Almabor házilag 100% almaléből – házi almabor recept

Amennyiben rendszeres olvasónk vagy, úgy már minden bizonnyal tudod, hogy sok egyéb más mellett, a házi borkészítés is nagyon érdekel, és szívesen kísérletezek vele. Amennyiben mégis úgy esett volna, hogy most tévedsz ide először, ajánlom figyelmedbe a blog " receptek " lapját, ahol a sok elkészített finomság receptjei között szép számmal találhatsz már házi borokat, köztük több almabor receptet is. A most következő recept is egy házi almabor recept lesz. A különbség az eddigi házi almaborainkhoz képest, hogy ezúttal nem vadgyümölcs az alany, hanem igazi szabolcsi alma. Hogy mitől szabolcsi? Attól, hogy Szabolcsban van almatermesztéssel foglalkozó családtag, és sikerült hozzájutnunk 15 liter 100% tartósítószer- és adalékanyag mentes rostos almaléhez. Gondoltam, 10 literből bort fogok készíteni, 5 litert meg majd megiszunk szimpla rostos almalének. Hát így is lett... :-) Hogy honnan szerezzünk 100% tartósítószer- és adalékanyag mentes rostos almalét? Hát természetesen
Amennyiben rendszeres olvasónk vagy, úgy már minden bizonnyal tudod, hogy sok egyéb más mellett, a házi borkészítés is nagyon érdekel, és szívesen kísérletezek vele. Amennyiben mégis úgy esett volna, hogy most tévedsz ide először, ajánlom figyelmedbe a blog "receptek" lapját, ahol a sok elkészített finomság receptjei között szép számmal találhatsz már házi borokat, köztük több almabor receptet is.

A most következő recept is egy házi almabor recept lesz. A különbség az eddigi házi almaborainkhoz képest, hogy ezúttal nem vadgyümölcs az alany, hanem igazi szabolcsi alma. Hogy mitől szabolcsi? Attól, hogy Szabolcsban van almatermesztéssel foglalkozó családtag, és sikerült hozzájutnunk 15 liter 100% tartósítószer- és adalékanyag mentes rostos almaléhez. Gondoltam, 10 literből bort fogok készíteni, 5 litert meg majd megiszunk szimpla rostos almalének. Hát így is lett... :-)

Hogy honnan szerezzünk 100% tartósítószer- és adalékanyag mentes rostos almalét? Hát természetesen a termelőktől. Idén ezeknek az ára 1.500 Ft/5 liter körül mozog, ami elviselhető, ha figyelembe vesszük, hogy ezért cserébe 100% almalét kapunk, és nem nekünk kell bajlódni a kifacsarásával.

Néhány szó az almabor készítéséről: Az almabor alma levéből alkoholos erjedés útján készített ital. Az alma átlagos lényeredéke 65 %, ami azt jelenti, hogy 1 liter almalevet 1,5 kg almából nyerhetünk. Érett állapotban feldolgozott 1 liter gyümölcslében 120 g cukor van, ez a mennyiség csak kb. 6 % alkoholtartalmat eredményez a borban. Az ilyen alacsony alkoholtartalmú italok csak rövid ideig tarthatók el, mert különösen érzékenyek a borbetegségekre. Ha a palackozás után felnyitott bort néhány órára nyitva hagyjuk, a levegővel érintkezve borvirág, vagy penészesedés lép fel. Ha nem palackozzuk az így készült almabort, azt két héten belül el kell fogyasztani.

Azok a borok, amelyek már elégséges 11 %-os, vagy nagyobb alkoholtartalommal rendelkeznek, kénezés és pasztőrözés nélkül is eltarthatók. Azonban az almában, mint fentebb látható, nincs ennyi cukor, ezért ennek eléréséhez cukrozni kell a bort, ugyanis a borkészítés folyamán a cukor alakul át alkohollá. Ehhez literenként 12-14 dkg cukrot kell adni a gyümölcsléhez. Ebből már látható, hogy egy 11% alkoholtartalmú borhoz literenként összesen nagyjából 24-25 dkg cukor kell.

2 kg almából nagyjából 1,3 liter almalé nyerhető ki, de konyhai körülmények között ebből alig lesz meg az 1 liter. Ebben van ugye 12 dkg cukor, amihez kell még 12 dkg, tehát a 10 literhez kell 1.3 kg kristálycukor. Mi kicsit többet adtunk hozzá, hogy ne legyen teljesen száraz a végeredmény.

Mint olvashattuk, 2 kg almából van 1.3 liter almalé, ami azt jelenti, hogy 15.4 kg almából van 10 liter tiszta almalevünk. Persze otthoni körülmények között a hatásfok lehet ennél sokkal rosszabb is, és garantáltan még a plafon is tiszta alma lesz, mire végzünk. :-) Én így azt mondom, inkább vegyük meg a már kifacsart almalét...

Hozzávalók az almaborhoz:
- 10 liter 100% almalé
- 1.4 kg kristálycukor
- élesztő
- 3 g borkén
- 5 g szárított sütőélesztő
- 8-10 g citromsav vagy borkősav

Almabor elkészítése:
Nem fogok most már hosszasan regélni a borkészítés összes folyamatáról, mert akit érdekel, korábbi házi bor receptjeinknél megtalálja azokat a finom kis részleteket. Most már inkább csak a lényegre koncentrálnék.

Első lépésként az almalét fel kell cukrozni, hogy elegendő alkohol képződhessen majd az erjedés folyamata alatt. A fenti kisbetűs részből kiolvasható, miért kell pluszban még cukor "(vizet ezúttal nem fogunk hozzáadni, csak színtiszta almalevet). Szóval, keverjünk el a 10 liter almalében 1.2 kg kristálycukrot teljes oldódásig, majd tegyük ugyanezt a citromsavval vagy borkősavval (mennyisége az almalé savanyúságától függ: édesebb almaléhez több, savanyúbbhoz kevesebb kel).

A felcukrozott almalét öntsük egy (vagy több) megfelelő méretű erjesztő edénybe. Ez lehet üveg, műanyag, vagy rozsdamentes acél. Én mindig ötliteres üvegekben erjesztek. Ez most is így történt, méghozzá kettőt használtam. Fontos, hogy erjedéskor legyen elég hely a habzásnak, mert a borkészítés első hetében igen intenzív habképződés tapasztalható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üveget maximum 3/4 részig lehet csak tölteni, vagy az általam kitalált házi kotyogós módszert alkalmazva az üveg akár színültig is tölthető.

A cukros almaléből vegyünk le összesen egy litert, és langyosítsuk fel (maximum 30 fokra). Ezt követően adjuk hozzá a porított sütőélesztőt (vagy fajélesztőt), és hagyjuk pihenni egy fél órát. Ez alatt az idő alatt szépen beindul az élesztő, és megkezdődik a folyamat. A fél óra elteltével az élesztős lét öntsük vissza az almamustba. Értelem szerűen ha több edénybe készítjük, akkor mindegyikbe öntsünk. Ezt követi a lezárás, amit végezhetünk borászati kotyogóval, vagy annak általam kitalált házi változatával (mi ezt 2014.09.15-én tettük meg).

Az erjedés ideje és intenzitása sok tényezőtől függhet (hőmérséklet, mennyiség, alma fajtája, élesztő fajtája, stb.), de nagy általánosságban két hét alatt kierjed a bor. Amikor már éppen csak pezseg, jöhet az első ízpróba. Ilyenkor a bor még pezsgő jellegű, mert sok benne a széndioxid. De ha az érzékszervi próbának megfelel, akkor jöhet a folyamat leállítása: a kénezés. Ehhez vegyünk ki a borból 1 deciliternyit, majd keverjük el benne teljes oldódásig a borként. Ha ez megvan, öntsük vissza a borba. Ennél a pontnál már érdemesebb összeönteni, és egy edényben ülepíteni a teljes mennyiséget, így jobb hatásfokú lesz majd a lefejtés (mi 2014.10.02-án kéneztünk).

Az ülepedéshez kell 2-3 hét, de amikor már kezd letisztulni, lepalackozhatjuk, mert a teljes ülepedéshez több, mint fél év kell. Nem lesz teljesen átlátszó a bor, de ez az ízét már nem fogja jelentősen befolyásolni. Egy gumicső segítségével fejtsük le a bort, majd palackozzuk (nálunk ez 2014.10.17-én történt meg). Ha sikerül légmentesen lezárni az üvegeket, akkor elég sokáig (akár 1-2 évig is) eltartható lesz. Itt azért megjegyezném, hogy 10 liter szerintem nem az a mennyiség, ami kitért akár két évig is. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Üdv!
    Az lenne a problémám hogy a kesztyű ami az üvegre lett húzva nem akar felfujódni. Ez mitől lehet?
    A választ előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Ennek oka vagy az, hogy nem indult be az erjedés, vagy ha láthatóan beindult, akkor valahol nem záródik rendesen az üveg.

      Törlés
    2. Szia:
      Nem tudom hogy vagy -e még:))
      Nekem sem jött fel a kesztyű .
      Ez a meggybornál van így .
      Kérdesem az lenne hogy ennek ellenére is jó lesz a bor?

      Törlés
    3. Szervusz! Igen, ennek ellenére is lehet jó, de azt fontos ellenőrizni, hogy azért a folyamat beindult-e. :)

      Törlés
    4. Kössz a gyors választ:-D
      Igen forr a bor.
      Csak belül párás az üveg valszeg nem hagytam száradni rendesen.
      Remélhetőleg nem lesz baj.
      Ilyenkor állítólag penészes is lehet.
      De bízunk benne hogy rendben lezajlik a folyamat.

      Törlés
    5. Amíg forr, nem lesz penészes, mert a penészgombának oxigén is kell, a forrásban lévő, de lefedett eresztő edényben pedig nincs oxigén, csak széndioxid. A pára is a forrás következménye az üvegben. :)

      Törlés
    6. Borélesztő kell bele és a citromsavat el kell felejteni mert abból ecet lesz.

      Törlés
    7. Butaságot ne terjesszünk. Tökéletes a sütőélesztő is, bár való igaz, a stílusos megoldás a borélesztő. De a citromsav teljesen tökéletes, és előállításának módját tekintve sokkal természetesebb, mint a borkősav. Az ecet pedig nem citromsavból lesz, mert akkor a konyhapulton felejtett citromot 1-2 hét után kicsavarva ecetet kapnánk. :) Az ecetes erjedés lényege, hogy a bor levegőt kap, és ekkor az ecetsav baktériumok elkezdik az elkoholt lebontani 1 rész ecetsavra és 2 rész vízre. Így készül az ecet a borból. Ezért nem szabad a bornak levegőt kapni addig, amíg nincs lekénezve. Íly módon a borkősav felhasználásával készült borból is remek ecet keletkezhet, ha levegőt kap. ;)

      Törlés
  2. Nekem 30 liter almalevet sikerült gyűjtenem ahhoz is elég az 5 g sütőélesztő 1 liter almalében felmelegítve?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István! Kicsit kések a válasszal, eddigre remélhetőleg már szürcsölgeted is azt a bort. Elegendő lehet az 5g élesztő, de ha picit többet teszel, abból sem lesz baj. De sokkal több nem kell. Remélem, sikerült a borod... :)

      Törlés
  3. Üdv!
    Nincs valami ötletek, hogy prés nélkül hogyan csinálhatnék 100%-os almalevet a borhoz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Erre több gépi módszer is van, pl.: hidraulikus prés, gyümölcs daráló, gyümölcsprés, stb. Lehet a neten ehhez készülékeket is rendelni. Mi készen kaptuk az almalevet. És hidd el, ha van megbízható termelő, ahonnan be tudod szerezni, ez a leggazdaságosabb módszer. :-) Ha magadnak készíted - nem profi gépekkel -, a hatásfok kisebb lesz, a kosz és a kárba veszett gyümölcs, energia, pénz viszont annál több. Persze, ha beszerzel egy profi gépet hozzá, akkor rendben van, de azt csak igen komoly bormennyiség esetén éri meg. :-)

      Törlés
  4. Köszönöm a gyors választ! :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Zsolt! Hogyan lehet fanyar almabort készíteni házilag? Nem szeretem az édes alkoholos italokat, pár éve viszont vettem egy üveg száraz almabort, az már jobban ízlett. (Persze nem valami ecetes-savanyú íz a célom, csak annyi hogy ne legyen édes.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Krisztián! Száraz almaborhoz a az almaléhez literenként 12-14 dkg cukrot kell adni nagyjából. Ebből lesz egy száraz, de mégis erős (11-12% alkoholtartalmú) bor. :) Ha ez nagyon savanyú lenne, akkor lehet cukrozni még, de ez az alap mennyiség, amit írtam. Ennyit minimum adni kell hozzá a kellő alkoholtartalom eléréséhez. És nem kell utána hűtőben tárolni sem. Eláll a kamrában is. :)

      Törlés
    2. Jó az ízléses de a jó pálinkát is a ketövel együtt jo

      Törlés
  6. Megmossuk az almát, feldaraboljuk, magot, magházat kivesszük majd pépesítjük fúrógép és festék keverőszár. pektinbontót teszünk bele majd lakmusz papírral savat nézünk. Borkősavval 3,5Ph-ra lehozzuk. Közben 10literhez 1kg szölőcukrotcukrot feloldunk 1liter vízbe majd 40celsiusnál beletesszük a borélesztőt. 1 órát várunk vele majd belekeverjük a masszába. KB 2 hétig naponta lenyomjuk a bundáját a lébe de keverésen kívűl légmentesen lezárjuk... Van gyárilag kotyogóval szerelt hordó is. Ez után leszúrjük 2x és belekeverjük a borként. Hűtve tároljuk. A hozzávalókat webshopban megrendeled.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a cukormennyiség ennyi almaléhez + vízhez nem elégséges. A borok 11% alkoholtartalom fölött tárolhatóak biztonságosan hosszabb ideig. Érett állapotban feldolgozott 1 liter almalében nagyjából 120 g cukor van, ez a mennyiség csak kb. 6 % alkoholtartalmat eredményez a borban. Az ilyen alacsony alkoholtartalmú italok csak rövid ideig tarthatók el, mert különösen érzékenyek a borbetegségekre. Ha a palackozás után felnyitott bort néhány órára nyitva hagyjuk, a levegővel érintkezve borvirág, vagy penészesedés lép fel. Ha nem palackozzuk az így készült almabort, azt két héten belül el kell fogyasztani.

      Azok a borok, amelyek már elégséges 11 %-os, vagy nagyobb alkoholtartalommal rendelkeznek, kénezés és pasztőrözés nélkül is eltarthatók. Azonban az almában, mint fentebb látható, nincs ennyi cukor, ezért ennek eléréséhez cukrozni kell a bort, ugyanis a borkészítés folyamán a cukor alakul át alkohollá. Ehhez literenként 12-14 dkg cukrot kell adni az almaléhez. Ebből már látható, hogy egy 11% alkoholtartalmú borhoz literenként összesen nagyjából 24-25 dkg cukor kellene. Így érdemes számolni mindig. És remekül kierjed az almabor pektinbontó nélkül is. Több éve készítek almabort (is), de pektinbontót sosem adtam még hozzá. Borkősav helyett (annak előállítása miatt) pedig inkább citromsavat használok. :)

      Törlés
  7. En nem tetem bele cukrot es megis jol sikerult 3 het es mar jo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cukor nélkül max. 6-7% lesz az alkoholtartalma, ami nem elegendő az eltarthatósághoz. Ráadásul a 6% az nem igazán bor... de ettől még lehet finom. :)

      Törlés
  8. Kedves Zsolt!

    A léből való borkészítés működhet "megromlott" 100%-os almaléből is? Van 2 zacskónyi, ami nem volt bontva, nem járt le a szavatossága, de az íze nem almalé. Nem púposodott fel, nem szénsavas, de némi "karfiol" képződött benne.

    Valószínűleg nem bírta a 20 fok körüli tárolást.

    Előre is köszi a segítséget!
    Andrea

    Menthető valamiféleképpen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea! Ha a karfiolképződés alatt penészedést értesz, akkor azt ki kell önteni. Azt már semmire sem szabad felhasználni.

      Törlés
  9. Kedves Zsolt.
    AZ idei bőséges almatermés hatására magam is bele kezdtem az almabor készítésébe.
    30 kg alma magháztalanítva . rossz részek kivágva- negyedelve.
    15ös húsdarálón ledaráltam./kellemetlen munka/ Kipréseltem egy rossz Hajdu centrifuga dobjából sufnituninggal készített présen.
    Nagyjából 20 liternyi almalevem lett.
    KIvettem fél liternyit... melegítettem ..élesztőt tettem bele.
    Citromsavaztam- majd két és fél kiló cukrot öntöttem bele . Össze kevertem és a kapott mennyiséget egy 50 literes üvegballonba töltöttem
    Rá tettem a "gumikesztyűs kotyogó"t /szépen működött/ és három hétig hagytam forrni.
    Ekkor le fejtettem a seprűről , megkóstoltam / kissé szénsavas, nagyjából 11'os ,enyhén savanykása murci/ Kivettem két decinyit... borkéneztem a kivett mennyiséget és vissza töltöttem a le fejtett murcihoz.. Itt tartok MOST...Lezárt üvegballonban várom a tisztulást..számításom szerint két hét és üvegezhetemaz almaboromat. Nagyjából 17 liter borom lesz.
    Meg köszönve az útmutatását maradok tisztelettel

    VálaszTörlés
  10. Újból jelentkezem .
    Nekem nagyon bejön az almaborom .... /persze mert ÉN készítettem ...:)/
    Egy darab almafáról több mint 200kg alma lett az idei termés... MI is csatlakoztunk a "kerítésre aggatott almazacskók" ingyenesen elvihető akcióhoz...
    Holnap lefejtem üvegekbe az eddig elkészített bort és még a héten neki állok egy újabb -az eddigieknél nagyobb mennyiségű - almabor készítésének.. Reményeim szerint 50 liternyit sikerül még elkészítenem ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok a terméshez és a borhoz is. Szép dolog, hogy a felesleget így felajánlottátok másoknak! Nemes gesztus! :)

      Törlés
  11. Szia Zsolt
    Szabolcsi vagyok de Pest megyében élek.Az otthoniaktól kapott almát sajnos nem tudtuk teljes mértékben felhasználni,ezért úgy döntöttem,hogy e recept alapján megcsinálom bornak.(almásporlós meg stb-hez sok volt a kapott alma mennyisége,kb6-7kg).
    Jonatán és gold tipusok voltak jól megérve már(kásás)mivel se pincém se spájzom.
    Tisztítás,negyedelés és 8-as húsdarálón átengedés után a nem használt szobába(fütött) pihent 4 napot.Azután 2db 5 l-es ásványvizes flakonba öntöttem,kupak kifurva-szivószál bele-szivószál ice teás üvegve vezetve.
    Amin elsiklottam az,hogy-kézzel kicsavarva vagy préselve.(ja cukrot,citromsavat+élesztőt is megkapta)
    Így délután leraktam és másnap délután miután hazaértem láttam,hogy a lé kifutott +a szilárdanyag tartalom a matéria tetején maradt(közbe forrt)
    Kiöntöttem az egészet egy nagy edénybe,átszürtem,újra öntöttem az üvegekbe,megcsináltam a kotyogót és most várok,hogy sikerüljön.
    Remélem jó lessz.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz.
      Ha kifutott az nem jó... Valahol nem zár a rendszer,,, levegőt kap.. ecetesedik...

      Törlés
  12. Sikeresen elkészült 34 liter almaborom.. Már túl az első fejtésen üvegekben várja a tisztulást. Egy mm zagy látszik az üvegek alján.. Reményeim szerint December elején át fejtem egyik üvegből -másik üvegbe.. a zagyot össze gyűjtöm... Édeskés bort kell majd el fogyasztanom.. Remélem sikerül...:)

    VálaszTörlés
  13. A leirt recept szerint készítettem az almabort már 9 napja üveg palackban van szobahőmérségleten.Sajnos még nem indúlt be az erjedéss! 10 l szabolcsi 100% os almaléből és a leírtak alapján készítettem. Mi lehet a baj??????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz. Az emailban, amit írtál ezzel kapcsolatban, azt írtad, a borként is hozzáadtad. Ezt itt ugyan nem írtad, de ha így tettél, akkor az a hiba. A borként, mint a receptben is írva van, a legvégén, a kész borhoz kell hozzáadni. A borkén tartósítószer, azaz meggátolja minden mikroorganizmus létezését a folyadékban, így megölte az élesztőgombákat is. Sajnos ebből a borkén miatt egyhamar bor nem lesz. Sajnálom.

      Törlés
  14. Türelmesen várom a jótanácsokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. gyorsan 1 liter nyers ,friss almalevet tegyél erjedni szobahőmérsékleten,3 nap múlva,mikor jól fő,keverd bele a borodba,ami nem fő,és be fog indulni a fövés

      Törlés
  15. Szia!Ha nem szeretnèm eltenni,pl.2hèten belül elfogyasztanàm akkor is tegyek bele borkènt?Köszi!

    VálaszTörlés
  16. Túl az év végi ünnepeken Köszöntök mindenkit az ÚJ esztendőben.
    2018 ban készítettem el életem első-majd második- almaborát... az első nekiveselkedéssel kisebb mennyiség /17 l nyi/ kevésbé édes ,a másodikra már bátrabban 35 liter édeskés almaborom készült el.

    Mind a kettő kiválóan sikerült...
    Köszönöm ZSOLT.
    Már a készült almabor háromnegyede van csupán meg... Nem kicsi büszkeséggel ajándékoztam belőle unokáknak, barátoknak . Nem mellékesen magam is el-el iszogatok naponta egy vagy két pohárnyit...
    A visszajelzések is kedvezőek... TEHÁT ........idei évben is szándékomban áll almabort készíteni...Reménykedem ,hogy egészségben sikerülni fog.
    Árpád

    VálaszTörlés
  17. Szia Zsolt!
    Van egy borízű alma fám és rengeteg termés van rajta. Nagyon valószínű, hogy nem fog rendesen beérni.
    Szerinted ebből érdemes lenne-e bort készíteni?
    Köszönöm a választ
    Ági

    VálaszTörlés
  18. Szia Zsolt!

    KB. mennyi idő kell a forrás beindulásáig?Illetve azt kérdezném még, hogy eszköz híján én a pucolt kimagozott nyári almámat átengedtem szúnyoghálón és egy kevésbé folyékony pépes massza lett. Ebből is kellene sikerülnie a műveletnek ha minden hozzávalót beletettem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sikerülnie kellene abból is. Amikor hozzáadod az élesztőt, egy fél óra-óra múlva mindenképpen forrnia kellene már. :)

      Törlés
  19. Újból almabort készítek.. Már bátrabban ,tapasztalatokkal felvértezve. Augusztus eleje van az alma még nem érett .. kemény, savanykás, kevés levet ad.Nagyjából 20 kg hullott almából tisztítás + magház kivétele majd préselés után, 7 liter almalevet nyertem . Ehhez 1kg cukrot,6gr citromsavat kevertem el.. majd 3gr szárított élesztőt oldottam fel langyos mustban és pihentetés után vissza öntöttem . itt tartok ma /2020 08 07/ .. Várom a gumi kesztyűs kotyogó működését.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És működött? Leírhatnád, mi történt ezután... :)

      Törlés
  20. Köszönöm én a te recepted szerint csináltam meggybort nagyon jó lett 9l lett,azt csináltam őszibarckból is de sajnos ízesítettem egy kis szegfűszeggel kicsit kiérzik az íze de jó.Most a recepted szerint kottyog az almabor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meséld majd el, milyen lett. Örülök a meggybor sikerének. :)

      Törlés
  21. Kedves Zsolt!

    Köszönöm a receptet!

    Nagyon finom alma bor készült a recepted alapján, a kotyogó is tökéletesen működött. Már a második, dupla adag készül...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nálatok egy darabig garantált lesz a jókedv! :) Örülök, hogy evált a receptünk. :)

      Törlés
  22. Ennél a receptnél tiszta almaléből csináltad víz hozzáadása nélkül. A másik almás receptnél meg 4-5 liter vízzel hígítjuk a tömény gyümölcslét. Mi lesz a különbség?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A válasz nagyon egyszerű. Itt eleve kaptam almalevet, ami már ki volt préselve. Elegendő mennyiséget kaptam a borhoz. A másik receptnél egy talált almafáról sikerült valamennyi termést összeszedni, és hát otthoni körülmények között kipréselni sem volt olyan egyszerű, és mennyiségileg sem lett annyi lé, hogy abból bor lehessen. Mármint, hogy elegendő bor lehessen. Az íze mindkettőnek almabor. A különbség inkább a hozzáadott cukor mennyiségében van, hiszen a hozzáadott vízben nincs cukor, így ahhoz többet kellett adni. Ez az almabor ízében amúgy már túl tömény alma. Nem véletlen, hogy a bolti cidereket is vízzel higítják. Amúgy finom ez is meg az is. :)

      Törlés
  23. Szépen kiforrott a borom, lefejtettem, szűk 5 liter lett. Egy késhegynyni borként elkevertem benne (0,5-1 gramm lehet), és napok óta várom hogy tisztuljon, ülepedjen, de nem tisztul. Mit tehetnék még érte? Palackozzam és várjak, vagy próbálkozzak szűréssel? Köszönöm a receptet és a választ is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bor ülepedése nem napok kérdése, hanem inkább hetek vagy hónapoké. Remélem, azért idővel letisztult. :)

      Törlés
  24. Szia 2hete forrik a az alma bor tettem egy ízpróbát bár még forrik pezsgős de nekem túl száraznak tűnik, utólagosan lehet még bele cukrot tenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, lehet utólag cukrozni a bort, de azt célszerű még a végső kénezés előtt megtenni. :)

      Törlés
  25. Szia! Borként akkor két hét után rakjuk bele ? Ezután pedig hagyjuk még állni ? Tehát ha teljesen ki forrt utána rakjuk a borként ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor rakjuk bele a borként, amikor kóstolás alapján úgy érezzük, hogy ízlésünknek megfelelő. :)

      Törlés
  26. Szia! Az alma lé kapcsán kérdezném: az alma levet pasztörizálják. legalább is ott ahol nekem vállalnák a préselést. Ez nem befofolyásolja az erjedés meginditását vagy kérjem csak a préselést. köszönöm a megtisztelő válaszodat

    VálaszTörlés
  27. 2 kg birsalmát lemixeltem, kb 40 dkg fügét és vagy 80 dkg almát. Nem tettem hozzá élesztőt. Csak cukrot és savat. Ls 3,5 liter vizet. Belefüleltem de 2-3 napig nem hallottam a pattogást. Olvastam valahol, hogy az erjedés beindulása előtt szükséges az oxigén az erjesztő gombáknak, gondolom, hogy szaporodjanak. ezért összeráztam, ahogy tanácsolták, próbáltam oxigenizálni, adtam hozzá még hozzá 1 liter vizet 33 deka cukrot. Most márt erjed, lassan, kb 16 c fokos hómérsékleten. A tetejére jön fel a massza, mert felnyomja az erjedés CO2-je. Ezt naponta megkeverem, majd újból lefedem. Meddig csináljam ezt? amíg le nem ülepszik a felülúszó? A recept szerint ami alapján elkezdtem és amitől eltértem, 10 nap után szűrjük le. Most 5 napos.

    VálaszTörlés
  28. Most késő ősszel kezdtem életemben először a nappaliban egy kis fügebort és vizezett birsalmabort készíteni. De 2 birsalmafám szüretképes és a napokban belekezdenék egy normálisabb adag birsalmabor készítésbe, mivel tele a kamra birsalmalekvárral. Kanadában az Okanagan völgyben ami almaterméséről híres, a garázsban ruhacentrifugával állítják elő a friss almalét. Úgy tervezem, hogy kipróbálom, miután az almát valamelyest pépesítettem, mondjuk az építóipari keverőszállal egy vödörben. van egy ősrégi ruhacentrifugám. Te hogy készítenéd a birsalmabort? Mennyiben tér el ettől az almabor recepttől? Köszönöm előre is kedvességedet, hogy annyi embernek segítesz!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu