2014. szeptember 22., hétfő

Galagonyás-berkenyés kefirkrém

Idén már készítettem már hasonló szendvicskrémet vadnövényből, de annak alanya a medvehagyma volt. Most azonban hogy egyszerre szedhető többféle berkenye, és a galagonya is, gondoltam egy merészet, és úgy döntöttem, a medvehagymás-kapros kefirkrém után kipróbálom a galagonyás-berkenyés kefirkrémet is. Mivel a kefir alapvetően savanyított tejtermék, nem akartam, hogy a galagonya édeskés íze legyen a domináns, ezért mindenképpen kellett mellé egy savanykásabb alapanyag.


Ekkor ugrott be, hogy pár napja kóstoltam egy igen savanykás berkenyefélét (nem madárberkenye), és hogy ez pont jó alany lenne. El is mentem, hogy szedjek belőle egy keveset, majd a út másik oldalán megláttam egy másik fajtát. Sajnos beazonosítani nem tudtam őket, de mindkét fajta nagyon gyakori, tucat számra lehet látni őket mindenhol. Mindehhez már csak egy kevés galagonya kellett, meg kefir...


Hozzávalók a galagonyás-berkenyés kefirkrémhez:
- 1 marék érett galagonya
- 1 marék édeskés berkenyeféle
- 1.5 marék savanykás berkenyeféle
- 2 nagy doboz (450 g) kefir
- 0.5 mokkáskanál konyhasó

Galagonyás-berkenyés kefirkrém elkészítése:
Az elkészítése nagyban hasonlatos a házi vajkrém és a házi mascarpone elkészítési módjához. A két nagy doboz kefirt öntsük bele egy nagyobb edénybe, adjuk hozzá a sót, keverjük össze alaposan, majd öntsük bele egy sűrű szövésű anyagba (géz, konyharuha, textilpelenka, stb.), majd ebben kössük batyuba, és akasszuk fel valami hűvös helyen. Tegyünk alá egy tálat, amibe csepeghet az értékes tejsavó. Hagyjuk így 12 órán át csepegni. Ha letelt az idő, bontsuk ki a batyut, és a benne lévő sűrű kefirkrémet tegyük egy lezárható műanyag edénybe.

A berkenyét és a galagonyát magozzuk ki. A galagonyát csak kényelmi szempontból kell kimagozni, de a berkenyét egészségügyi szempontból is, ugyanis annak magja kéksavat, azaz hidrogén-cianidot tartalmaz, amely nem éppen válik egészségünkre nagyobb mennyiségben. Leírásokban mindenhol az szerepel, hogy a magja tartalmazza ezt az anyagot, de sehol sem írnak a mennyiségről. Így a legjobb, ha kimagvaljuk, mi is ezt tettük. Ezt követően villával összetörtük a berkenyét és a galagonyát, majd belekevertük a kefirkrémbe. A hűtőbe tettük, és hagytuk állni pár órát fogyasztás előtt. Eddigre elkezdtek kiázni a bogyókból a színagyagok. Keverjük össze még egyszer az egészet, és ehetjük is.

Íze igen érdekes, pikáns, így nem biztos, hogy mindenkinek ízleni fog, de én azt mondom, hogy nem rossz. Azonban arra vigyázzunk, hogy a fáktól leszedett bogyók héján különböző mikroorganizmusok élnek, közöttük az élesztőgombákkal is, aminek köszönhetően a krém még hűtőben sem lesz néhány napnál tovább eltartható, mert elkezd beerjedni (tapasztalatból írom ezt, mert nekem negyednapra elkezdett beerjedni). Így nagyobb mennyiséget semmiképp se készítsünk, vagy ha hosszabb ideig el akarjuk tárolni, akkor felhasználás előtt forrázzuk le a bogyókat. Ebben az esetben eltarthatóbb lesz, de csökkenni fog a vitamintartalma, mert a vitaminok nagy része hőre elbomlik...

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk! :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...