2014. október 26., vasárnap

Almabor házilag 100% almaléből – hozzáadott víz nélkül

Amennyiben rendszeres olvasónk vagy, úgy már minden bizonnyal tudod, hogy sok egyéb más mellett, a házi borkészítés is nagyon érdekel, és szívesen kísérletezek vele. Amennyiben mégis úgy esett volna, hogy most tévedsz ide először, ajánlom figyelmedbe a blog "receptek" lapját, ahol a sok elkészített finomság receptjei között szép számmal találhatsz már házi borokat, köztük több almabor receptet is.

A most következő recept is egy házi almabor recept lesz. A különbség az eddigi házi almaborainkhoz képest, hogy ezúttal nem vadgyümölcs az alany, hanem igazi szabolcsi alma. Hogy mitől szabolcsi? Attól, hogy Szabolcsban van almatermesztéssel foglalkozó családtag, és sikerült hozzájutnunk 15 liter 100% tartósítószer- és adalékanyag mentes rostos almaléhez. Gondoltam, 10 literből bort fogok készíteni, 5 litert meg majd megiszunk szimpla rostos almalének. Hát így is lett... :-)

Hogy honnan szerezzünk 100% tartósítószer- és adalékanyag mentes rostos almalét? Hát természetesen a termelőktől. Idén ezeknek az ára 1.500 Ft/5 liter körül mozog, ami elviselhető, ha figyelembe vesszük, hogy ezért cserébe 100% almalét kapunk, és nem nekünk kell bajlódni a kifacsarásával.

Néhány szó az almabor készítéséről: Az almabor alma levéből alkoholos erjedés útján készített ital. Az alma átlagos lényeredéke 65 %, ami azt jelenti, hogy 1 liter almalevet 1,5 kg almából nyerhetünk. Érett állapotban feldolgozott 1 liter gyümölcslében 120 g cukor van, ez a mennyiség csak kb. 6 % alkoholtartalmat eredményez a borban. Az ilyen alacsony alkoholtartalmú italok csak rövid ideig tarthatók el, mert különösen érzékenyek a borbetegségekre. Ha a palackozás után felnyitott bort néhány órára nyitva hagyjuk, a levegővel érintkezve borvirág, vagy penészesedés lép fel. Ha nem palackozzuk az így készült almabort, azt két héten belül el kell fogyasztani.

Azok a borok, amelyek már elégséges 11 %-os, vagy nagyobb alkoholtartalommal rendelkeznek, kénezés és pasztőrözés nélkül is eltarthatók. Azonban az almában, mint fentebb látható, nincs ennyi cukor, ezért ennek eléréséhez cukrozni kell a bort, ugyanis a borkészítés folyamán a cukor alakul át alkohollá. Ehhez literenként 12-14 dkg cukrot kell adni a gyümölcsléhez. Ebből már látható, hogy egy 11% alkoholtartalmú borhoz literenként összesen nagyjából 24-25 dkg cukor kell.

2 kg almából nagyjából 1,3 liter almalé nyerhető ki, de konyhai körülmények között ebből alig lesz meg az 1 liter. Ebben van ugye 12 dkg cukor, amihez kell még 12 dkg, tehát a 10 literhez kell 1.3 kg kristálycukor. Mi kicsit többet adtunk hozzá, hogy ne legyen teljesen száraz a végeredmény.

Mint olvashattuk, 2 kg almából van 1.3 liter almalé, ami azt jelenti, hogy 15.4 kg almából van 10 liter tiszta almalevünk. Persze otthoni körülmények között a hatásfok lehet ennél sokkal rosszabb is, és garantáltan még a plafon is tiszta alma lesz, mire végzünk. :-) Én így azt mondom, inkább vegyük meg a már kifacsart almalét...

Hozzávalók az almaborhoz:
- 10 liter 100% almalé
- 1.4 kg kristálycukor
- élesztő
- 3 g borkén
- 5 g szárított sütőélesztő
- 8-10 g citromsav vagy borkősav

Almabor elkészítése:
Nem fogok most már hosszasan regélni a borkészítés összes folyamatáról, mert akit érdekel, korábbi házi bor receptjeinknél megtalálja azokat a finom kis részleteket. Most már inkább csak a lényegre koncentrálnék.

Első lépésként az almalét fel kell cukrozni, hogy elegendő alkohol képződhessen majd az erjedés folyamata alatt. A fenti kisbetűs részből kiolvasható, miért kell pluszban még cukor "(vizet ezúttal nem fogunk hozzáadni, csak színtiszta almalevet). Szóval, keverjünk el a 10 liter almalében 1.2 kg kristálycukrot teljes oldódásig, majd tegyük ugyanezt a citromsavval vagy borkősavval (mennyisége az almalé savanyúságától függ: édesebb almaléhez több, savanyúbbhoz kevesebb kel).

A felcukrozott almalét öntsük egy (vagy több) megfelelő méretű erjesztő edénybe. Ez lehet üveg, műanyag, vagy rozsdamentes acél. Én mindig ötliteres üvegekben erjesztek. Ez most is így történt, méghozzá kettőt használtam. Fontos, hogy erjedéskor legyen elég hely a habzásnak, mert a borkészítés első hetében igen intenzív habképződés tapasztalható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üveget maximum 3/4 részig lehet csak tölteni, vagy az általam kitalált házi kotyogós módszert alkalmazva az üveg akár színültig is tölthető.

A cukros almaléből vegyünk le összesen egy litert, és langyosítsuk fel (maximum 30 fokra). Ezt követően adjuk hozzá a porított sütőélesztőt (vagy fajélesztőt), és hagyjuk pihenni egy fél órát. Ez alatt az idő alatt szépen beindul az élesztő, és megkezdődik a folyamat. A fél óra elteltével az élesztős lét öntsük vissza az almamustba. Értelem szerűen ha több edénybe készítjük, akkor mindegyikbe öntsünk. Ezt követi a lezárás, amit végezhetünk borászati kotyogóval, vagy annak általam kitalált házi változatával (mi ezt 2014.09.15-én tettük meg).

Az erjedés ideje és intenzitása sok tényezőtől függhet (hőmérséklet, mennyiség, alma fajtája, élesztő fajtája, stb.), de nagy általánosságban két hét alatt kierjed a bor. Amikor már éppen csak pezseg, jöhet az első ízpróba. Ilyenkor a bor még pezsgő jellegű, mert sok benne a széndioxid. De ha az érzékszervi próbának megfelel, akkor jöhet a folyamat leállítása: a kénezés. Ehhez vegyünk ki a borból 1 deciliternyit, majd keverjük el benne teljes oldódásig a borként. Ha ez megvan, öntsük vissza a borba. Ennél a pontnál már érdemesebb összeönteni, és egy edényben ülepíteni a teljes mennyiséget, így jobb hatásfokú lesz majd a lefejtés (mi 2014.10.02-án kéneztünk).

Az ülepedéshez kell 2-3 hét, de amikor már kezd letisztulni, lepalackozhatjuk, mert a teljes ülepedéshez több, mint fél év kell. Nem lesz teljesen átlátszó a bor, de ez az ízét már nem fogja jelentősen befolyásolni. Egy gumicső segítségével fejtsük le a bort, majd palackozzuk (nálunk ez 2014.10.17-én történt meg). Ha sikerül légmentesen lezárni az üvegeket, akkor elég sokáig (akár 1-2 évig is) eltartható lesz. Itt azért megjegyezném, hogy 10 liter szerintem nem az a mennyiség, ami kitért akár két évig is. :-)

7 megjegyzés :

 1. Üdv!
  Az lenne a problémám hogy a kesztyű ami az üvegre lett húzva nem akar felfujódni. Ez mitől lehet?
  A választ előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szervusz! Ennek oka vagy az, hogy nem indult be az erjedés, vagy ha láthatóan beindult, akkor valahol nem záródik rendesen az üveg.

   Törlés
 2. Nekem 30 liter almalevet sikerült gyűjtenem ahhoz is elég az 5 g sütőélesztő 1 liter almalében felmelegítve?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István! Kicsit kések a válasszal, eddigre remélhetőleg már szürcsölgeted is azt a bort. Elegendő lehet az 5g élesztő, de ha picit többet teszel, abból sem lesz baj. De sokkal több nem kell. Remélem, sikerült a borod... :)

   Törlés
 3. Üdv!
  Nincs valami ötletek, hogy prés nélkül hogyan csinálhatnék 100%-os almalevet a borhoz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szervusz! Erre több gépi módszer is van, pl.: hidraulikus prés, gyümölcs daráló, gyümölcsprés, stb. Lehet a neten ehhez készülékeket is rendelni. Mi készen kaptuk az almalevet. És hidd el, ha van megbízható termelő, ahonnan be tudod szerezni, ez a leggazdaságosabb módszer. :-) Ha magadnak készíted - nem profi gépekkel -, a hatásfok kisebb lesz, a kosz és a kárba veszett gyümölcs, energia, pénz viszont annál több. Persze, ha beszerzel egy profi gépet hozzá, akkor rendben van, de azt csak igen komoly bormennyiség esetén éri meg. :-)

   Törlés
 4. Köszönöm a gyors választ! :)

  VálaszTörlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...