Bazsalikomos paradicsomleves petrezselyemmel

Paradicsom... azt hiszem, a cukkini után ez az, amit nem bírunk megunni. Szeretem én is, a feleségem is. Ezerféleképpen lehet feldolgozni, és ez jó. Most a feleségem egyik kedvence jön, a bazsalikomos paradicsomleves petrezselyemmel. Van aki sósan, borsosan szereti, mi jobban szeretjük édesen, így ez a recept is alapvetően egy édesebb változat. Először natúrba készítettem el, vagyis épp csak egy csipetnyi bazsalikommal, de aztán felbátorodtam, és többet, még többet raktam bele, míg a sokadik főzésre megszületett a jelenlegi változat. Ez már kellően bazsalikomos, ami nagyon jól harmonizál a paradicsommal. Ez van egy csipet petrezselyemzölddel megbolondítva, ami kicsit kompenzálja a cukrot. Mindenkinek nagyon tudom ajánlani ezt a változatot, mert nagyon finom. Az én drága feleségem legalábbis imádja, és mit tagadjam, nekem ez a legfontosabb... :-) Hozzávalók a bazsalikomos paradicsomleveshez: - 2 üveg (2 x 800 ml) paradicsomlé - 8 dl csapvíz - 1 közepes fej vöröshagyma - 4-5 cs
Paradicsom... azt hiszem, a cukkini után ez az, amit nem bírunk megunni. Szeretem én is, a feleségem is. Ezerféleképpen lehet feldolgozni, és ez jó. Most a feleségem egyik kedvence jön, a bazsalikomos paradicsomleves petrezselyemmel. Van aki sósan, borsosan szereti, mi jobban szeretjük édesen, így ez a recept is alapvetően egy édesebb változat. Először natúrba készítettem el, vagyis épp csak egy csipetnyi bazsalikommal, de aztán felbátorodtam, és többet, még többet raktam bele, míg a sokadik főzésre megszületett a jelenlegi változat. Ez már kellően bazsalikomos, ami nagyon jól harmonizál a paradicsommal. Ez van egy csipet petrezselyemzölddel megbolondítva, ami kicsit kompenzálja a cukrot. Mindenkinek nagyon tudom ajánlani ezt a változatot, mert nagyon finom. Az én drága feleségem legalábbis imádja, és mit tagadjam, nekem ez a legfontosabb... :-)

Hozzávalók a bazsalikomos paradicsomleveshez:
- 2 üveg (2 x 800 ml) paradicsomlé
- 8 dl csapvíz
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4-5 csipet morzsolt bazsalikom
- 1 csipet morzsolt petrezselyem
- 1 mokkáskanál konyhasó
- 1 késhegynyi őrölt bors (fehér)
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- étolaj

Pár szó az elkészítés előtt:
Mi házi eltevésű paradicsomlevet használtunk, amely igen sűrű volt, így nagyjából a paradicsomlé mennyiségének felével felérő víz kellett hozzá. Mindenki maga döntse el, hogy az általa használt paradicsom mennyire sűrű, mennyi vizet visel el, és ennek megfelelően módosítsa a receptet. :-)

Bazsalikomos paradicsomleves elkészítése:
A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, majd olajon dinszteljük üvegesre. Ezt követően öntsük fel a két üveg paradicsomlével, sózzuk meg, majd forraljuk össze. Ha ez megvan, akkor a két evőkanál lisztből készítsünk rántást. A kész rántásba keverjük el a fűszerpaprikát és az őrölt borsot. Fontos, hogy csak akkor adjuk hozzá a paprikát, ha már a rántás nem "sül", különben a paprika megkeseredik, és az egész mehet a kukába. A rántáshoz adjuk hozzá a vizet, és jól keverjük el. Amikor kellően eloszlott benne a rántás, öntsük hozzá a forrásban lévő leveshez, és folyamatosan kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Ezt követően adjuk hozzá a zöld fűszereket és a cukrot. Kóstoljuk meg, ízlés szerint fűszerezzük még.

Ha készen vagyunk, fogyaszthatjuk natúr, főzhetünk bele rizst, vagy ehetjük akár tésztával is. Betűtésztával például nagyon dekoratív tud lenni ez a leves. Aki nem szereti a hagymát, le is szűrheti főzés után. Mi is így tettünk, mert az én drága feleségem nem szereti a főtt hagymát. Leszűrés után a szűrőben akadt hagymát én ettem meg, mert én viszont imádom. :-)

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez a finom, és gyorsan elkészíthető leveshez. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Zellerzölddel és majoránnával együtt is nagyon finom, Vöröshagyma vagy semmi, vagy csak nagyon kevés kell bele, mert ég tőle a gyomor a paradicsommal.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu