Hozzávalók a sombefőtthöz, somkompóthoz:
- 40-60 dkg kristálycukor
- 1 liter csapvíz
- 1-2 gramm citromsav vagy borkősav (opcionális)
Szóval, a vízből és a cukorból főzzünk szirupot, majd adjuk hozzá a citromsavat vagy borkősavat. Ez akár el is hagyható, ha valaki nem szeretné használni, mert az eltarthatóságban nincs szerepe. Mindössze azért került bele egy kevéske, mert segít hosszabb ideig megőrizni a szép élénk piros színét. A citromsav vagy borkősav hiányában a befőttünk színe az idő múlásával szépen lassan elkezd fakulni. Ettől természetesen élvezeti értéke nem csökken.
Ha felforrt a felöntőlé, akkor a somot szedjük üvegekbe jó tömören (a forró lé hatására úgyis össze fog esni kissé), majd szedőkanállal merjük rá a forró szirupot. Az üvegeket először csak 3/4 részig töltsük sziruppal, majd vegyünk elő egy lábast, az aljára terítsünk egy konyharuhát, állítsuk bele az üvegeket, majd körülötte öntsük fel forró vízzel úgy, hogy az üvegek legalább 4-5 centire kilógjanak belőle. Gyújtsunk alá, majd forraljuk fel. Amíg fel nem forr, töltsük csordultig sziruppal az üvegeket, majd lazán (nagyjából egy negyed fordulattal) helyezzük rá az üvegekre a lapkákat.
Ha felforrt a víz a lábasban, várjuk meg míg az üvegekben a szirup is elkezd gyöngyözni. Innen számítva 10 perc múlva óvatosan szorítsuk rá az üvegekre a tetőket, majd tegyük vissza a forró vízbe. A tüzet zárjuk el alatta, és hagyjuk benne a vízben az üvegeket, amíg azok teljesen ki nem hűlnek. Ezt követően nedves ruhával törölgessük át az üvegeket, ellenőrizzük, hogy minden lapka jól be van-e horpadva. Ha nincs, akkor nem alakult ki benne a vákuum, ami azt jelenti, hogy nem zár rendesen a tető. Az ilyen üvegek tartalmát vagy meg kell enni, vagy kicserélni rajta a lapkát, és a leírtakat megismételve újra felforralni, lezárni, és kihűteni.
Ha mindent rendben találtunk, akkor mehetnek a kamra polcára a sombefőttek. Mindenkinek kellemes befőzést kívánunk... :-)
Fontos: mivel nem használunk semmilyen tartósítószert a húsos som befőzéséhez, elsődleges fontosságú az ilyenkor megkövetelt tisztaság betartása; az üvegeket, a lapkákat és minden eszközt, amit a befőzés során használni fogunk, alaposan mossunk el, majd hagyjuk (törölgetés nélkül) magától megszáradni.
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése