ánizs , aszalt füge , bejgli , dió , fahéj , füge , karácsony , kelt tészta , mandula ,

Ígycsiklandó fügés bejglik áfonyalekvárral, dióval és mandulával...

Nálunk az egész család imádja a bejglit. Minden évben a máskos és a diós bejglinek is hatalmas sikere van a gyerekek körében is, ezért minden évben elkészítjük ezt az isteni finomságot. Idén azonban gondoltam, csavarok egyet a dolgon. Nem titok, hogy az utóbbi években nagyon rákkattantam a fügére. Annyira, hogy füge-fajtagyűjteményt hoztam létre Farmoson , és immár közel 200 fajta fügém van . 😎 Ennek okán sorra készítjük a finomabbnál finomabb fügés ételeket, süteményeket. Idén úgy döntöttem, saját ízlésem alapján összeállítok egy fügés bejgli receptet. És ha már kísérlet, akkor rögtön nem is egy, hanem két változat is készült a konyhánkban, ezt fogom most nektek bemutatni. Fantasztikusan finomak lettek, és garantáltan saját receptem. 🤩 A jó bejgli ismérve, hogy puha, lágy tésztája van, nem reped szét sütéskor, és persze, hogy több benne a töltelék, mint a tészta. Most pont egy ilyen bejgli receptjét fogjuk nektek bemutatni, ahogyan mi sz

Nálunk az egész család imádja a bejglit. Minden évben a máskos és a diós bejglinek is hatalmas sikere van a gyerekek körében is, ezért minden évben elkészítjük ezt az isteni finomságot. Idén azonban gondoltam, csavarok egyet a dolgon. Nem titok, hogy az utóbbi években nagyon rákkattantam a fügére. Annyira, hogy füge-fajtagyűjteményt hoztam létre Farmoson, és immár közel 200 fajta fügém van. 😎 Ennek okán sorra készítjük a finomabbnál finomabb fügés ételeket, süteményeket. Idén úgy döntöttem, saját ízlésem alapján összeállítok egy fügés bejgli receptet. És ha már kísérlet, akkor rögtön nem is egy, hanem két változat is készült a konyhánkban, ezt fogom most nektek bemutatni. Fantasztikusan finomak lettek, és garantáltan saját receptem. 🤩

A jó bejgli ismérve, hogy puha, lágy tésztája van, nem reped szét sütéskor, és persze, hogy több benne a töltelék, mint a tészta. Most pont egy ilyen bejgli receptjét fogjuk nektek bemutatni, ahogyan mi szoktuk készíteni. Garantáljuk, hogy nagy siker lesz annál, aki megkóstolja! 😍

Előkészületek: 40 perc Elkészítés: 60 perc Összesen ennyi idő: 100 perc Adag: 4db 1kg-os bejgli
Hozzávalók 4 rúd bejgli tésztájához:
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • pici konyhasó
  • 3 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 3 dl langyos tej
  • 2 csomag szárított élesztő
A bejgli tésztájának elkészítése:

A langyos tejben elkeverjük az élesztőket egy kicsi cukorral, a margarint kicsit megolvasztjuk, és az összes hozzávalót összedolgozzuk. Ha ragacsosabb lenne a tészta, lisztezzük még. Majd rögtön oszthatjuk is négy egyenlő részre (érdemes mérleggel lemérni, hogy tényleg egyenlőek legyenek), és nyújthatjuk. Nem kell papírvékonyra nyújtani. Erre rakhatjuk is a tölteléket.

Hozzávalók (2 bejglihez) az alap fügés töltelékhez:
  • 40 dkg darált dió
  • 40 dkg aszalt füge
  • 3-4 dkg pálcikára vágott mandula
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál házi áfonyalekvár
  • 1 dl csapvíz
  • 1 nagyobb narancs kifacsart leve
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
Hozzávalók (2 bejglihez) a pikáns fügés töltelékhez:
  • 40 dkg darált dió
  • 40 dkg aszalt füge
  • 3-4 dkg pálcikára vágott mandula
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál házi áfonyalekvár
  • 1 dl csapvíz
  • 1 nagyobb narancs kifacsart leve
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 mokkáskanál őrölt ánizs
  • 6-7 kocka kandírozott gyömbér apróra vágva
Az alap fügés-diós töltelék elkészítése:

Az előkészületeket azzal kezdjük, hogy az aszalt fügékről egyenként levagdossuk a szár részeket. Ezután negyedekre vágjuk, és egy tálba tesszük őket. Felöntjük forrásban lévő vízzel úgy, hogy ellepje, majd félre tesszük kicsit pihenni, hogy megszívja magát.

Amig a fügék ülőfürdőznek, addig facsarjuk ki a narancs levét és daráljuk le a diót. Amikor készen vagyunk, akkor a fügékről öntsük le a vizet, majd tegyük egy forgókéses aprítógépbe. Öntsük fel a narancs kifacsart levével és pépesítsük. A narancsos fügepépet tegyük egy kisebb lábasba, öntsük fel az egy deci vízzel, és kanalazzuk hozzá a mézet. Adjuk hozzá az áfonyalekvárt is, amitől fantasztikus színe lesz a tölteléknek, de persze finomabb is lesz tőle, nem csak szebb. 😜

A vanília rudat vágjuk ketté, majd kaparjuk ki a belsejét. A kikapart vaníliát is dobjuk a lábasba, meg a héját is. Épp csak forraljuk össze az egészet folyamatos kavargatás mellett, majd a vanília héját dobjuk ki belőle. Hagyjuk pár percet hűlni, majd keverjük az egészet össze a darált dióval. Ezzel készen is van az egyik töltelék.

Az gyömbéres-ánizsos fügés-diós töltelék elkészítése:

Ezt a tölteléket is ugyanígy készítsük el, mint az előzőt, de ehhez adjunk hozzá egy teáskanál őrölt fahéjat, egy mokkáskanál őrölt ánizst és egy mokkáskanál őrölt gyömbérport is. Ez egy sokkal pikánsabb, fűszeresebb töltelék lesz. Nálunk ezt is mindenki nagyon szerette. Más egyébben ez a töltelék majd a betöltéskor különbözik csak, figyeljetek oda alaposan az ott leírtakra. 😊

Amikor kihűltek a töltelékek, két egyenlő részre osztjuk őket (mérleggel mérjük le), és rásimítjuk a tésztákra. Ezután mandula pálcikákat szórunk az elkent töltelékre. A pikáns változatnál apróra vágott (3-5 mm-es darabokra kell vágni) kandírozott gyömbér darabkákat is hintünk a megkent töltelékre.

Ezt követően viszonylag lazán tekerjük fel a tésztákat. Sütőpapírt rakunk a tepsire, és óvatosan ráhelyezünk két bejglit, kicsit távol egymástól, hogy legyen helyük megnőni. A másik két bejglit ugyanígy egy másik tepsire tesszük. Egy-két tojássárgájával lekenjük őket, megszúrkáljuk villával, és hagyjuk kb fél órát az asztalon. Aztán lekenjük tojásfehérjével is, és már mehet is az előmelegített, alsó-felső sütésű, 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 25-30 percig sütjük. Ez az idő lehet kicsit több is, attól függ, kinek milyen a sütője. Én először csak egy tepsi bejglit toltam a sütőbe, és mikor kisült, utána ment a sütőbe a másik két bejgli egy másik sütőtálcán.

Feles mennyiség

Ha sok a négy rúd bejgli, akkor nyugodtan lehet feles mennyiségű tésztát keverni. Ez esetben a töltelékből is csak az alap verziót készítsük el, majd kenés előtt amikor megfelezzük azt a két tésztához, akkor az egyik adaghoz keverjük hozzá a plusz fűszerek felét, amitől pikáns lesz. Azért csak a megadott fűszerek felét, mert akkor már csak egy bejglihez való töltelékkel keverjük el, nem kettővel. 😉

+1 tipp:

A fentiekben bemutatott receptből négy darab, megközelítőleg egy kilós bejgli lesz sütés után, ami igazi nagycsaládi adag. Nálunk ez a mennyiség a pont elegendő, mert öten vagyunk. De hogy ne száradjon meg a bejgli, mire elfogyna, a következőt szoktuk tenni: az egyik rúd bejglit mindkét fajtából felvágjuk szeletekre, és zárható dobozban tartjuk (így tovább marad friss és puha).

A másik rúd bejglit pedig mindkét fajtából félbevágjuk, és a fél bejgliket egyenként alufóliába, majd nylonba csomagoljuk, majd a fagyasztóba tesszük. Amikor pedig szeretnénk enni, egy nappal előtte kivesszük a fagyasztóból, és felolvasztjuk. Pont olyan puha és friss lesz, mint amikor eltettük. 😎

Mindenkinek kellemes bejglikészítést kívánunk! 😊

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Hálás vagyokírásod egyértelműsége és koherenciája érdekében. Szép munka!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu