2015. május 14., csütörtök

Szedd magad levendula 2015. június 13 – július 5.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2015. június 13-tól július 5-ig minden nap 10.00 órától 20.00 óráig várja a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen  az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni.

És hogy miért számolunk be egy gasztroblogban a szedd magad levenduláról? Azért, mert a levendula az ehető virágok népes táborába tartozik, és többféle képen is felhasználható étkezési célokra, amit már mi is megtettünk párszor:

- Levendulás muffin - a vidám sütemény
- Citromos sárgadinnyelekvár mentával és levendulával...
- Levendulás sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül
- Levendulaszirup tartósítószer nélkül - levendulaszörp
- Rózsalekvár levendulával tartósítószer nélkül...

Természetesen ezeken kívül még számtalan módon használhatjuk a konyhában a levendulát...Helyszín: Tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvény (Gödrösi elágazó)
GPS: 46.919753, 17.864777

A résztvevők arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni. A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt, sorszámozott arató táskába lehetséges. Előzetes regisztráció nem szükséges! Az igény szerinti mennyiségben megvásárolt arató táska díján kívül a levendula-szedésnek nincs egyéb díja. Parkolni a helyszínen,  a levendula ültetvény előtt díjmentesen lehet. A helyszínen jelenlévő természetvédelmi őrök tájékoztatják az érkezőket a parkolási lehetőségekről, a szabad parkolóhelyekről.

A Tihanyba hajóval érkezőknek javasoljuk, hogy a hajóállomástól sétáljanak fel a faluba, majd a falu végétől a  kerékpárúton az ültetvényre. Akik vonattal érkeznek Balatonfüredre, onnan menetrendszerinti autóbusszal utazhatnak Tihanyba, ahol a településen belüli utolsó megálló a levendula ültetvényhez a legközelebbi (a temetőnél), onnan a kerékpárúton javasolt kisétálni az ültetvényre.A részvétel feltételei:
  • Arató táska vásárlása, amelynek díja: 2.000 Ft/arató táska. Igény szerint több arató táska is vásárolható. Arató táska mérete: 28 cm X 21 cm x 11 cm. Levendulát kizárólag az előzetesen megvásárolt (sorszámos, BfNP logós) arató táskába lehet szedni, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett.
  • A levendula szedését mindenki saját felelősségére, saját kézi eszközzel végzi (olló, metszőolló, kés). Szükség esetén a helyszínen metszőollót korlátozott számban tudunk kölcsönözni. A levendula kézi, vagy nem megfelelő eszközzel történő szedése – a cserjék védelme érdekében - tilos.
  • A levendulát az ültetvény erre kijelölt részén lehet szedni.
  • Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és felelősségére vehet részt a szedésben!
  • A levendula szedését követően kérjük vendégeinket, hogy az arató zacskót utólagos regisztráció érdekében a standhoz vigyék vissza. Ekkor vendégünk zacskónként egy, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyeit tartalmazó leporellót kap, amely egyben egy fő felnőtt részére két alkalommal kedvezményes belépést biztosít a feltüntetett bemutatóhelyeinken. A kedvezmény 2015.12.31-ig vehető igénybe.
  • A helyszínen kész levendula-csokor is kapható, ára 500-Ft/csokor.
  • Tájékoztatjuk továbbá vendégeinket, hogy a helyszínen kizárólag levendula szedésére van lehetőség, tő vásárlására nem. Ültetésre alkalmas levendula tő vásárlására, valamint egyéb levendula-, és nemzeti parki termékek vásárlására (levendula szappan, olaj, csoki, szörp, lekvár, ajándéktárgyak, levendula ételeket tartalmazó szakácskönyv, bivaly-, és szürkemarha szalámi, stb.) a tihanyi Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontban  van lehetőség! A helyszínen tartózkodó természetvédelmi őröktől további információk kérhetők.
  • Előzetes regisztráció nem szükséges!
  • Információ hétköznap: 87/555-291
A "szedd magad!" akción kívül a levendula szedése az új ültetvényen és az őslevendulásban is tilos.

További információ:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 87/555-291
bfnp@bfnp.hu
Forrás: www.bfnp.hu

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...