aszalt füge , egészséges , füge , hozzáadott cukor nélkül , puding ,

Török fügepuding (Incir Uyutmasi)

Az Incir Uyutmasi – szabad fordításban álmos füge – tulajdonképpen nem más, mint egy természetes sűrítőanyaggal sűrített tejtermék. A lényege, hogy a tejhez kevert aszalt füge héjában található pektin besűríti a tejet, és ebből keletkezik egy fantasztikus finomság, amely része a tradicionális török gasztronómiának. Igaz, ők hagyományosan kecsketejjel készítik, de nálunk népszerűbb azért a tehéntej még mindig. 😊 Mivel nagyon szeretem a fügét, gondoltam, kipróbálom ezt a különlegesnek ígérkező receptet, amelyet tejes mivolta és állaga miatt egyszerűen török fügepudingnak nevezek csak, mert az sokkal gusztább, mint az „álmos füge”. 😁 Azt mondják egyébként, hogy ez amúgy aludt tej, mert hogy a meleg tej megalszik a folyamat közben, de én nem hiszem, hogy mindössze pár óra alatt ez tényleg bekövetkezne, maximum esetleg csak beindul a folyamat. Na de elég is volt ennyi a szövegelésből. Jöjjön, aminek jönnie kell! Előkészületek: 10 perc Elkészítés:

Az Incir Uyutmasi – szabad fordításban álmos füge – tulajdonképpen nem más, mint egy természetes sűrítőanyaggal sűrített tejtermék. A lényege, hogy a tejhez kevert aszalt füge héjában található pektin besűríti a tejet, és ebből keletkezik egy fantasztikus finomság, amely része a tradicionális török gasztronómiának. Igaz, ők hagyományosan kecsketejjel készítik, de nálunk népszerűbb azért a tehéntej még mindig. 😊

Mivel nagyon szeretem a fügét, gondoltam, kipróbálom ezt a különlegesnek ígérkező receptet, amelyet tejes mivolta és állaga miatt egyszerűen török fügepudingnak nevezek csak, mert az sokkal gusztább, mint az „álmos füge”. 😁 Azt mondják egyébként, hogy ez amúgy aludt tej, mert hogy a meleg tej megalszik a folyamat közben, de én nem hiszem, hogy mindössze pár óra alatt ez tényleg bekövetkezne, maximum esetleg csak beindul a folyamat. Na de elég is volt ennyi a szövegelésből. Jöjjön, aminek jönnie kell!

Előkészületek: 10 perc Elkészítés: 20 perc Összesen ennyi idő: 30 perc Adag: 5 pohár
Hozzávalók a török fügepudinghoz:
  • 20 dkg aszalt füge
  • 1 liter 3.5%-os tej
  • 200 ml 30%-os tejszín (opcionális) 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 8 dkg darált dió (a tálaláshoz)
  • 5-6 teáskanál szőlőmelasz (vagy juharszirup) a tálaláshoz (opcionális)
Török fügepuding elkészítése:

Az aszalt fügékről távolítsuk el a kemény szár részeket, majd nagyjából hat darabra vágjuk fel mindegyiket. Egy órára áztassuk be annyi meleg vízbe, amennyi éppen ellepi. Ezt követően szedjük ki száraz papírtörlőre, és hagyjuk megszáradni. Eközben a tejet melegítsük fel annyira, hogy az ujjunkat beledugva meleg legyen, de még ne égesse meg a bőrünket. Vegyük le a tűzről a tejet. A feldarabolt aszalt fügét tegyük egy tálba, adjunk hozzá egy merőkanál meleg tejet, és botmixerrel pépesítsük. Ha nincs botmixer, elvégezhetjük ezt turmixgépben vagy forgó késes aprítóban is. Amikor elég pépes, adjuk hozzá a fahéjat és a pépet a meleg tejhez, majd keverjük össze jó alaposan. Töltsük kis tálkákba a leendő pudingot, majd mindegyiket takarjuk le egy textillel (pl.: konyhai törlőkendő). Hagyjuk így pihenni nagyjából három órát szobahőmérsékleten, hogy összeérjen, végül tegyük egy éjszakára hűtőbe.

Ennek a receptnek a tej magas zsírtartalma a lényeg. A hozzávalóknál 3.5%-os tejet írtam, mert boltban ez a legzsírosabb tej, ami kapaható. Ha tudunk venni fölözetlen házi tehéntejet, akkor az mégjobb választás. Amennyiben bolti tejből dolgozunk, de szeretnénk sűrűbbre, krémesebbre készíteni a török fügepudingunkat, akkor 800 ml tej + 200 ml 30%-os tejszín keverékét is használhatjuk. Mi így készítettük egyébként a képen látható török fügepudingot.

Másnap darált dióval meghintve és néhány cseppnyi szőlőmelasszal a tetején tálaljuk. Garantáltan ízleni fog mindenkinek (ha elegendő szirupot teszünk rá, ugyanis anélkül nem eég édes)! 😋 Díszítésnek mi darált diót használtunk, de lehet helyette darált mandula, darált pisztácia is akár. Ha nem mindenki szereti a fahéjat a családban, akkor azt sem muszáj belekeverni, lehet a tetejét megszórni is vele. Szőlőmelasz helyett pedig akár juharszirupot is használhatunk, talán azt beszerezni is könyebb. Mi is juharszirupot használtunk. 😊

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu