2015. március 11., szerda

Kálium-ferrocianid (E 536)

A kálium-ferrocianid a ferrocianidok káliummal alkotott vegyülete. A ferrocianidok vas és cianidionok kapcsolatából jönnek létre. Bár a cianidionok nagyon mérgezőek, a vasatommal kialakított erős kapcsolat miatt a ferrocianidoknak nincs mérgező hatásuk.

Adalékanyagként a kálium-ferrocianid használata megegyezik a nátrium-ferrocianiddal (E 535). Ezenkívül bizonyos feltételek mellett borok derítésére használható. E felhasználás esetén technológiai segédanyagnak számít, mert a fogyasztásra kerülő végtermékeben már nincs jelen.

A ferrocianidok a nehézfémekkel oldhatatlan kötéseket létesítenek, ezért lesüllyednek a tárolóedény aljára, így könnyen eltávolíthatóvá válnak. Ezen a módon el lehet távolítani a borból a vas- és kálciumnyomokat, amelyek különben elszíneződést és ízhibákat okozak.

Egyéb elnevezések:
sárgavérlúgsó

Előállítás:
A ferrocianidokat kémiai úton szintetizálják.

Használat-.
A kálium-ferrocianid kizárólag a konyhasóban és a konyhasót helyettesítő termékekben engedélyezett. Az adagolás megengedett legmagasabb mennyisége 20 mg/kg.

Biztonság:
Az élelmiszerekben használt szokásos mennyiségben a ferrocianidok veszélyteleneknek számítanak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI):
0.025 mg/kg a ferrocianidok együttes mennyiségére
Ezekbe a típusokba tartozik

Csomósodást gátló és lesülést gátló anyagok

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...