Paradicsomos káposzta

Gyerekkorom egyik nagy kedvence a paradicsomos káposztafőzelék. Nagymamám nagyon sokszor elkészítette nekem, a feltét pedig általában fasírtgolyó volt. Mivel én úgy szeretem, ahogyan ő készítette, ezért most az ő receptjét fogom leírni, ami roppant egyszerű, és nagyon finom. Az interneten olvasgatva sokféle paradicsomos káposzta receptre lehet lelni. Némelyikbe Vegetát tesznek, némelyiknél azt írják, olasz paradicsomlé kell hozzá. Én azt gondolom, hogy tökéletes bele a jóféle igazi magyar házi paradicsomlé, vagy a bolti konzerves sűrített paradicsom is, hiszen azokban is csak paradicsom, és némi só van. Az olaszban sincs ennél több, csak hangzatosabb. Vegeta meg aztán végképp teljesen felesleges egy alapvetően édes főzelékbe. Jöjjön hát akkor a nagymamám receptje... Hozzávalók a paradicsomos káposztához: - 2 kg fejes káposzta - 1 közepes fej vöröshagyma (opcionális) - 2 liter házi paradicsomlé vagy 180 g sűrített paradicsom - 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény - 2 mokkásk
Gyerekkorom egyik nagy kedvence a paradicsomos káposztafőzelék. Nagymamám nagyon sokszor elkészítette nekem, a feltét pedig általában fasírtgolyó volt. Mivel én úgy szeretem, ahogyan ő készítette, ezért most az ő receptjét fogom leírni, ami roppant egyszerű, és nagyon finom.


Az interneten olvasgatva sokféle paradicsomos káposzta receptre lehet lelni. Némelyikbe Vegetát tesznek, némelyiknél azt írják, olasz paradicsomlé kell hozzá. Én azt gondolom, hogy tökéletes bele a jóféle igazi magyar házi paradicsomlé, vagy a bolti konzerves sűrített paradicsom is, hiszen azokban is csak paradicsom, és némi só van. Az olaszban sincs ennél több, csak hangzatosabb. Vegeta meg aztán végképp teljesen felesleges egy alapvetően édes főzelékbe. Jöjjön hát akkor a nagymamám receptje...

Hozzávalók a paradicsomos káposztához:
- 2 kg fejes káposzta
- 1 közepes fej vöröshagyma (opcionális)
- 2 liter házi paradicsomlé vagy 180 g sűrített paradicsom
- 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény
- 2 mokkáskanál őrölt fűszerpaprika
- 6 púpos evőkanál kristálycukor
- 2-3 db babérlevél (elhagyható)
- 1 csapott mokkáskanál konyhasó
- őrölt bors
- étolaj
- liszt

Paradicsomos káposzta elkészítése:
A káposztát tisztítsuk meg piszkos külső leveleitől, vágjuk félbe, ha nagyobb méretűből készítjük, akkor akár negyedelhetjük is. Egy éles késsel kezdjük el 1-1.5 cm széles csíkokra vágni (a torzsát ne szeljük bele) egy lábasba. Engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, és beletesszük a babérleveleket. Amikor a káposzta már majdnem teljesen megfőtt, akkor hagyjunk elforrni róla annyi vizet, hogy épp csak ellepje (mert időközben a káposzta összeesett, és sok lett a leve), de ne szedjük le róla a lét, mert akkor az "ízt" is kiszedjük vele. Ha sűrített paradicsomot fogunk használni paradicsomlé helyett, akkor nem kell elforralni a vizet.

Ha elforraltuk a lé egy részét, akkor egy készítsünk rántást a lisztből és az olajból, de nem kell sokáig "pirítani", elég csak egy cseppet, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát, az őrölt borsot ízlés szerint. A káposztát öntsük fel a paradicsomlével, vagy tegyük bele a sűrített paradicsomot, majd adjuk hozzá folyamatos kevergetés mellett a rántást. Forraljuk fel, hagyjuk összefőni (pár perc), majd zárjuk el.

Az opcionális hagymáról: a nagymamám receptjében nem szerepel hagyma, én egész gyermekkoromban hagyma nélkül ettem, és állíthatom, úgy a legjobb. Azonban mivel még a szakácskönyvi receptekben is szerepel a hagyma, kötelességem megemlíteni, hogy készíthető hagymával is. Ekkor úgy kezdjük az elkészítést, hogy a hagymát apró kockákra vágjuk, és megfuttatjuk egy kevés olajon. Majd erre kezdjük csíkokra vágni a káposztát, és engedjük fel vízzel, stb. Innen minden a fentiek szerint megy tovább. De olvastam már olyat is, ahol nem futtatták meg olajon, csak a főlő káposzta mellé dobták be az egész fej hagymát, majd mikor megfőtt, kivették, mint a húslevesből. Szóval, a hagyma pártiak készíthetik akár így is. :-)

Feltétnek kitűnő hozzá a fasírt vagy a sült virsli. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Én is a tradicionális otthoni mintára főzöm, a csíkokra szelt káposztát, a felkockázott vöröshagymát és a teáskanál köményt fazékban, annyi paradicsomlé / ált.1 l házi, vagy egy kisebb üvegnyi sűrítmény/ és víz keverékével amennyi ellepi puhára főzöm, sózom, majd berántom, hogy se híg, se nagyon sűrű ne legyen, olyan közepes és végül cukrozom ízlés szerint. Én édesen szeretem. Ennyi, fasírttal, sült hússal szoktuk, de én üresen magában egy szelet kenyérrel is nagyon szeretem, sőt hidegen is megeszem. Finom főzelék nagyon:-))))

    VálaszTörlés
  2. EN IGY FOGOM CSINALNI NAGYON KLASSZ KOSZONOM SZEPEN!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igazán örülünk, hogy megtetszett a receptünk. :-)

      Törlés
  3. ÉN mindig is rosszul voltam a paradicsomos káposztától... És a mai napig is megvan bennem ez menzakoszt.
    Próbáld ki savanyú káposztával és füstölt hússal ( na ebből nagyon nem kell sok szinte csak az íze miatt kell bele )
    Na úgy istenien finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófia! Nekem valahogy nem jön össze a paradicsom és a savanyú káposzta, de biztosan finom lehet. :D Azonban a teljesen egyszerű paradicsomos káposztát imádom. Nem a menza félét, amiben se paradicsom, se káposzta nincs szinte, hanem azt, amit itt leírtam. :-) Gyerekkorom óta az egyik nagy kedvenc! :-)

      Törlés
  4. Nagyon finom lett!
    Manapság már mindent elrontanak de ez az eredeti.
    Mi a töltött káposztát paradicsommal főzzük(1suritmeny alá fölé 1kg hus 1g kaposzta)finom! Emiatt talán el tudom képzelni savanyú kaposztaval de nem edesen a kettő mas étel nem cserelnem ossze.
    Koszonom a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nikolett! Ez még az a recept, ahogy a nagymamám készítette. Imádtam gyerekkoromban a fasírtgombócaival együtt, amit adott hozzá. Ma már a fasírtért nem vagyok annyira oda, de a paradicsomos káposzta még nagy kedvenc! :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu