2014. július 5., szombat

Sárgabarackos pite friss sárgabarackból

A tavalyi év mintájára idén is elmentünk Törökbálintra, hogy szedd magad sárgabarack akció keretében jussunk hozzá az idei sárgabarack adagunkhoz. Ez meg is történt, 25 kg gyümölcsöt szedtünk, amelynek egy részéből sárgabaracklekvár, egy részéből sárgabarackbefőtt, egy részéből pedig sárgabarackbor lett (ez utóbbi még folyamatban van). Volt azonban pár szem félérett barack, amivel nem lehetett akkor még semmit sem kezdeni, ezért kitettük az ablakpárkányba, ahol három nap alatt puhára és édesre érett. Ekkor jött az én drágámnak az ötlete, hogy készítsünk belőle valami finom sütit. Mondtam, rendben, de milyet? És nem is gondoltuk, hogy a kérdésre mennyire nem egyszerű választ találni. Beírtuk a keresőbe, hogy sárgabarackos süti, és alig van egy-két találat rá, azok is mind ugyanazon recept klónjai leginkább. De sebaj, gondoltuk, mi is kipróbáljuk az egyiket, amit itt találtunk. Az én egyetlenem neki is állt, hogy elkészítse, mert én éppen az idei vegyes savanyúságunkat raktam el...


A süti készen lett hamar, és nem lett rossz, de rögvest levontunk több tanulságot is, amelyek közül a legfontosabb, hogy a sárgabarack egy ilyen édes környezetben nagyon savanyúnak tud hatni. Ezért, aki nem szereti a savanykásabb ízeket az édes sütikben, azok vagy sárgabarackbefőttből készítsék el, vagy ha az nincsen kéznél, akkor a sárgabarackot az említett sárgabarackbefőttnél leírt felöntőlében főzzék 5-10 percet alacsony lángon, és utána tegyék a sütibe (természetesen, ha valakinek más receptúra alapján készült sárgabarackbefőttje van, az is jó lesz). Akit azonban nem zavarnak a savanykásabb ízek, nyugodtan készíthetik friss sárgabarackból is. :-)

Hozzávalók a sárgabarackos pitéhez:
- 4 tojás
- 16 púpozott evőkanál liszt
- 10 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 kis pohár tejföl
- 2 dl étolaj
- kb. 0.5 kg sárgabarack, vagy sárgabarackbefőtt

Sárgabarackos pite elkészítése:
A barack kivételével az összes hozzávalót összekeverjük egy tálba, majd sütőpapírral kibélelt (vagy kivajazott) tepsibe öntjük. A felezett barackokat szép sorokba és oszlopokba rendezve a tészta tetejébe nyomkodjuk úgy, hogy a belseje legyen felfelé. Ezt követően kristálycukorral megszórjuk a sárgabarackokat. Nagyjából ennyi volt a dolog. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük. A sütőből kivéve - miután kihűlt - porcukorral meghintve kínáljuk. Ha szeretjük a fahéjat, akkor egy kicsit tehetünk a porcukorba, amivel meghintjük.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá... :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...