bejgli , dió , karácsony , kelt tészta , mák , vanília ,

A tökéletes diós és mákos bejgli receptje, ahogy mi készítjük...

Nálunk az egész család imádja a bejglit. Mind a máskos, mind pedig a diós bejglinek nagy sikere van a gyerekek körében is, ezért minden évben elkészítjük ezt az isteni finomságot. A jó bejgli ismérve, hogy puha, lágy tésztája van, nem reped szét sütéskor, és persze, hogy több benne a töltelék, mint a tészta. Most pont egy ilyen bejgli receptjét fogjuk nektek bemutatni, ahogyan mi szoktuk készíteni. Garantáljuk, hogy nagy siker lesz annál, aki megkóstolja! 😍 Előkészületek: 40 perc Elkészítés: 60 perc Összesen ennyi idő: 100 perc Adag: 4db 1kg-os bejgli Hozzávalók 4 rúd bejgli tésztájához: 1 kg liszt 50 dkg margarin 8 dkg porcukor pici konyhasó 3 tojássárgája 2 dl tejföl 3 dl langyos tej 2 csomag szárított élesztő A bejgli tésztájának elkészítése: A langyos tejben elkeverjük az élesztőket egy kicsi cukorral, a margarint kicsit megolvasztjuk, és az összes hozzávalót összedolgozzuk. Ha ragac...

Nálunk az egész család imádja a bejglit. Mind a máskos, mind pedig a diós bejglinek nagy sikere van a gyerekek körében is, ezért minden évben elkészítjük ezt az isteni finomságot.

A jó bejgli ismérve, hogy puha, lágy tésztája van, nem reped szét sütéskor, és persze, hogy több benne a töltelék, mint a tészta. Most pont egy ilyen bejgli receptjét fogjuk nektek bemutatni, ahogyan mi szoktuk készíteni. Garantáljuk, hogy nagy siker lesz annál, aki megkóstolja! 😍

Előkészületek: 40 perc Elkészítés: 60 perc Összesen ennyi idő: 100 perc Adag: 4db 1kg-os bejgli
Hozzávalók 4 rúd bejgli tésztájához:
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • pici konyhasó
  • 3 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 3 dl langyos tej
  • 2 csomag szárított élesztő
A bejgli tésztájának elkészítése:

A langyos tejben elkeverjük az élesztőket egy kicsi cukorral, a margarint kicsit megolvasztjuk, és az összes hozzávalót összedolgozzuk. Ha ragacsosabb lenne a tészta, lisztezzük még. Majd rögtön oszthatjuk is négy egyenlő részre (érdemes mérleggel lemérni, hogy tényleg egyenlőek legyenek), és nyújthatjuk. Nem kell papírvékonyra nyújtani. Erre rakhatjuk is a tölteléket.

Hozzávalók (2 bejglihez) a diós töltelékhez:
  • 50 dkg darált dió
  • 25 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál méz
  • reszelt citromhéj
  • 2 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje + a héj az összeforraláshoz
Hozzávalók (2 bejglihez) a mákos töltelékhez:
  • 50 dkg darált mák
  • 25 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál méz
  • reszelt citromhéj
  • 2 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje + a héj az összeforraláshoz
A töltelék elkészítése:

A tejet, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a mézet, a vaníliarúd kikapart belsejét, és a héját épphogycsak összeforraljuk. A vaníliarúd héját kidobjuk belőle, majd a többit ráöntjük a darált dióra, illetve ha másokat készítünk, akkor a darált mákra, és jól összekeverjük. Ezután félre tesszük, hogy teljesen lehűljön.

Amikor kihűltek a töltelékek, két egyenlő részre osztjuk őket (mérleggel mérjük le), és rásimítjuk a tésztákra, melyeket aztán viszonylag lazán feltekerünk. Sütőpapírt rakunk a tepsire, és óvatosan ráhelyezünk két bejglit, kicsit távol egymástól, hogy legyen helyük megnőni. A másik két bejglit ugyanígy egy másik tepsire tesszük. Egy-két tojássárgájával lekenjük őket, megszúrkáljuk villával, és hagyjuk kb fél órát az asztalon. Aztán lekenjük tojásfehérjével is, és már mehet is az előmelegített, alsó-felső sütésű, 180 fokos sütőbe. Körülbelül 25-30 percig sütjük. Ez az idő lehet kicsit több is, attól függ, kinek milyen a sütője. Én először csak egy tepsi bejglit toltam a sütőbe, és mikor kisűlt, utána ment a sütőbe a másik két bejgli egy másik sütőtálcán.

+1 tipp:

A fentiekben bemutatott receptből négy darab, megközelítőleg egy kilós bejgli lesz sütés után, ami igazi nagycsaládi adag. Nálunk ez a mennyiség a pont elegendő, mert öten vagyunk. De hogy ne száradjon meg a bejgli, mire elfogyna, a következőt szoktuk tenni: az egyik rúd bejglit mindkét fajtából felvágjuk szeletekre, és zárható dobozban tartjuk (így tovább marad friss és puha).

A másik rúd bejglit pedig mindkét fajtából félbevágjuk, és a fél bejgliket egyenként alufóliába, majd nylonba csomagoljuk, majd a fagyasztóba tesszük. Amikor pedig szeretnénk enni, egy nappal előtte kivesszük a fagyasztóból, és felolvasztjuk. Pont olyan puha és friss lesz, mint amikor eltettük. 😎

Szereted a fügét? Süss fügés bejglit!

Ha szereted a fügét, és kipróbálnál valami különlegeset, akkor készítsd el ezt az istenien finom és lágy fügés bejglit. Egy igazi kulináris különlegesség, ne hagyd ki semmiképp! 🤩

Mindenkinek kellemes bejglikészítést kívánunk! 😊

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu