2013. november 15., péntek

Törökméz házilag készítve - egyszerű változat

Gyermekkoromban sokat jártunk búcsúba. Akkoriban ezek jeles napok voltak egy település életében, és mi gyerekek nagyon szerettünk oda járni, mert hát ott volt vattacukor, törökméz, medvecukor, körhinta, dodzsem és még sok minden más, ami egy gyereket érdekel. Én személy szerint minden alkalommal kiköveteltem a magam törökméz adagját, amit a szüleim, nagyszüleim meg is vettem nekem, mert filléres dolog volt. Nagyon szerettem a törökmézet, mindig mindenem tiszta ragacs volt tőle. :-) Valamelyik nap az eszembe jutott, és rákerestem a neten. Azt hittem, valami nagyon bonyolult dolog lehet, és biztosan nem fogok találni semmit, de ehelyett számtalan szinte teljesen egyforma recept tárult elém. Átnéztem ezeket, és rájöttem, hogy ez pofon egyszerű. És mivel csak kristálycukor, méz és szódabikarbóna kell hozzá, gondoltam egyet, és nekiálltam...

A hozzávaló mézet ezúttal Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta méhészetétől, a Tibi Méztől rendeltük, mert kiváló magyar termelői mézet és egyéb méhészeti termékeket kínál emberbarát árakon, és még mennyiségi kedvezmény is van nála. Mi elégedettek vagyunk a Tibi Mézzel. :-)

Hozzávalók a házi törökmézhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál méz
- 1.5 mokkáskanál szódabikarbóna

Törökméz házilagos elkészítése:
Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot és a mézet, majd lassú tűzön melegítsük addig, míg meg nem olvad. Eközben folyamatosan kevergessük, különben hamar odaég. Néhány perc alatt a cukor elkezd karamellizálódni. Nem kell hagyni, hogy megbarnuljon, mert akkor már kesernyés az íze, de ha túl világos, az sem jó, mert akkor meg nem lesz megfelelő íze. Nekem úgy tűnt, hogy a megfelelő szín a szalmasárga. Ezt követően adjuk hozzá a szódabikarbónát. Nem kell megijedni, ettől fel fog habzani, de ez a cél, ettől nyeri el habos állagát. Mire ezzel megfelelően felhabzik, addigra még a színe érik egy kicsit, és szép narancssárga lesz. Ha elérte ezt a színt, akkor öntsük ki alaposan kiolajozott tálba, vagy ami még jobb, szilikonos sütőpapírra. A tál, amibe öntöttem, ki volt olajozva, mégis nagyon beleragadt, alig tudtam kiszedni. :-) Így legközelebb egészen biztos, hogy sütőpapírra fogom kiönteni... :-)



Tegyük szellős helyre, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd tördeljük darabokra, és tálaljuk úgy. Azt azonban nem árt tudni, hogy - bár sajnálatos módon sok helyen azt írják - ez nem az igazi, klasszikus, Törökországból származó mézédes finomság, mert az eredeti törökméz kicsit több összetevőből áll ennél. De majd hamarosan annak a receptjét megosztjuk veletek... ;-)

Figyelmeztetés: csak annyit készítsünk belőle, amennyi még aznap, legfeljebb másnap elfogy, mert nem túl jól tartható el. Meg nem romlik ugyan, de nagyon hamar elkezd olvadni, és egy ragacsos massza lesz belőle.

2 megjegyzés :

  1. Ha hűtőben tartod, akkor nem lesz ragacsos!
    Onnan kivéve bármikor használható!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen a tippet, kedves Sándor. :-)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...