2015. augusztus 29., szombat

Kakaós csiga Horváth Ilona módra – a klasszikus recept

A férjem nem szereti a kakaós csigát, ezért csak háromévente próbálkozom a recepttel. Ezidáig sikertelenség kísért a kakaós csigát illetően, ugyanis pici jóindulattal sem hasonlított sosem arra a kakaós csigára, melyre én emlékszem. Itt veszem észre, mennyire számít, honnan, milyen forrásból van a recept. Mert ha az rossz, akkor oda az időnk, az energiánk, az alapanyagok, és még jól sem lakhatunk...



Most ez a recept kicsit innen is van, kicsit onnan is, de főként a Horváth Ilona szakácskönyvből. Mit tesz Isten, a süti puha, finom, éppen jó kakaós-édes, és persze hogy a férjem volt az első, aki evett belőle - mától süthetem ezt is raklapszámra. :-)

Hozzávalók a kakaós csigához:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- szükség szerint tej (nálunk kb. 5 dl kellett ehhez a tésztamennyiséghez)

Hozzávalók a töltelékhez:
- 1,5 dl tej a kenéshez
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- 5 dkg vaj
- 8 evőkanál cukor
- 4 evőkanál kakaópor

3 dl langyos tejbe belekeverjük az egy evőkanál cukrot, beletesszük az élesztőt, és felfuttatjuk. Kimérjük a 60 dkg lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a tojások sárgáját, az élesztős tejet. Dagasztjuk, és annyi langyos tejet öntünk még hozzá, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Amikor már egyenletes, beledolgozzuk a két evőkanál olajat is, majd lisztezzük a tetejét, és félretesszük, hogy a duplájára keljen.



Mikor megkelt a tésztánk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, 5 dkg vajat megolvasztunk, és megkenjük vele a tésztát. A 8 evőkanál cukrot összekeverjük 4 evőkanál kakaóporral, és ezt az elegyet rászórjuk a vajjal megkent, kinyújtott tésztára, aztán óvatosan feltekerjük. Éles késsel másfél ujjnyi darabokra vágjuk, aztán óvatosan egy magasabb falú, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, viszonylag közel egymáshoz.



Egy tojást elkeverünk, és megkenjük vele a csigák tetejét, majd mehet is be a hideg sütőbe. 200 fokon sütjük kb. 25-30 percig, majd amikor már szinte készen van (tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e a tészta), kivesszük, a másfél deci meleg tejben elkeverjük a vaníliás cukrot, és ezzel óvatosan meglocsoljuk a csigákat (vagy lekenjük ecsettel). Pár percre még visszatoljuk őket a sütőbe.



Ha kész, éles késsel válasszuk el egymástól a csigákat, és már lehet is fogyasztani. Isteni finom! Ajánlom mindenkinek! :-)

2 megjegyzés :

  1. Szia! Hogy ne ragadjanak össze a csigák én a rudat is megkenem vajjal
    l, és utána szeletelem, így könnyen szétjön a végén, a tepsiben is hagyom kelni vagy 15 percet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én szeretem, hogy összeragad. Azért is rakom közel őket egymáshoz. Így finom puha a széle is. Amúgy meg kiszáradna, amit nem akarok. Ki hogy szereti. :)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...