édesség , egészséges , lasponya , méz , miszpolya , müzli , naspolya ,

Mézes-müzlis naspolyagolyók...

A naspolya egy régen elfeledett gyümölcs . Felgyorsult világunkat ma már egyre inkább a nagy élelmiszergyártók látják el ételekkel. A kis közösségi piacok helyett ma már a legtöbben jobbára a multinacionális cégek hipermarketeiben vásárolunk. Az ilyen cégek palettáiról pedig bizony hiányoznak az olyan finomságok, mint a naspolya . Ennek egyik legfőbb oka valószínűleg az, hogy nem viseli túl jóla hosszas tárolást és a pakolás, szállítás viszontagságait. Ma, amikor több kontinenst is átutaznak a "friss" zöldségek, gyümölcsök, akkor az elsődleges szempont a jól szállíthatóság, a jó eltarthatóság. Ilyenkor a naspolyá hoz hasonló csemegék a háttérbe szorulnak. De szerencsére még sokan vannak, akik ismerik ezt a növényt, és tudják, hogy termése ehető, íze finom, édes és zamatos. A kertészetekben is árulják csemetéiket, és néha még a szabadban is fellelhető, így nem kell lemondanunk róla. Megmondom őszintén, én is régen megfeledkeztem róla.

A naspolya egy régen elfeledett gyümölcs. Felgyorsult világunkat ma már egyre inkább a nagy élelmiszergyártók látják el ételekkel. A kis közösségi piacok helyett ma már a legtöbben jobbára a multinacionális cégek hipermarketeiben vásárolunk. Az ilyen cégek palettáiról pedig bizony hiányoznak az olyan finomságok, mint a naspolya. Ennek egyik legfőbb oka valószínűleg az, hogy nem viseli túl jóla hosszas tárolást és a pakolás, szállítás viszontagságait. Ma, amikor több kontinenst is átutaznak a "friss" zöldségek, gyümölcsök, akkor az elsődleges szempont a jól szállíthatóság, a jó eltarthatóság. Ilyenkor a naspolyához hasonló csemegék a háttérbe szorulnak.

De szerencsére még sokan vannak, akik ismerik ezt a növényt, és tudják, hogy termése ehető, íze finom, édes és zamatos. A kertészetekben is árulják csemetéiket, és néha még a szabadban is fellelhető, így nem kell lemondanunk róla. Megmondom őszintén, én is régen megfeledkeztem róla. Hosszú évekig nem találkoztam vele, így teljesen elfeledkeztem létezéséről, mígnem az egyik kollégám egyik nap azzal állt elő, naspolyát talált a környékükön. Hozott nekem kóstolót, és ott eldöntöttem, ebből én is akarok egy nagyobb adagot, mert úgy véltem, kiváló alapja lehetne egy jó naspolyás-mézes házi bornak. 😀

Sajnos ő nem tudott nekem nagyobb mennyiséget hozni, mert a talált fa egy kertből kilógó ágairól tudott csak néhány szemet szedni. De aztán az egy másik ismerősöm – akinek volt saját naspolya bokra – felajánlotta, hogy ő tud nekem hozni néhány kilót. Ekkor nagyon megörültem, mert már majdnem lemondtam róla. Pár nappal később három kilogramm naspolya büszke tulajdonosa lettem, amelynek kétharmad része már szottyosra volt érve, ebből naspolya-méz házi bort készítettünk. A maradék, egyharmad rész még akkor kemény és éretlen volt. Ezeket egy tálcára tettük érni. Kicsit több, mint két hét alatt be is érett mind. Ezekből egy édességet készítettünk, amelynek forrása itt található. Az eredeti receptben mézes müzli volt, mi úgy döntöttünk, natúr gyümölcsös müzlit veszünk, és mi magunk adjuk hozzá a mézet. Így a recept ennek megfelelően kicsit módosult...

Előkészületek: 30 perc Elkészítés: 30 perc Összesen ennyi idő: 60 perc Adag: 30 db
Hozzávalók a mézes-müzlis naspolyagolyóhoz:
  • 1 kg szottyosra érett naspolya
  • 30 dkg gyümölcsös müzli
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1.5 tábla ét tortabevonó
  • 1 evőkanál étolaj
Mézes-müzlis naspolyagolyók elkészítése:

A naspolyákat hámozzuk meg, majd paszírozzuk át egy nagyobb lyukú szűrőn, hogy a magok fennakadjanak. A kapott pépet keverjük össze a müzlivel és a mézzel. Ízlés szerint bármilyen méz megfelel, mi selyemfűmézet használtunk hozzá. Ne keverjük túl keményre, mert a müzli elég sok nedvességet ki fog szívni a pépből. Épp csak annyira legyen kemény, hogy könnyedén golyócskákat formálhassunk belőle. A golyókat tegyük szilikonos sütőpapírral kibélelt tálcára. Most jön a csokimáz. A tortabevonókat az étolajjal olvasszuk fel, majd a golyócskákat vonjuk be csokival. Mi egy szilikon ecsettel kentük körbe őket.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Másnap tálalhatjuk. Íze igazán különleges, és a kicsike kis tortabevonótól eltekintve teljesen természetes anyagokból álló édes nassolnivaló. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a mézes-müzlis naspolyagolyókhoz. 😀

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu