Joghurt készítése házilag – házi joghurt boltiból

A natúr joghurt az egyike azon dolgoknak, amelyek kimondottan egészségesek, és nagyon jót tesznek az emberi szervezetnek. A boltokban kapható natúr joghurtok túlnyomó részével nincsen semmi különösebb baj. A natúr joghurtok nem tartalmaznak általában semmilyen adalékanyagot annak ellenére, hogy az internet tele van rémhírekkel. Általában a sok műanyag vackot csak a többszörösen feldolgozott termékekhez (gyümölcsrizsek, gyümölcsjoghurtok, ivójoghurtok, stb.) adják hozzá, de mint írtuk, a bolti natúr joghurtok legnagyobb százaléka teljesen rendben van. Ennek ellenére, ha mégis úgy döntünk, hogy ezt is megpróbálnánk házilag előállítani, akkor természetesen erre is van lehetőség. Sőt, ha szeretjük a bodza ízét, akkor akár  fekete bodzás házi joghurtot is készíthetünk, mivel az épp most virágzik. A joghurt házilagos elkészítése roppant egyszerű feladat, csak egy dolgot kell szem előtt tartanunk: A joghurtot előállító baktériumtörzsek számára a 42-46 fok a legideálisabb, de 50-55
A natúr joghurt az egyike azon dolgoknak, amelyek kimondottan egészségesek, és nagyon jót tesznek az emberi szervezetnek. A boltokban kapható natúr joghurtok túlnyomó részével nincsen semmi különösebb baj. A natúr joghurtok nem tartalmaznak általában semmilyen adalékanyagot annak ellenére, hogy az internet tele van rémhírekkel. Általában a sok műanyag vackot csak a többszörösen feldolgozott termékekhez (gyümölcsrizsek, gyümölcsjoghurtok, ivójoghurtok, stb.) adják hozzá, de mint írtuk, a bolti natúr joghurtok legnagyobb százaléka teljesen rendben van. Ennek ellenére, ha mégis úgy döntünk, hogy ezt is megpróbálnánk házilag előállítani, akkor természetesen erre is van lehetőség. Sőt, ha szeretjük a bodza ízét, akkor akár fekete bodzás házi joghurtot is készíthetünk, mivel az épp most virágzik. A joghurt házilagos elkészítése roppant egyszerű feladat, csak egy dolgot kell szem előtt tartanunk:



A joghurtot előállító baktériumtörzsek számára a 42-46 fok a legideálisabb, de 50-55 foknál semmiképp se legyen melegebb a tej, mert 60 fok felett elkezdenek elpusztulni a baktériumok, míg a túl alacsony hőmérsékleten lelassul, vagy akár le is állhat a működésük, és a tej csak megalszik, vagy megsavanyodik. Azonban ha az előírt hőmérséklet tartományt tudjuk tartani, akkor egy-másfél liter tejből és egy kis doboz (~2 dl) élőflórás natúr joghurtból megközelítőleg nyolc óra alatt joghurtot készíthetünk.

A joghurt elkészítésének két módja is van, az egyik, hogy szakboltban megvásároljuk a joghurt baktériumkultúrát, és abból készítjük. Egyszer majd azt is kipróbáljuk, de most az egyszerűbb, és mindenki számára hozzáférhetőbb módszert mutatjuk be: bolti élőflórás natúr joghurtot keverünk el meleg tejben, és megvárjuk, amíg az élőflórás joghurtban lévő baktériumok elszaporodnak a tejben, és szép lassan joghurttá alakítják.

A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történő beoltás után, alvasztással készített tejtermék. A joghurt készülhet házilag és ipari gyártással is, mindkét esetben baktériumkultúrát használnak. A joghurtkultúrával beoltott tejet 6-8 órán keresztül körülbelül 42-46 Celsius-fokos hőmérsékleten tartják, ugyanis a baktériumoknak ezen a hőmérsékleten a leggyorsabb a szaporodásuk. A kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus vesz részt. Színe hófehér, aromája jellegzetes.

A joghurthoz felhasznált tejet pasztörizálják, mert ez az eljárás biztosítja, hogy a tej joghurttá érlelésének az ideje alatt csak a joghurtkultúra baktériumai szaporodnak el, a tejben lévő egyéb szennyező és káros baktériumok viszont nem. Az érlelési folyamat alatt a baktériumok a tejcukor egy részét tejsavvá alakítják át, a fehérje pedig megalvad. Az élő joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát, s így nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben. Egyes népszerű nézetek szerint a tejtermékek, köztük a joghurt káros hatásúak, más nézetek szerint viszont alapos kutatások által igazolt állításokról van szó.
Joghurt házilag hozzávalói:
- 1-1.5 liter házi tej
- egy kis doboz (~2 dl) élőflórás natúr joghurt
- 8-10 fekete bodza virágernyő (csak, ha bodzásat szeretnénk készíteni)

Fontos megjegyzések az alapanyagot illetően:
- A tej legyen friss termelői tej. A legjobb a még lefölözetlen nyers tej, aminek a zsírtartalma 4% körüli, vagy akár még magasabb. Azonban ha ilyenhez nem tudunk hozzájutni, akkor jó lesz a bolti, nem tartós tej is. Ebből is inkább a 3,6% zsírtartalmút vegyük meg.
- A natúr joghurt dobozán keressük az élőflórás feliratot, mert ez jelenti azt, hogy még elő anyagról beszélünk. Ha ugyanis hőkezelt joghurtot vásárolunk, akkor egyrészt annak semmiféle előnyös hatása nincs a szervezetünkre, másrészt pedig nem lehet belőle még több joghurtot készíteni, hiszen ahhoz élő baktériumkultúra szükséges.

Joghurt elkészítése házilag:
A tejet forraljuk fel, hogy biztosan ne legyen benne semmilyen élő mikroorganizmus, majd hűtsük vissza nagyjából 42 fokosra. A tetején képződött hártyát szedjük le (én megszoktam enni, de van, aki undorodik tőle). Keverjük el benne az előzőleg szoba hőmérsékletűre melegedett élőflórás natúr joghurtot. Öntsük az egészet egy fedéllel jól lezárható kerámia, porcelán, üveg, vagy műanyag edénybe, zárjuk le, és tegyük olyan helyre, ahol biztosítani tudjuk a 42 fokot nagyjából 8 órán keresztül (egyes források 4 órás elkészítést emlegetnek, de szerintünk nem kell kapkodni). A mienk 9.5 órán át pihent a takaró halmok alatt...


A hőmérséklet megtartására több lehetőségünk is van. Készíthetjük a tejet termoszban, és akkor ez meg is van oldva egyszerűen, vagy tehetjük hőtartó táskába az edényt. Ha egyik sincsen, akkor a száraz dunsztnál használt módszer tökéletesen megfelel: takarókkal béleljünk ki  (alul is) egy lavórt vagy vájlingot, és annak a közepére állítsuk a lezárt edényt, majd felülről is jól bugyoláljuk be. A legvégén tegyük több réteg takaró, paplan, vagy esetleg tollpárna alá az egészet (tudom, hogy túlzásnak hangzik, de kell ez. Mi a tartósítószermentes lekvárokat, befőtteket is így dunsztoljuk ki, és még 24 óra elteltével is legalább 30-35 fokosak szoktak lenni, mikor kivesszük.).

Így hagyjuk pihenni 6-8-10 órát. Minél tovább hagyjuk, annál sűrűbb lesz a joghurt. 12-13 óránál tovább azonban nem érdemes otthagyni, mert egy bizonyos állagnál tovább nem sűrűsödik. Ha készen van, akkor várjuk meg amíg lehűl, majd tegyük hűtőbe, ahol 8-10 napig biztosan eláll. Ízesíthetjük lekvárral, gyümölcssziruppal, mézzel, de a legjobb natúr. Fogyasszuk naponta, és rövid időn belül szervezetünk meghálálja.

Fekete bodzás házi joghurt:
Amennyiben a miénkhez hasonló fekete bodzás joghurtot - mivel most virágzik a fekete bodza, gondoltuk kipróbáljuk - szeretnél készíteni, akkor folyamat annyiban különbözik, hogy amikor a tej felforrt, akkor egy műanyag szűrőbe tegyünk 8-10 fekete bodza virágernyőt (valószínűleg egyszerre nem fér bele, ez esetben több fázisban is lehet), majd merítsük a forró tejbe, várjunk 1-2 percet, majd egy kanállal jól nyomkodjuk ki a virágokat. Ha egyszerre is belefért, akkor hagyhatjuk még egy kicsit pihenni, de ne túl sokáig, majd vegyük ki a virágokat. A tejet ezután melegítsük vissza legfeljebb 80 fokosra, hogyha az esetlegesen a virágokról bekerült káros mikroorganizmusokat is elpusztuljanak. Innentől a folyamat a fentiekkel megegyezik. Megjegyezném, hogy nagyon finom a fekete bodzás joghurt. Egyik kedves munkatársam mesélte, hogy valamikor ilyet még kapni is lehetett a boltokban, de már megszűnt. Az egyik gyártónak ugyan van bodza ízt is tartalmazó kefirje, de az nem ugyanaz, mint a bodzás házi joghurt. :-)

Mindenkinek kellemes joghurtkészítést kívánunk... :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Amennyiben a natúr joghurtot sűrű szövésű anyagban csepegteted néhány órát, felveszi a görög akcentust!!! :)
    Görög joghurt lesz belőle!

    VálaszTörlés
  2. lehet kecsketejbol is joghurtot készíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen lehet kecsketejből is joghurtot készíteni. :-)

      Törlés
  3. Megpróbálkoztam a joghurt készítéssel, 10 órát volt dunsztban, az íze finom,de nagyon híg! Mit ronthattam el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Én is jártam már így, de nem tudtam rájönni, mi lehetett a "baj". Nekem úgy tűnt, a tej lehet a ludas, mert attól függően változik a végeredmény állaga, hogy milyen tejet használok hozzá. persze az is fontos lehet, hogy az adott joghurtban melyik fajta baktériumkultúra van még benne élő formában, mert a joghurt elkészítésében legalább hatféle baktériumtörzs vesz részt, és az sem mindegy ezek milyen arányban vannak jelen. Szóval kísérletezni kell a különböző tejek és joghurtok kombinációjával. :-)

      Törlés
  4. Friss házitejből csináltam, az állaga gyönyörű lett. Zabpelyhet egy kiskanál mézet (én repcét teszek bele de bármilyen más is jó) és gyümölcsként almát vagy körtét teszek bele. Ennél jobb reggeli nincs :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök a sikerednek, nincs egészségesebb és finomabb a házi dolgoknál. Bocs a kései válaszért. ;-)

      Törlés
  5. Miért kell felforralni a tejet, akkor már nincs benne élő enzim.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az élőflórát ebben az esetben a beoltáshoz használt élőflórás joghurt fogja adni, ami jól elszaporodik a tejben, miközben feldolgozza a tejcukor egy részét. A forralás a sterilizálás miatt kell (főképp ha nyers termelői tejről van szó), hogy biztosan ne legyenek benne egyéb mikroorganizmusok, amelyek esetleg rossz irányba vihetnék a folyamatot... :-)

      Törlés
  6. Szia. ha szeretnek bele egyeb hozzavalot ( vanliat, csokit, stb), azt mikor kell beletenni? Koszonom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Minden ízesítésre szolgáló összetevőt a kész joghurtba kell tenni, nehogy befolyásolja az erjedési folyamatot. :) Igen, mi a bodzát a tejbe tettük, de a feldolgozatlan, tiszta növényi alapanyag.

      Törlés
  7. Azért érdemes lett volna megmosni a virágzatot, hogy ne kerüljön bele annyi rovar.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szabad mosni, mert az összes virágpor lemossa a víz, és akkor oda a jellegzetes íz és illat. Mi csak alapos kiráztuk a virágokat, hogy kipotyogjanak az apró bogarak. A virágot, ha akarod, vaszontasakba teheted, és úgy rakod a tejbe. Akkor a tasakban maradnak a bogarak is, és nem úsznak majd a joghurtban. Csak találékonyság kérdése az egész. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu