Készítettünk már korábban is birsalmasajtot birsalmából, és bisalmasajtot japánbirsből is. Amiben ez a mostani recept mégis más lesz, hogy ezt kimondottan karácsonyra 🎄 készítettem, ezért kapott egy kis fűszerezést is az ünnepi alkalomra. 😊 A fűszereket csak úgy, érzés alapján raktam bele spontán döntés alapján. Akkor még nem is gondoltam, hogy a végeredmény annyira finom lesz, hogy a család ezentúl csak így akarja majd enni a birsalmasajtot. 😋
Gondoltam, elhozom nektek is a receptet, hátha kedvet kaptok hozzá a következő szezonban. Mondanom sem kell, hogy ha akad még birsalma a házban, akkor nem kötődik kimondottan az ünnephez, bármikor is elkészíthető ez a mennyei finomság...
Hozzávalók a fűszeres birsalmasajthoz:
- 2 kg birsalma (ez már a tisztított mennyiség)
- 1 kg kristálycukor
- 2 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 0.5 mk őrölt fahéj
- 0.5 mk őrölt szegfűszeg
- finomra vágott dió, mandula, vagy mogyoró
Fűszeres birsalmasajt elkészítése:
Az elkészítés a birsalmák megtisztításával kezdődik, ami nem is annyira egyszerű, mint azt az ember elsőre gondolná. Piszok kemény tud lenni egy birsalma, szóval jó éles kés kell hozzá, és nagyon vigyázzunk a kezünkre. Tisztítsuk meg, csumázzuk ki, majd héjával együtt vágjuk kockákra. Amikor ez megvan, öntsünk alá két deci vizet, hogy oda ne égjen majd, és lassú tűzön főzzük puhára.
Ezt követően vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a fűszereket, és a cukrot. A cukor mennyiségét a korábbi birsalmasajt receptjeinkhez képest jelentősen csökkentettem, mert próbálunk kevesebb hozzáadott cukrot bevinni a szervezetünkbe egy ideje már, de teljesen mégsem hagyhattam el. Ezzel a mennyiségű cukorral is rendkívül finom lett, de aki sok cukorhoz van szokva, tegyen bele többet, mert így savanyúnak érezheti majd.
Ha pépesítettük, és hozzáadtuk a cukrot, és a fűszereket is, akkor nagyon lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett főzzük olyan sűrűre, amikor már biztosan megáll benne a fakanál. Ha készen vagyunk, öntsük sütőpapírral kibélelt formákba, és mehetnek a spájzba. Nagyjából egy hét után már kivehető a formából, és bátran szeletelhető, fogyasztható. 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése