egy mokkáskanálnyi darabolt fahéj
- 6-7 db egész szegfűszeg
- 5-6 evőkanál kristálycukor
- 1 citrom kifacsart leve (elhagyható)
- 3 liter csapvíz

Almakompót elkészítése:
Engedjünk egy megfelelő méretű lábasba három liter csapvizet. Ebbe csavarjuk bele a citrom levét, keverjük el benne a kristálycukrot. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk gerezdekre. Az almagerezdeket rögtön tegyük a lébe. A citromlé azért van benne, mert egyrészt finom ízt ad neki, másrészt meggátolja, hogy az alma megbarnuljon. Aki nem szereti, el is hagyhatja, de ebben az esetben gyorsan kell dolgozni. Szóval, a gerezdekre vágott almákat tegyük a lébe. Ha elfogyott az alma, dobjuk bele a fűszereket, gyújtsunk alá, és hirtelen lángon forraljuk fel az egészet. Forrástól számítva maximum fél óra kell neki (alma fajtájától is függ). Akkor zárjuk le alatta a tüzet, amikor úgy ítéljük meg, hogy már épp csak egy kicsit kéne főnie, ugyanis a forró lében úszkálva még nagyjából pont annyit puhul, mire kihűl. Ha készre főzzük, akkor mire kihűl a lé, szétfő az alma.

Hidegen tálaljuk. Kiváló nassolni való az esti tévézés közben, de húsételeknek is kiváló kiegészítője lehet. Jó étvágyat kívánunk hozzá mindenkinek. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...