2015. július 6., hétfő

Krumpliágyon sült sertés karaj – tepsis krumpli sertéskarajjal

Vendégeket vártunk, ezért valami jó kiadós étel kellett az asztalra. A tepsis krumpli pedig pont egy ilyen igazán kiadós étel. Finom, laktató, és nem utolsó sorban elég jól variálható. Blogunkban sem először fordul meg. Készítettük már lecsósan, csirkemellel, és most jön a sertéskarajos változat, ami annyira finom lett, hogy szinte azonnal el is fogyott...



...ezért mindenkinek csak ajánlani tudjuk az elkészítését, mert biztosan nagy siker lesz a családban a pácolt karaj szeletekkel..

Hozzávalók a krumpliágyon sült sertés karajhoz:
- 1 - 1,5 kg sertéskaraj
- 2 kg krumpli
- 3 fej hagyma
- 3 fokhagymagerezd
- 1 csomag bacon
- 10 dkg vaj
- étolaj
- konyhasó
- őrölt bors

A hús pácolásához:
- 1 mokkáskanál házi fokhagymakrém (vagy két gerezd fokhagyma)
- 1 mokkáskanál oregano
- 1 mokkáskanál majoránna
- 1/4 mokkáskanál őrölt kömény
- 1/2 mokkáskanál rozmaring
- 1/2 kakukkfű
- konyhasó
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 dl száraz fehérbor
- 0,5 dl olaj

Krumpliágyon sült sertés karaj elkészítése:
Előző nap összekeverjük a pác hozzávalóit, majd ezzel alaposan bekenjük az ujjnyi vastagságúra vágott, kicsit kiklpofolt hússzeleteket, amiket egy kiolajozott tepsibe teszünk szépen sorban. Amikor minden hússzelet belekerült a tepsibe, a maradék páccal meglocsoljuk őket, majd alufóliával szorosan lefedjük, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.



Másnap a krumplikat és a hagymákat meghámozzuk, karikákra szeleteljük, aztán elkezdjük őket belepakolni egy kiolajozott tepsibe. Először a hagymakarikákat rakjuk bele, ezt sózzuk. Utána jönnek a krumplikarikák, amiket sózunk, borsozunk. Erre jönnek a megpucolt fokhagymaszeletek, majd a pácból kiszedett, megsózott hússzeletek. Fontosnak tartom kiemelni, hogy mindenképpen sózzuk még meg a húst, nehogy sótlan legyen! A hússzeletek tetejére rászeljük a vajat, majd alufóliával lefedve 160 fokra előmelegített sütőben körülbelül másfél óráig sütjük. Ha megsült, levesszük a fóliát, rátesszük a bacon szeleteket, és 10-20 percre visszatesszük még a 200 fokra felmelegített sütőbe.



Savanyúsággal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá! :-)

2 megjegyzés :

  1. Nagyon guszta, de kell rá a bacon is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Persze, hogy kell! :-) Nincs is jobb a ropogósra sült baconnél. :)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...