2013. december 6., péntek

Hagyományos körözött - körített túró

Emlékszem még, gyermek koromban mennyire nagyra becsült csemege volt a körözött... az az igazi, jó magyaros körözött. Minden közértbe - igen, akkor még így hívták, és nem ABC-nek meg miegymásnak - lehetett kapni a csemegepultnál. Nekünk sosem kellett megvenni, mert otthon készítettük már akkor is. Remek, tápláló, fehérjében gazdag reggelik és uzsonnák gyakori összetevője volt ez majdnem minden magyar családnál. Aztán a nagy rendszerváltással elérhetővé váltak a boltban vajkrémek, sajtkrémek, ízesített margarinok, túrókrémek, melyek sokkal változatosabbak, és "hála" a sok vegyszernek, amit beletesznek, elég sokáig eláll a hűtőben, nem úgy mint a nagyi körözöttje, ami három-négy nap után már kimászik a hűtőből.



Így szépen lassan a tartós élelmiszerekhez szokott magyar társadalom elkezdte elfelejteni ezt a klasszikus finomságot. Majd jöttek sorra gasztro forradalmak, amelyek - ugyan mindegyik másképp, de mégis ugyanazzal a céllal - az egészséges és természetes táplálkozást kezdték előtérbe helyezni, és mintha felfedezték volna a spanyol viaszt, úgy kezdték hirdetni azokat a régi, klasszikus ételeket, amelyekre pár tíz évvel korábban azt mondták: unalmas. Így került ismét képbe a körözött is. Természetesen hozzá kell tennem: tisztelet a kivételnek, akik soha nem feledkeztek meg erről a finomságról (sem). Persze a boltokban lehetett kapni mindig is alufóliával lezárt műanyag tégelyekbe kiszerelve kapni, na de az mégsem ugyanaz, mint amit eleink készítettek a konyháikban. Elég csak egyetlen pillantást vetni a szavatossági időre, és már is gyanús lehet a dolog, hiszen tejtermék nem áll el ennyi ideig önmagától. Aztán a második pillantásra - amely az összetevők listájára esik - rögvest fény derül a "trükkre"...

Szóval, úgy gondoltuk, hogy bár ez egy nagyon egyszerű étel, de itt kell hogy álljon blogunkban a receptje, hiszen hosszú, hosszú évtizedek óta jelentős szerepe van a magyar gasztronómiában.

Hozzávalók a körözötthöz:
- 25 dkg túró (ízlés szerint lehet bármilyen fajta, vagy akár többféle is, de nem zsírszegény)
- 1 nagy fej lila hagyma (lehet vöröshagyma is)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 teáskanál fűszerpaprika (vagy paprika krém)
- 2 evőkanál 20%-os tejföl (ne itt akarjunk zsírszegények lenni)
- konyhasó ízlés szerint (paprikakrém esetében nem kell)
- őrölt bors ízlés szerint (paprikakrém esetében nem kell)
- zöld fűszerek ízlés szerint (opcionális)
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális)

Magyarázat a hozzávalóknál lévő zárójelekhez:
A körözött egy olyan étel, amit sokféleképpen el lehet készíteni. Mondhatnánk akár azt is rá, hogy ahány ház, annyi szokás. Van aki, fokhagymásan szereti, van aki snidlinggel, van aki petrezselyemzölddel, és van aki natúr. Mi natúr szeretjük a feleségemmel, ezért mi nem teszünk bele fokhagymát és zöld fűszereket, de mint opcionális összetevőket megemlítettük, hátha valaki kipróbálná. A fűszerpaprika helyett használhatunk paprikakrémet is. Ilyet kaphatunk a boltban, de akár házilag is elkészíthetjük. Mivel ezekben van elegendő só, még néha bors is, így ha ilyet használunk, ezen fűszereket nem kell még pluszban hozzáadni. Ami pedig a hagyma fajtáját illeti, ez megint ízlés kérdése. A feleségem családja - onnan a recept is - vöröshagymával készíti. Az én nagymamám pedig lila hagymával készítette. Ezt az adagot most mi is azzal készítettük. Ami még fontos nagyon a körözöttnél, hogy ez egy kalóriadús étel, és ez is a lényege. Ne itt akarjunk lightoskodni, mert ez az étel a jellegét, a lényegét, az igazi valóját veszíti el, ha mindenféle zsírszegény vacakból készítjük. Azoknak is megvan a helye és ideje, de az nem most van...



Körözött elkészítése: A hagymát vágjuk apró kockákra, majd az összes hozzávalóval együtt egy tálban keverjük el alaposan. Tegyük egy éjszakára hűtőbe. Ez idő alatt az ízek összeérnek. Kóstoljuk meg, ha nem tartjuk elég ízesnek, akkor még fűszerezhetjük nyugodtan. Pirítós kenyérre, vagy csak simán friss kenyérre kenve önmagában is fenséges csemege, de ha zöldségekkel együtt tálaljuk, akkor biztos a siker. Mivel nagyon gyorsan elkészíthető, nem érdemes belőle túl sokat készíteni egyszerre, mert bár néhány napot biztosan kibír a hűtőben, de igazából frissen a legjobb...

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá... :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...