Nálunk az egész család imádja a bejglit. Mind a máskos, mind pedig a diós bejglinek nagy sikere van a gyerekek körében is, ezért minden évben elkészítjük ezt az isteni finomságot.
A jó bejgli ismérve, hogy puha, lágy tésztája van, nem reped szét sütéskor, és persze, hogy több benne a töltelék, mint a tészta. Most pont egy ilyen bejgli receptjét fogjuk nektek bemutatni, ahogyan mi szoktuk készíteni. Garantáljuk, hogy nagy siker lesz annál, aki megkóstolja! 😍
Hozzávalók 4 rúd bejgli tésztájához:
- 1 kg liszt
- 50 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- pici konyhasó
- 3 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 3 dl langyos tej
- 2 csomag szárított élesztő
A bejgli tésztájának elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük az élesztőket egy kicsi cukorral, a margarint kicsit megolvasztjuk, és az összes hozzávalót összedolgozzuk. Ha ragacsosabb lenne a tészta, lisztezzük még. Majd rögtön oszthatjuk is négy egyenlő részre (érdemes mérleggel lemérni, hogy tényleg egyenlőek legyenek), és nyújthatjuk. Nem kell papírvékonyra nyújtani. Erre rakhatjuk is a tölteléket.
Hozzávalók (2 bejglihez) a diós töltelékhez:
- 50 dkg darált dió
- 25 dkg porcukor
- 2-3 evőkanál méz
- reszelt citromhéj
- 2 dl tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje + a héj az összeforraláshoz
Hozzávalók (2 bejglihez) a mákos töltelékhez:
- 50 dkg darált mák
- 25 dkg porcukor
- 2-3 evőkanál méz
- reszelt citromhéj
- 2 dl tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje + a héj az összeforraláshoz
A töltelék elkészítése:
A tejet, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a mézet, a vaníliarúd kikapart belsejét, és a héját épphogycsak összeforraljuk. A vaníliarúd héját kidobjuk belőle, majd a többit ráöntjük a darált dióra, illetve ha másokat készítünk, akkor a darált mákra, és jól összekeverjük. Ezután félre tesszük, hogy teljesen lehűljön.
Amikor kihűltek a töltelékek, két egyenlő részre osztjuk őket (mérleggel mérjük le), és rásimítjuk a tésztákra, melyeket aztán viszonylag lazán feltekerünk. Sütőpapírt rakunk a tepsire, és óvatosan ráhelyezünk két bejglit, kicsit távol egymástól, hogy legyen helyük megnőni. A másik két bejglit ugyanígy egy másik tepsire tesszük. Egy-két tojássárgájával lekenjük őket, megszúrkáljuk villával, és hagyjuk kb fél órát az asztalon. Aztán lekenjük tojásfehérjével is, és már mehet is az előmelegített, alsó-felső sütésű, 180 fokos sütőbe. Körülbelül 25-30 percig sütjük. Ez az idő lehet kicsit több is, attól függ, kinek milyen a sütője. Én először csak egy tepsi bejglit toltam a sütőbe, és mikor kisűlt, utána ment a sütőbe a másik két bejgli egy másik sütőtálcán.
+1 tipp:
A fentiekben bemutatott receptből négy darab, megközelítőleg egy kilós bejgli lesz sütés után, ami igazi nagycsaládi adag. Nálunk ez a mennyiség a pont elegendő, mert öten vagyunk. De hogy ne száradjon meg a bejgli, mire elfogyna, a következőt szoktuk tenni: az egyik rúd bejglit mindkét fajtából felvágjuk szeletekre, és zárható dobozban tartjuk (így tovább marad friss és puha).
A másik rúd bejglit pedig mindkét fajtából félbevágjuk, és a fél bejgliket egyenként alufóliába, majd nylonba csomagoljuk, majd a fagyasztóba tesszük. Amikor pedig szeretnénk enni, egy nappal előtte kivesszük a fagyasztóból, és felolvasztjuk. Pont olyan puha és friss lesz, mint amikor eltettük. 😎
Szereted a fügét? Süss fügés bejglit!
Ha szereted a fügét, és kipróbálnál valami különlegeset, akkor készítsd el ezt az istenien finom és lágy fügés bejglit. Egy igazi kulináris különlegesség, ne hagyd ki semmiképp! 🤩
Mindenkinek kellemes bejglikészítést kívánunk! 😊
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése