Ezt a süteményt évekkel ezelőtt kóstoltam legelőször, s onnantól jó ideig ez volt a kedvencem. Nálunk pár évig elképzelhetetlen volt a húsvét úgy, hogy ne készítettük volna el. Most is meg akartam sütni húsvétra, de úgy lebetegedtem, hogy örültem, ha a hidegtálakkal elkészülök. Így - nagy sajnálatomra - a család süti nélkül maradt, csak az ischler volt készen, mert annak pár nappal azelőtt nekiláttam.
Viszont elhatároztam, hogy ha jobban leszek, mindenképpen elkészítem, mert a családom amúgy is ki van éhezve a sütire (húsvét előtt már nem nagyon sütöttem, hiszen minek, majd húsvétkor... aztán elmaradt a betegség miatt). Szóval ez a diókrémes álom... nagyon intenzíven diós, krémes, és tömény, úgyhogy nagyon sokat nem lehet megenni egyszerre ebből a finomságból. De éppen ezért tökéletes családi, vagy baráti összejövetelekre, óvodába, iskolába, munkahelyre - ha kedveskedni akarunk. Az ünnepekről nem is beszélve! Mert az biztos, hogy mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját, ha megkóstolja ezt a mutatós, diókrémes süteményt.
Hozzávalók a diók krémes szelet tésztájához:
- 8 tojás sárgája
- 210 g porcukor
- 150 g finomliszt
- 5 tojásfehérje
- 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
- konyhasó
Hozzávalók a diókrémes szelet krémjéhez:
- 2 zacskó vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 225 g porcukor
- 40 g vaníliás cukor
- 300 g darált dió
- 1 evőkanál rum
- 1 narancs leve
- 300 g margarin
- vágott pisztácia a díszítéshez
Diókrémes szelet elkészítése:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, kanalanként hozzáadjuk a fahéjjal összekevert lisztet, és a habot, majd ezt a masszát három adagra osztjuk.
Adagonként közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél világossárgára sütjük 8-10 perc alatt. Arra vigyázzunk, hogy ne süssük túl a tésztát, mert akkor kiszárad. S ne ijedjünk meg attól sem, hogy ragadni fog a tészta - teljesen természetes. Miután kisütöttük mind a három lapot, hagyjuk őket teljesen kihűlni.
A krémhez a pudingport utasítás szerint, de csak 6 dl tejjel, és a 225 g porcukor felével sűrű péppé főzzük. Még melegen hozzáadjuk a darált diót, amikor langyos, a rumot is. A narancsot kettévágjuk, kinyomjuk a levét, és átszűrjük. A vajat habosra keverjük a maradék porcukorral, és a vaníliás cukorral, kanalanként óvatosan beledolgozzuk a narancslevet, és simára keverjük a diós pudinggal.
A krémmel megkent tésztalapokat egymásra illesztjük, a felsőt villával megcifrázzuk, vágott pisztáciával díszítjük, és egy napra hidegre tesszük. Másnap lehet szeletelni. Jó nassolást! 😊
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése