egészséges , fokhagyma , hagyma , házi tejtermék , joghurt , petrezselyem , szendvicskrém , tartósítószer nélkül , tejsavó , tejszínes , vajkrém ,

Vajkrém készítése házilag - joghurttal és tejszínnel

Miért a házi vajkrém? Mert a boltokban kapható vajkrémek sajnos tele vannak már műanyagokkal és egyéb oda nem való anyagokkal. Az egyik közismert és közkedvelt gyártó 200 g kiszerelésű vajkrémes dobozán az alábbiak olvashatóak az összetevők között - a teljesség igénye nélkül: sűrítőanyag ( E 1442 , E 410 ), stabilizátorok ( E 1422 , E 412 , E 466 ), savanyúságot szabályozó anyag ( E 330 ), glükóz szirup, cukor, sovány tejpor, tejsavópor , stb. Szörnyű, hogy egy teljesen egyszerű ételt mennyire túl tudnak komplikálni a gyártók. Nálunk mindig hatalmas az érdeklődés a finom házi vajkrém iránt; szereti a család apraja és nagyja is. Két hétig is eláll akár a hűtőben, de mióta gyerekeink is vannak és öten esszük, nem ketten, azóta nem nagyon tartott tovább egy hétnél még egyszer sem. 😍 Előkészületek: 10 perc Elkészítés: 30 perc Összesen ennyi idő: 40 perc Adag: 0.5 kg Hozzávalók a házi vajkrémhez: 2 nagy doboz 3.6% zsírtartalmú natúr

Miért a házi vajkrém? Mert a boltokban kapható vajkrémek sajnos tele vannak már műanyagokkal és egyéb oda nem való anyagokkal. Az egyik közismert és közkedvelt gyártó 200 g kiszerelésű vajkrémes dobozán az alábbiak olvashatóak az összetevők között - a teljesség igénye nélkül: sűrítőanyag (E 1442, E 410), stabilizátorok (E 1422, E 412, E 466), savanyúságot szabályozó anyag (E 330), glükóz szirup, cukor, sovány tejpor, tejsavópor, stb. Szörnyű, hogy egy teljesen egyszerű ételt mennyire túl tudnak komplikálni a gyártók.

Nálunk mindig hatalmas az érdeklődés a finom házi vajkrém iránt; szereti a család apraja és nagyja is. Két hétig is eláll akár a hűtőben, de mióta gyerekeink is vannak és öten esszük, nem ketten, azóta nem nagyon tartott tovább egy hétnél még egyszer sem. 😍

Előkészületek: 10 perc Elkészítés: 30 perc Összesen ennyi idő: 40 perc Adag: 0.5 kg
Hozzávalók a házi vajkrémhez:
  • 2 nagy doboz 3.6% zsírtartalmú natúr joghurt (330 g / doboz)
  • 2 dl 30% zsírtartalmú tejszín
  • egy csapott mokkáskanál konyhasó
  • egy csapott mokkáskanál fűszerpaprika
  • egy-két gerezd fokhagyma (vagy szárított fokhagyma granulátum)
  • szárított morzsolt metélőhagyma
  • szárított morzsolt petrezselyem
  • őrölt bors
Vajkrém elkészítése házilag:

A vajkrém házilagos elkészítése gyerekjáték. 😊 A joghurtot és a tejszínt keverjük össze alaposan, majd szórjuk bele a sót. Érdemes kóstolgatni, mert nem mindenkinek ugyanolyan az ízlése. Úgy érdemes sózni, hogy épp egy kicsivel legyen sósabb, mint ahogyan szeretjük, mert a só egy része a kicsepegő tejsavóval távozni fog. Ha jól összekevertük - itt még fűszert nem teszünk bele -, akkor borítsuk bele egy sűrű szövésű vászonba (textil pelenka, konyharuha, tüllkendő, stb.). A neten keringő receptek gyógyszertári gézt írnak, de szintem az nem elég sűrű, és hajlamosak belőle a szálak kihullani, ami nem biztos, hogy emelné a házi vajkrémünk élményfokát. 😊 Szóval, borítsuk bele valamilyen sűrű szövésű anyagba a félkész házi vajkrémünket.

Kössük batyuba, és most jön a mutatvány. 😊 Az egészet valahogyan úgy kellene behelyezni a hűtőbe, hogy a batyu egy edény felett lógjon úgy, hogy ne érjen az edény aljához. Ezt mi úgy oldottuk meg, hogy a hűtő felső polcát képező rácshoz kötöttük a batyut, az edényt pedig egy polccal lejjebb alá tettük. Hamarosan elkezd a savó kicsepegni belőle. Hagyjuk így legalább 12 órára. A mienk 18 órán keresztül lógott ott, és jó négy deciliternyi tejsavó távozott belőle. Aki nem irtózik tőle, az meg is ihatja a kicsepegett savót. Én is így tettem.

Szedjük ki a hűtőből, bontsuk ki óvatosan a batyut. Ha mindent jól csináltunk - és mért ne csináltuk volna jól, akkor valami hasonló eredményt kellett kapjunk, mint ami az alábbi képen látható. A krémet szedjük ki a ruhából, és tegyük bele egy dobozba. Ha nem natúr akarjuk enni, akkor most jöhet a fűszerezés ízlés szerint, majd alaposan kavarjuk össze. Ha fűszereztük, akkor hagyjuk pihenni egy-két órát, hogy az ízek összeérjenek. Ezt követően friss kenyérrel ehetjük is. Nekünk a lecsepegtetés előtt 860 gramm (330 g +330 g + 200 g) volt, a 18 órányi csepegtetés után viszont nagyjából 400 gramm lett, ami azért nem olyan rossz arány, tekintve, hogy ez két doboznyi bolti vajkrémnek felel meg, ami megközelítőleg (jelen árak mellett) 700-800 Ft. Az alapanyag nem került ennyibe, nincsenek benne mindenféle "E" összetevők, és nem mellékesen sokkal finomabb lett, mint a bolti változat. Hogy fogunk-e a jövőben bolti vajkrémet venni? Megeshet, de ha egy mód van rá, akkor amikor csak lehet, magunk fogjuk elkészíteni...

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a házi vajkrémhez... 😊

UPDATE 2014.03.03 - Ha később a kinyert tejsavót nem önmagában akarjuk meginni, hanem valamilyen más formában szeretnénk felhasználni, akkor nem biztos, hogy jó, ha sós lesz. Ebben az esetben a vajkrémet úgy készítsük el, hogy nem sózzuk előre, csak csepegtetés után. Mivel a só segíti a savó elválasztódását, így előre való sózás híján 5-6 órával tovább tarthat a csepegtetés, de így nem lesz sós a savó. A sótlan tejsavó önmagában fogyasztva borzasztóan ízetlen, de így - de akár sósan is - alkalmas lehet savó alapú zöldség- és gyümölcsitalok készítéséhez...

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Sajnos a yoghurtban és a tejszínben is van stabilizátor.Magunkat csapjuk be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem így van. Az élőflórás natúr joghurtokban, valamint az élőflórás kaukázusi kefirekben, aludttejes kefirekben nincsen stabilizátor. Ha lenne bennük, akkor szerepelne a dobozon, hiszen erre törvény van. Ezekben nincs semmi ilyesmi. ;-)

      Törlés
    2. Törvény??? Magyarországon és betartva? Legfeljebb, ha a köznép tesz olyat, ami az "ő" törvényükbe ötközik! :)

      Törlés
    3. egyetértek azzal, hogy a bolti joghurtokban is van stabilizátor, keményítö stb adalék. Nem minden E megjelölésü anyag ártalmas, vannak táblázatok, ahol meglehet nézni, mi micsoda, ezek nemzetkozi megjelolések. Sok antioxidáns is található koztuk, ami hasznos, csak gyárilag van elkészítve. Az adalék mentes, lecsöpögtetett(én is otthon így készítem és így nevezem) tejfölt, joghurtot csinálni házi tejböl lehet.

      Törlés
    4. Nem mondtuk, hogy minden adalékanyag ártalmas, csak azt, hogy ha anélkül is lehet készíteni, akkor minek bele? Minek a vajkrémbe glükóz szirup, meg tejpor? Egyik sem ártalmas, de szerintünk nincs helye a vajkrémben ugyanúgy, mint egy sor másik adalékanyagnak. :-)

      Törlés
  2. Más célból szoktam joghurtot, tejfölt "aggasztani". Ha a pelenkát egy szűrőbe teszed, azt pedig egy tál tetejére úgy, hogy a széle megtartsa, akkor nem kell kötözgetni a hűtőben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, úgy is le lehet csepegtetni, de nekünk jobban tetszett a felkötős/felakasztós módszer, mert akkor hamarabb csepegett ki, mert nem csak függőleges irányból érte a nyomó hatás, hanem ahogy húzza lefelé magát, oldalról is préselődik össze. De jó az is, amit te írtál... bár akkor több a mosatlan. ;-)

      Törlés
  3. Ha egy fakanalat kötsz a csomóba és úgy teszed az edényre, hogy a fakanál tartsa, akkor kötözni sem kell és mégse ér az edény aljához és húzza is magát ahogy csöpög.. Keresztanyu így csepegtette a túrót, onnan láttam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és akkor kell egy jó nagy edény, és nekünk sajnos nincs ennyi hely a hűtőben. :-) De természetesen ismerjük ezt a módszert is. ;-) Azért köszönjük szépen a tippet, nagyon kedves vagy. :-)

      Törlés
  4. Ki szeretném próbálni de sehol nem találok 3,6-os joghurtot. Mindenhol csak 1,5-öst vagy light-okat látok. Hol lehet 3,6-ost kapni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ha őstermelő van a helyi piacon tejeseknél szokott lenni...mi is ott veszünk.És abban biztos nincs semmi adalék!

      Törlés
    2. Szia! Természetesen veheted termelőtől is, de mint már annyiszor leírtam, a bolti natúr joghurtok adalékmentesek (az élőflórásak egészen biztosan). Egyébként 3% körüli elég sok gyártónak van. El akartuk kerülni a márkák emlegetését, de mi a MIZO 330 grammos termékét vettük, az 3.6%-os, és magyar termék. Lentebb valaki írta a Cserpest, ami szintén magyar és minőségi termék, zsírtartalma is egészen magas, csak sajnos árban nem túl barátságos, mert annyiba kerül a 250 grammos kiszerelése, mint a legdrágább (görög típusú) natúr joghurt. Mindent összegezve: vehetsz termelői terméket is, bár ott sem 100% a tisztaság, de ebbe most ne menjünk bele. A bolti natúr joghurtok teljesen megfelelnek... persze nem vagyunk a termelői ellen sem :-)

      Törlés
  5. Mi a Cserpes sajtműhelytől szoktuk venni a tejszínt és a joghurtot,4% -os a joghurt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a Cserpes nagyon jó, csak éppen nem túl fogyasztóbarát az ára. Zsírtartalma mindössze 0.4 %-al magasabb, mint más gyártóké, ellenben az ára majdnem a kétszerese, mert amíg egy átlagos 330 grammos natúr joghurtot megveszek 180 Ft körül, addig a Cserpes 250 grammos joghurtja bizony jelentősen kisebb kiszerelés mellett is 300 Ft körül mozog, azaz majdnem a duplája... szóval nagyon jó a Cserpes, meg magyar is, csak sajnos drága. De aki megengedheti magának, annak természetesen az elsők között ajánlom, mert nagyon jó. :-)

      Törlés
    2. A cserpes saját üzletében 200 a joghurt

      Törlés
    3. 1.) Lehet, hogy csak 200, de ugyanakkor csak 250 g (zsírtartalom pedig csak 3 %), ami azt jelenti, hogy 1 kg = 800 Ft, amit mi vettünk (Mizo), az 330 g, zsírtartalom 3.6 %, ami azt jelenti, hogy nagyobb zsírtartalom mellett is ennek 545 Ft kilója. Ez bőven azt jelenti, hogy a Cserpes nem annyira éri meg...

      2.) Igazán örömteli, hogy a saját boltjában ennyibe kerül (és még így sem éri meg), de sajnos saját boltja mindössze 4 db van az egész országban, így nyugodtan mondhatjuk, hogy az ország kb 70-80 %-a számára nem elérhetők a saját üzletek. Ezzel ellentétben az egyéb más, olcsóbb, semmivel sem rosszabb minőségűek szinte mindenki számára elérhetőek.

      Törlés
  6. Ismerem ezt a receptet,csak nem sós változatban,hanem porcukorral és sáfránnyal ízesítve.MMMMHHHH az is isteni!Próbáljátok ki!Sűrű krémes citromos ízű lesz tőle a joghurt.Érdemes csöpögtetés közben megkavarni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekesen hangzik, amit írsz. Lehet, hogy egyszer majd kipróbáljuk. Egyelőre nem tudunk "lejönni" a magyaros ízesítésről... :p

      Törlés
    2. elhiszem :-) ,kipròbàlom a sòs verziòt is!
      az édes verziò neve sikhand ha jòl emlèkszem...indiai közismert édesség.könnyű de még is krémes!mi kb.6-8 òràt szoktuk csepegtetni ,h.ne legyen tùl sűrű és közben meg keverni.

      Törlés
  7. Én is megcsináltam, görög joghurtból és nekem nagyon bejön. Nagyon finom lett. Én csak fokhagymát és sót tettem bele, meg egy kis borsot. Úgyhogy innentől kezdve a bolti margarin felejtős. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülünk, hogy ennyire bejött neked ez a finomság. :-)

      Törlés
  8. Elkészítettem medvehagymával!Leírni nem lehet az eredményt annyira de annyira:)Azt hiszem én is felejtem a bolti vajat!


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülünk, hogy ízlik. Mi azóta is folyamatosan készítjük, mert nem lehet megunni. :-)

      Törlés
  9. A tejszín tartós vagy nem tarós is lehet?Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bármilyen lehet. Tartós és nem tartós is. A joghurt szav'ideje lesz a meghatározó valószínűleg, mert az biztosan nem tartós... :-)

      Törlés
  10. Házi, fölözetlen nyers tejből pár óra alatt lehet joghurtot készíteni, ha nagyon költséghatékonyak akarunk lenni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így van, majd arról is írunk egy posztot valamikor... ;-)

      Törlés
  11. 18%-os tejszínt kaptam csak. Nekikezdjek, vagy inkább hagyjam?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az is jó, de mivel annak kisebb a zsírtartalma, így ugyanabban a mennyiségben több a savó. Esetleg tehetsz bele többet a két deci helyett, mondjuk akár hármat is. Egy a lényeg, ne növényi alapú tejszín legyen, hanem állati eredetű... :-)

      Törlés
  12. Ma elkészítem Én is :)Nagyon szeretem a vajkrémet, és biztos fiomabb, és persze egészségessebb mint a bolti.Köszi a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! "...biztos fiomabb, és persze egészségessebb mint a bolti..." Ebben egészen biztos lehetsz! :-)

      Törlés
  13. Oszvaldné Andrea2014. szeptember 23. 9:55

    Darált dióval is nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, úgy még nem próbáltuk, de talán majd egyszer kipróbáljuk. :)

      Törlés
  14. Szia!

    Eddig 4-5 alkalommal készítettem így vajkrémet és krémsajtot ami frankon sikerült is. Most meg egyszerűen ha beleöntöm a ruhába - pedig a technika és a termékek ugyanaz- felemelem, az egész átfolyik rajta. Nem értem!!!

    VálaszTörlés
  15. Szia!

    Érdekes... érdemes talán tovább pihentetni a joghurtot a hűtőben, hogy magától kiüljön a savó a tetejére, és ezt már azelőtt le lehet önteni róla, mielőtt a ruhába öntenéd. Majd írd meg, hogy mi lett.

    Üdv: Dóra

    VálaszTörlés
  16. Sziasztok!
    Én már jó ideje házilag készítem a joghurtot bolti 2,8%-os tejből, ha kapok, akkor tejmanufaktúrás natúr joghurttal "oltom". Bár nem tudom, hogy ebből hány %-os joghurt készül, de egy próbát megér. Megyek is a boltba tejszínért. :D

    VálaszTörlés
  17. Sziasztok! A receptben említett joghurtot vettem és 30%-os tejszínt használtam, az egész cucc átfolyt a konyharuhán...majd megpróbáltam textilpelenkával, ugyan ez a helyzet! Mit tehetnék? A joghurt órákig hútve volt, a savó is kiült rajta... :(

    VálaszTörlés
  18. Az előző hozzászóló is én voltam :) Közben 3. próbálkozásra tüllkendőbe tettem, ezen már csak a savó folyik át :) A konyharuha és a pelenka ahogy átázik, mindent átenged, azt nem ajánlom senkinek! Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Bocsi a kései válasz miatt. Igen, nagyon sűrű ruha kell hozzá, különben átfolyik. Örülök a sikerednek. :-)

      Törlés
  19. Elkészítettem, nagyon finom, viszont ennyi alapanyagból 250g vajkrém lett :( ez így már anyagilag nem nagyon éri meg szerintem, összesen 630Ft-ba került 250 grammnyi... Mi lehet a gond, hogy csak ennyi lett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ha csak 250 gramm vajkrém lett belőle, akkor valami nem stimmel. Odafigyeltél, hogy 3% körüli legyen a joghurt zsírtartalma? Mert vannak már egészen 1% közeliek is, és azokból valóban nem sok minden marad meg csepegtetés után... tejszín is 30%-os legyen, ne a 8%-os főzőmester vagy mifene vacak... :-) Ebben a tejzsír a lényeg. :-)

      Törlés
  20. Házi biojoghurt receptjét szívesen elküldöm privátban. joletert@gmail.com
    Prech Kati

    VálaszTörlés
  21. A tejszín növényi, tejalapu főző-, vagy cukrászati?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Korábbi válaszomban is írtam már másnak, hogy csak igazi tejszín jó, a növényi eredetű tejszín erre a célra nem alkalmas. Az pedig, hogy cukrászati, vagy főző nem számít, mindegyik rendes, állati eredetű tejszín ugyanolyan. A különbség annyi, hogy a főző tejszínek 8-20% zsírtartalomig vannak, míg a cukrászati (habtejszín) az 30%, vagy nagy ritkán afeletti... minél nagyobb a zsírtartalma a tejszínnek, annál krémesebb, és finomabb lesz a vajkrém... :-)

      Törlés
  22. A tejszín főző-, vagy cukrászati? Lehet-e növényi alapu is? Köszi a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanazt tudom neked is írni, amit az előtted kérdezőnek írtam, hogy csak igazi tejszín jó, a növényi eredetű tejszín erre a célra nem alkalmas. Az pedig, hogy cukrászati, vagy főző nem számít, mindegyik rendes, állati eredetű tejszín ugyanolyan. A különbség annyi, hogy a főző tejszínek 8-20% zsírtartalomig vannak, míg a cukrászati (habtejszín) az 30%, vagy nagy ritkán afeletti... minél nagyobb a zsírtartalma a tejszínnek, annál krémesebb, és finomabb lesz a vajkrém... :-)

      Törlés
  23. Én úgy jártam, lecsöpögött, én még hígnak találtam, tányérba raktam a ruhával, tettem rá egy kilósót zacskóval nyomja még meg, de nem jót tett neki, mert olyan szinte pergős lett, a következőt majd csak le csöpög és már szedem is ki csészébe! (ez a tanulság)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gizella!

      Igen, ha nagyon préselve van, akkor száraz lesz. Sajnos erre nincs általános tanács, mert függ a felhasznált anyagoktól is. Ki kell tapasztalni... :-)

      Törlés
  24. Szia!

    A tejszín márkáját megírnád, amiből ti csináltátok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A Lidl üzleteiben kapható Pilos tejszínt használjuk, ha csak lehet, mert amellett, hogy jó minőségű, ráadásul magyar termék is. De igazából bármilyen másik gyártó bármelyik állati eredetű 30%-s tejszínje jó hozzá. Tehát a növényi alapú nem jó!

      Törlés
    2. Nagyon tetszik a recept, de sajnos a hűtőnk üvegpolcos, azt kell kitalálnom, hogyan függesszem fel a csepegtetéshez. Mindenképpen hűtőbe kell tenni?

      Törlés
    3. Szervusz! Nem, nem kötelező hűtőben csepegtetni. A lényeg, hogy ne nyári hőség legyen. Mi is készítettük már úgy, hogy 17-20 fokos helyiségben csepegett. Semmi baja nem lett. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu