2016. március 26., szombat

Tojásos-sonkás csirkehúskenyér csirkemellből

Ezt a receptet az én drága feleségem már jó régen lejegyezte a kézzel írt recept gyűjteményébe, így sajnos a forrásról már vajmi kevés információnk van. Sokszor gondolkodott az én egyetlenem, hogy ezt elkészítse-e, de valahogy mindig elmaradt, mondván, én nem szeretem a fasírtot. De hiszen ez nem is fasírt! :) Most azonban úgy döntött a drága feleségem, hogy akár tetszik nekem, akár nem, ő bizony ezt idén húsvétra elkészíti. Mint utólag kiderült, ez egy remek ötlet volt részéről, mert annyira finom, hogy szinte azonnal felfaltuk, amint kész lett. És persze, semmi köze a fasírthoz, nem is értem, miért tiltakoztam ellene annyi időn át. :p



De így szokott ez lenni velem; a feleségem valamit mutat, hogy de jó lenne elkészíteni, erre én azonnal tiltakozom, hogy nem szeretem, én azt ugyan meg nem fogom enni. Aztán mikor dacolva sziklaszilárd álláspontommal, ő mégis elkészíti, feszítővassal nem lehet kifeszegetni a kezemből az elkészült finomságot, míg egyetlen morzsa is van belőle... na hát ez is egy olyan finomság, amit annyira nem szeretek, hogy azonnal felfaltam mindet, nehogy másnak is jusson belőle! :-)

Hozzávalók a tojásos-sonkás csirkehúskenyérhez:
- 20 dkg szeletelt gépsonka
- 70 dkg csirkemell
- 2 dl 30%-os habtejszín (nem növényi alapú)
- 2 tojásfehérje
- konyhasó
- bors
- egy mokkáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 8 keményre főzött tojás

Tojásos-sonkás csirkehúskenyér elkészítése:
Egy négyszögletes sütőformát vastagon kivajazunk, és kibéleljük a kissé egymásra csúsztatott sonkaszeletekkel úgy, hogy a szélek túllógjanak a forma peremén. A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, elektromos aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a tojásfehérjét, ízlés szerint sót, borsot, és péppé turmixoljuk. Tálba szedjük, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a finomra vágott petrezselymet, és összekeverjük.

A massza felét a formába simítjuk, kanálháttal egy kis árkot mélyítünk a közepébe. A kemény tojásokat meghámozzuk, a végüket levágjuk, és hosszanti irányban egymáshoz illesztve az "árokba" nyomkodjuk őket.A tetejére simítjuk a maradék masszát, felhajtjuk a sonkaszeleteket, és befedjük egy méretének megfelelő, vajjal megkent alufóliával. A formát mély tepsibe tesszük, felöntjük annyi meleg vízzel, hogy a forma derekáig érjen, és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) 40 percig gőzöljük. A sütőből kivéve a tetejét súlyokkal lenyomatjuk - tömörítjük, saját levében hagyjuk kihűlni (mi nem súlyoztuk le, és így is tökéletes lett).

Tálaláskor deszkára borítjuk, és egy cm vékony szeletekre vágjuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...