Ecetes csípős paprika télire eltéve – chili ecetben

Aki az elmúlt napokban olvasott minket, az már találkozhatott a Sárréti Chilifarm nevével (őszintén reméljük, hogy nem nálunk először) . Ha mégsem tudná valaki, miről, vagy inkább kikről van szó, elmondjuk, hogy egy magyar családi vállalkozásról, akik nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy az őshazájában megszokott erejű és minőségű chili paprikákat termesszenek itthon, magyar földben, európai éghajlaton. Ezt nem kevés sikerrel, kitartással és persze kedvvel végzik, mert jelenleg is nagyjából tizennyolcezer tövet gondoznak négy kertben. Az életük, a szerelmük a chili. Nem is lehet ezt másképp (jól) csinálni. És hogy miért e dicshimnusz? Azért, mert megkóstoltuk a chilijüket. Postán kaptunk egy adag chili paprikát (vegyesen több félét is) , és a több napos postai átfutás ellenére is gyönyörű, egészséges, ízes, aromás chili paprikák érkeztek meg hozzánk, amit már másnap fel is dolgoztunk. Készült belőle chilikrém , töltött jalapeno , fűszeres chilikrém, és a jelen poszt alanyát
Aki az elmúlt napokban olvasott minket, az már találkozhatott a Sárréti Chilifarm nevével (őszintén reméljük, hogy nem nálunk először). Ha mégsem tudná valaki, miről, vagy inkább kikről van szó, elmondjuk, hogy egy magyar családi vállalkozásról, akik nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy az őshazájában megszokott erejű és minőségű chili paprikákat termesszenek itthon, magyar földben, európai éghajlaton. Ezt nem kevés sikerrel, kitartással és persze kedvvel végzik, mert jelenleg is nagyjából tizennyolcezer tövet gondoznak négy kertben. Az életük, a szerelmük a chili. Nem is lehet ezt másképp (jól) csinálni. És hogy miért e dicshimnusz? Azért, mert megkóstoltuk a chilijüket. Postán kaptunk egy adag chili paprikát (vegyesen több félét is), és a több napos postai átfutás ellenére is gyönyörű, egészséges, ízes, aromás chili paprikák érkeztek meg hozzánk, amit már másnap fel is dolgoztunk. Készült belőle chilikrém, töltött jalapeno, fűszeres chilikrém, és a jelen poszt alanyát képező ecetes chili.



Miért pont ecetes chili? Mert szeretjük a savanyúságokat, és a paprikáknak különleges íze lesz az ecetes lében, ha betartjuk a legfontosabb szabályt: semmi fűszer. Csak ecet, víz, cukor, só és természetesen paprika. Ha nagyon fűszerezni vágyunk, akkor esetleg szemes borsot tehetünk bele, de igazából arra sincsen szükség, mert a paprikának megvan a maga íz- és aromavilága, amit a fűszerek csak elnyomnának. De akkor jöjjön a recept...

Hozzávalók az ecetes chili paprikához:
- 8 dl csapvíz
- 4 evőkanál 10% ecet
- 1 mokkáskanál konyhasó
- 1 evőkanál kristálycukor
- chili paprika (akár több féle is vegyesen)
- borkén a tartósításhoz

Ecetes chili elkészítése:
Az elkészítés nem egy nagy ördöngösség. A paprikákat mossuk meg alaposan, majd vágjuk karikákra. Mi benne hagytuk a csumát a magokkal, hiszen erős paprikáról van szó, és annak az ereje pont a magokban van. Persze, akit zavar, akár ki is csumázhatja. A chili paprika karikákat pakoljuk tisztára mosott üvegekbe, majd készítsük el a felöntőlét. Mi 3 db 375 ml-es üveggel készítettünk, ehhez a fent említett mennyiségű felöntőlé pont elég volt.



A felöntőlé elkészítése: a vizet a cukorral, sóval ecettel keverjük össze, majd adjuk hozzá a borként. Erre azért van szükség, mert nem fogjuk hevíteni a savanyúságot, hogy a paprika roppanós maradjon. A borkén pedig tartósítószerként fog funkcionálni. Adagolása a csomagolásán írtak szerint. Ha mindent oldódásig kevertünk, a felöntőlé elkészült. Töltsük csordultig az üvegeket, majd zárjuk le, és mehetnek a kamra polcára. Fontos tudni, hogy ha hőkezeléssel is szeretnénk biztosítani a tartósságot, akkor ne borként használjunk, hanem nátrium benzoátot. De mi az egészség szempontjából sokkal elfogadhatóbbnak tartjuk a borként, mint a nátrium benzoátot.



A kamrában hagyjuk összeérni az ízeket, azaz legalább egy hónapig ne bontsuk fel. Utána fogyasszuk egészséggel. A Sárréti Chilifarmnak pedig ezúton is szeretnénk kifejezni hálás köszönetünk a finom, ropogós chili paprikákért. Mindenkinek kellemes savanyúság eltevést kívánunk! .-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. A borkén mennyiségét lehetne tudni???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező! A borkén csomagolásán fel van tüntetve a pontos adagolás. Annak megfelelően kell adagolni! :-)

      Törlés
    2. Erősen csípős. tompul télire valamit,hogy ne marja a torköt nagyon? Vagy csak csinnyán bánni vele

      Törlés
    3. Szervusz! Nem fog tompulni semmit sem. Az ecet nem tompítja a csípős paprikák ízét. Ez ilyen, óvatosan kell használni. :-)

      Törlés
  2. Mennyi paprikábol jott ki három borkánnal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne haragudj, de nem értem a kérdést. Mi az a borkán?

      Törlés
    2. Bocsánat, Erdélyből írok, azt hittem nálatok is így mondják a befőttesüvegnek. :)

      Törlés
    3. 3 db 315 ml-es üveggel lett ebből a mennyiségből! :-)

      Törlés
  3. EL LEHET ÉRNI EZT A LELŐHELYET ÉS KÜlDENEK IS PAPRIKÁT? Megadnád az elérhetőségüket? Köszönöm!
    ÉN peteragi49@gmail.com VAGYOK. Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! A szövegben ott van kattintható formában a Chilifarm facebook oldalának elérhetősége. Ott tudod velük felvenni a kapcsolatot! :-)

      Törlés
  4. Idén így tettem el a jalapenot több lépcsőben, osztatlan sikere van! Köszönöm a tuti receptet

    VálaszTörlés
  5. Szia! Készítettem egy üveg jalapenot ezzel a recepttel. Az üveget teletettem, fel is öntöttem szinte csurdig. Viszont a paprika felszállt az üveg aljáról, vagy egy centi magasságig. Ez normális? Hogy lehet ezt esetleg elkerülni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi baj nincsen ezzel. Idővel majd lesüllyed az aljára, ha megszívja magát az ecetes lével. :)

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Nekünk egészben van eltéve .

      Törlés
    2. Persze, hogy lehet. Azóta mi is tettünk már el egészben, csak az külön nem került fel a blogra. :)

      Törlés
  7. Szia Zsolt, a borkén feltétlen szükséges rá? Én vizes dunsztban raktam.
    A csemege ubit 3. éve a Te recepted alapján csináltam, 5*-os nálunk! 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A borkén azért kell, hogy ne kelljen a dunszt. A dunszt miatt a paprika megpuhul, majdhogynem megfő. Elveszíti roppanós állagát. Ha ez nem zavar, akkor rendben van a dunszt. Ha nincs dunst, kell a borkén. Nem ördögtől való. Minden boltban kapható borban benne van. :)

      Törlés
  8. Én is egészben raktam el tavaly es befőzőgépben. Igy tartosítoszer nem kellett bele. Isteni lett.
    Holnap is igy fogom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanazt tudom neked is mondani, mint az előző kommentelőnek. Más állag, más íz. Ha ez nem baj, akkor teljesen oké a befőzőgép. :)

      Törlés
  9. A paprika mennyiségét nem látom a recepben. Segítenének?😃

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mennyiség megadva, mert az függ a paprikák méretétől. Amennyi belefér az üvegbe. A felöntőlé a lényeg, és annak szempontjából mindegy mennyi paprika van az üvegben. :)

      Törlés
  10. Sziasztok.Ha nátrium benzoátot használok feltétlenűl szükséges a dunszt? A választ előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  11. Nem bírtam tovább, és két héttel az eltevés után rámentem egy üvegre. :) Az állag és a csípősség tökéletes, az íz nulla. :( Tényleg, mintha vízben állna, pedig a recept szerint raktam el. Amikor eltevéskor megkóstoltam, akkor jónak tűnt pedig. Vagy várnom kellett volna még vele jóóó sokat, vagy kicsit savanyúbbra és fűszeresebbre készíteni a levet.
    Mindenesetre köszönöm, kiindulási alapnak tökéletes, még finomítok rajta saját ízlés szerint. 👍

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu