Vérszilvabefőtt – nemesített cseresznyeszilva befőzve

A vérszilva nem más, mint a cseresznyeszilva egy nemesített változata. Első sorban díszfának, vagy díszcserjének nemesítették ki, és létezik termő, és nem termő változata is. Levelei szép pirosak, vagy bordó színűek. Lehetnek fényes levelűek és matt színűek is attól függően, hogy milyen alfajba tartoznak. Egyetlen dolog közös bennük, hogy a gyümölcsük - már ha van - ehető. Nem csak, hogy ehető, de még finom is. Méretében a termés valamivel nagyobb, mint a vad testvéréé, és saját tapasztalatom szerint ízesebb, lédúsabb is. Egyszerre édes, és savanyú. A savanyú részei a héja, és a mag körüli rész, de a többi az tényleg nagyon finom édes. Nem az a szánkat összetapasztóan édes, de édes. Évek óta nézegetek a környéken pár fát, és csak úgy magában néha le is szakítok róla egy-két szemet, de most eldöntöttem, hogy idén ennél tovább megyek, és befőzök belőle. Még pedig befőttet... A cseresznyeszilva vagy mirabolán (Prunus cerasifera) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe, a rózsafélék (Ros
A vérszilva nem más, mint a cseresznyeszilva egy nemesített változata. Első sorban díszfának, vagy díszcserjének nemesítették ki, és létezik termő, és nem termő változata is. Levelei szép pirosak, vagy bordó színűek. Lehetnek fényes levelűek és matt színűek is attól függően, hogy milyen alfajba tartoznak. Egyetlen dolog közös bennük, hogy a gyümölcsük - már ha van - ehető. Nem csak, hogy ehető, de még finom is. Méretében a termés valamivel nagyobb, mint a vad testvéréé, és saját tapasztalatom szerint ízesebb, lédúsabb is. Egyszerre édes, és savanyú. A savanyú részei a héja, és a mag körüli rész, de a többi az tényleg nagyon finom édes. Nem az a szánkat összetapasztóan édes, de édes. Évek óta nézegetek a környéken pár fát, és csak úgy magában néha le is szakítok róla egy-két szemet, de most eldöntöttem, hogy idén ennél tovább megyek, és befőzök belőle. Még pedig befőttet...A cseresznyeszilva vagy mirabolán (Prunus cerasifera) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe, a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a szilva (Prunus) nemzetségbe tartozó növényfaj. Március végén zöldesfehéren nyíló, tövises, 5-8 m-es fa vagy bokorfa. Gömbölyű termése sárga vagy piros színű, kellemes édeskés-savanykás ízű. Kiváló kompót készíthető belőle. Még a rómaiak honosították meg Európában, eredeti élőhelye a Kaukázus és Délnyugat-Ázsia. Edzett, igénytelen növény, az átlagosnál valamivel szárazabb vagy nyirkosabb viszonyokat is elvisel. Tűri a nyírást, áthatolhatatlan sövénnyé nevelhető. Az alapfajt a faiksolák mirabolánszilva néven alanynak szaporítják. Egy sor csonthéjas gyümölcsöt, díszfát, díszcserjét szemeznek rá. A vérszilva ennek egy nemesített, piros termésű - vagy termés nélküli fajtája
Hozzávalók a vérszilvabefőtthöz:
- vérszilva
- kristálycukor
- fahéj
- szegfűszeg

Vérszilvabefőtt elkészítése:
Első lépésként alaposan mossuk el mosogatószerrel az üvegeket, amibe rakni fogjuk, majd hideg vízzel többször öblítsük át. Tegyük őket egy tiszta konyharuhára, és hagyjuk őket maguktól megszáradni anélkül, hogy eltörölgetnénk. Amíg az üvegek száradnak, mossuk meg alaposan a szilvákat, majd jól csepegtessük le. Ha az üvegek megszáradtak, akkor elkezdhetjük belepakolni a vérszilvát. Rakhatjuk jó szorosan, mert a forró felöntőlében kicsit úgyis össze fognak esni, és már egyáltalán nem lesz szoros (ami amúgy a mennyiségeket illeti, nekünk 2 kg vérszilvából lett 4 db 800ml-es üveg befőttünk).

Amikor az üvegek meg vannak pakolva, főzzük meg a felöntőlét a következő összetétellel: 1 liter vízhez számítsunk 30 dkg kristálycukrot, 2-3 szegfűszeget és 2-3 db kisebb fahéjat. Természetesen fűszerezés nélkül, pusztán cukros lében is eltehetjük, de mi mindig fűszerezzük a befőttjeinket. Amint a lé felforrt, és a fűszerek illata is jól érződik, elkezdhetjük az üvegekbe kanalazni. Tegyük színültig az üvegeket, majd csavarjuk rá szorosan a tetőt. Csomagoljuk be újságpapírba (erre azért van szükség, hogy az üveg oldalán esetlegesen végigcsurgó cukros létől ne legyen majd minden ragacsos), és mehet a száraz dunsztba, ahol lassan hagyjuk kihűlni. Mi az ágyneműtartóba szoktuk rejteni a takarók közé, eddig bevált. :-)

Fontos, hogy amikor el akarjuk tenni dunsztba, akkor még az üvegek olyan forrók legyenek, hogy égessék a kezünket. Ha esetleg kihűltek volna, és nem elég forróak, akkor vissza kell melegíteni az üvegeket. Ehhez tegyünk egy lábas aljába konyharuhát, állítsuk bele az üvegeket, lazítsuk meg a kupakokat, majd az üvegek körül öntsük fel annyi vízzel, hogy a befőttek nyaka legalább 6-7 centire kilógjon a vízből. Gyújtsunk alá, és forraljuk fel a vizet. Amikor már az üvegekben is gyöngyözik a víz, lezárhatjuk őket, és minden mehet tovább a fentiek szerint: újságpapír, takarók, stb.

Ha kihűltek (kb 1-2 nap az üvegek számától és a takarók mennyiségétől függően), szedjük ki, nedves ruhával töröljük le az üvegről a ragacsokat, és máris mehet a kamrapolcra. Mindenkinek kellemes vérszilvabefőzést kívánunk... :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

 1. Én is évek óta befőttnek főzöm.Most szóltak, hogy a mag cián tartalma miatt mérgező, a maggal együtt rakom el. Tud erről valamit?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez való igaz. De azt ne felejtsük el, hogy ez a méreg nem a csonthéjon belüli puha magban van, ahonnan nem jön ki egykönnyen. Talán ennek köszönhető, hogy gyerekkorunkban, mikor a nagyi maggal eltett befőttjeit ettük csak úgy nasinak nyakló nélkül, mégsem kaptunk cián mérgezést. Mert ugye akkor ezt még senki nem is tudta. De természetesen aki ettől tart, az elteheti kimazozva is. :)

   Törlés
  2. Minden csonthéjas magja tartalmaz ciánt, legtöbbet a mandula. Ezek mennyisége elenyésző, sok-sok kilót meg kellene enni a maghéj beléből, hogy ciánmérgezést kapjon bárki is. Megfőzve - tehát hőkezelve -, pedig elillan az a kevés is, ami esetleg benne van.

   Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu