alkohol , ánizs , csillagánizs , fahéj , friss füge , füge , fügelikőr , gyömbér , likőr , saját recept , szegfűszeg , vanília , vodka ,

Gyömbéres fügelikőr, ahogy mi készítjük – házi fügelikőr

Jó ideje kacérkodom a házi fügelikőr elkészítésén, mert imádom a fügét. Igazából mindent imádok, amiben legalább egy kicsike füge is van. Ezért is ültettem tele a kertemet fügével, és kezdtem bele egy kimondottan fügével foglalkozó blogba Fügés ember címmel. Sajnos hazánkban a füge a konyhában éppen annyira nem elterjedt jelenség, mint a házikertekben, ezért nagyon nehéz jó fügés recepteket fellelni magyar háziasszonyok tollából. A magyar weben keringő fügelikőrök is nagyjából mind ugyanazok. Végy egy kis vodkát vagy pálinkát, dobálj bele fügét, önts bele cukrot, hagyd állni, szűrd le, aztán kész is. A merészebbek talán már fahéjat, vagy netán vaníliát is tesznek bele... Aki rendszeres olvasója a feleségemmel közösen vezetett blogunknak, az viszont jól tudja, hogy én ennél ínyencebb vagyok. Szeretem a finom ízeket, az illatos fűszereket, és a különleges, de ugyanakkor jól eltalált recepteket. Hajlandó vagyok kísérletezni is, így sokszor itt-o

Jó ideje kacérkodom a házi fügelikőr elkészítésén, mert imádom a fügét. Igazából mindent imádok, amiben legalább egy kicsike füge is van. Ezért is ültettem tele a kertemet fügével, és kezdtem bele egy kimondottan fügével foglalkozó blogba Fügés ember címmel. Sajnos hazánkban a füge a konyhában éppen annyira nem elterjedt jelenség, mint a házikertekben, ezért nagyon nehéz jó fügés recepteket fellelni magyar háziasszonyok tollából. A magyar weben keringő fügelikőrök is nagyjából mind ugyanazok. Végy egy kis vodkát vagy pálinkát, dobálj bele fügét, önts bele cukrot, hagyd állni, szűrd le, aztán kész is. A merészebbek talán már fahéjat, vagy netán vaníliát is tesznek bele...

Aki rendszeres olvasója a feleségemmel közösen vezetett blogunknak, az viszont jól tudja, hogy én ennél ínyencebb vagyok. Szeretem a finom ízeket, az illatos fűszereket, és a különleges, de ugyanakkor jól eltalált recepteket. Hajlandó vagyok kísérletezni is, így sokszor itt-ott belenyúlok a dolgokba. Kicsit hozzáteszek itt, kicsit elveszek ott, és így alakulnak ki az én egyedi receptjeim. A most bemutatásra kerülő fügelikőr recept is így született. Az alapja a magyar weben is közkincsé vált alap fügelikőr recept, de én azért itt nem álltam meg. Szétnéztem a világ gasztro oldalai között, milyen fűszereket szoktak párosítani a friss, érett fügével, és ennek alapján alkottam meg a saját fügelikőr receptemet.

Előkészületek: 30 perc Elkészítés: 30 perc Összesen ennyi idő: 60 perc Adag: 3 liter
Hozzávalók a házi fügelikőrhöz:
  • 3 liter vodka (vagy minőségi almapálinka)
  • 3 dl csapvíz
  • 4 kg friss érett füge
  • 1-2 rúd fahéj
  • 75 dkg cukor
  • 5 db szegfűszeg
  • 8-10 dkg friss gyömbér (nettó súly, pucolva mérjük ki)
  • 4 db csillagánizs
  • 1 rúd vanilia
  • fél teáskanál citromsav (vagy ugyanennyi citromlé)
  • 5-6 picike kakukkfűvhajtás (6-8 cm-es)
Fűszeres fügelikőr elkészítése:

Az egész úgy kezdődik, hogy – ha vagy olyan szerencsés, mint én –, hogy menj ki a kertbe, és szedj frissen érett, jól megcukrosodott, ráncorsa puhult fügét. Alaposan mosd meg, vágd le a nyakukat, majd felezd meg őket. Egy ötliteres befőttes üveg aljára rétegezd a felezett fügéket. Dobáld rá a fűszereket, majd öntsd nyakon a vodkával. Ha vodka nincsen, vagy nem szereted, akkor megfelel nagyon jó minőségű házi almapálinka is helyette. Ha már minden ott lubickol a vodkában, akkor már csak rá kell szórni a cukrot. Nem kell kevergetni, mert akkor a fügék belsejéből az apró szemek (hiszen a füge nem egy gyümölcs, hanem egy befelé fordított fürt. Igen, fürt, mint a szőlő, csak ebben a fürtben sokkal apróbbak a szemek, és egy kis "zsákban" vannak) kiszakadnak, és nem győzzük majd szűrni a végén. Mondjuk magocskák így is fognak benne úszni szép számmal, de azt könnyeb kiszűrni, mint a gyümölcs rostokat, foszlányokat. Tehát ha rászórtuk a cukrot, ne keverjük. Fedjük le alufóliával vagy folpack (frissen tartó fólia) fóliával, és tegyük ki a napra.

A tűző napon akár 50-60 fokra is felmelegedhet az egész, ami segít, hogy a cukor szép lassan felolvadjon, és ebben a melegben gyakorlatilag kifő az összes fűszer és a füge minden íze és aromája. Az alkohol, a hő és a napfény hatására a színek némiképp megváltoznak, így hiába volt szép piros pulpájú fügénk, be fog barnulni. A hozzáadott citromsav ebben tud némiképp a segítségünkre lenni azáltal, hogy a barnulást megakadályozva valahol a borostyánsárga és az aszúsárga közöttire lövi be a likőrünk színét. Ha sötét és hűvös helyen áztatjuk ki a fügét a vodkában, akkor elképzelhető, hogy a likőr színe közelebb fog állni a füge eredeti színéhez, de az állás közben idővel mindenképpen megváltozik a színe (gondoljunk csak az aszalt fügére, az is barnássárga az aszalás miatt).

A fűszereket tekintve a gyömbér szájíz kérdése (a gyömbért egyébként magunknak is megtermelhetjük akár egy nagyobb cserépben is). Nagyon kellemes ízt tud kölcsönözni a fügelikőrünknek, de ha túlzásba visszük, átveheti a főszerepet, ezért vigyázzunk vele. A megadott mennyiség egy tól-ig tartomány, azon belül saját szájíz szerint döntsük el, mennyit rakunk bele. Én kimondottan rajongok a gyömbér ízéért, ezért én beleraktam mind a 10 dekát. A kakukkfűvel egyébként ugyanez a helyzet azzal a különbséggel, hogy annyira nem lesz tőle karakteres a likőr íze, de megérezni, hogy benne van, és rendkívül finom felhangot kölcsönöz a fügelikőrnek. Érdemes frissen vágott kakukkfüvet tenni bele, nem a bolti szárítottat, mert így lesz az igazi. Nekünk szerencsére az is van a kertünkben, de ha nincsen, biztosan akad valamelyik szomszédnak, akinek ha megígérjük, hogy koccintunk majd vele a fügelikőrrel, akkor biztosan szívesen ad pár ágacskát. Az a fontos, hogy ágvég legyen. Vékony, nem túl merev, nem túl fás. Ezek adják a legtöbb és legjobb aromát.

Na de a színek és ízek világába való utazásból visszatérve folytatnám a házi fügelikőr receptet. Hagyjuk ázni nagyjából egy hétig. Ha a két hét letelte után azt tapasztalnánk, hogy a cukor mégsem olvadt fel teljesen (amire kicsi az esély, de ha nem volt elég meleg, akkor megeshet), akkor előbb szedjük ki belőle a fügéket, fűszereket, és csak utána keverjük fel. Legvégül pedig szűrjük le az egészet egy sűrű szövésű textilen, vagy kávéfilteren keresztül, keverjük hozzá a fent említett mennyiségű csapvizet, majd palackozzuk. Tegyük be a kamrába, és hagyjuk összeérni az ízeket. Ha nyár végén-ősz elején megcsináltuk, akkor karácsonyra már rendkívül finom lesz a fügelikőrünk.

A hozzákevert víz mennyiségével a likőrünk erősségét tudjuk szabályozni, avagy hogy mennyi legyen az alkoholtartalma. Most nem mennék bele komoly töménység számításokba, a lényeg, hogy a sok víztől híg, gyenge és ízetlen lesz, míg ha nem teszünk hozzá vizet, akkor ütni fog, mint az ipari áram. Szóval érdemes óvatosan adagolni a vizet, és folyamatosan kóstolgatni. Nekünk a fenti mennyiséggel vált be.

Mindenkinek kellemes fügelikőr készítést kívánok! 😊

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Szia! Jobb a folpack, mint az üveg saját teteje vagy az mindegy? Most tettünk el egy adagot, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle :)
    Anna

    VálaszTörlés
  2. Ez a kiinduló mennyiség.Változik a végére?Pontosabban mennyi a leszűrt mennyiség a végén? Előre is köszi a választ!

    VálaszTörlés
  3. Mit rontottam el?Az alma pálinkával tökéletes a fügelikőröm ,viszont vodkával...Több szűrés után az üveget lezártam ,(szép lett ,nem zavaros)és pár nap után elkezdett forrni .Lehet kezdeni vele valamit?köszönöm

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu