Mióta teljesen eluralkodott rajtam a fügeőrület, azóta folyton azt keresem, mi mindent készíthetnénk a konyhánkban aszalt fügéből. Több finom fügés recept is megjelent már ennek a rajongásnak köszönhetően az Ezt fald fel! oldalain. Nagy szerencsémre a családom is szereti a fügét, no meg engem is, így támogatják az őrületemet (vagy csak rámhagyják). 😁
A most bemutatásra kerülö Fügés-fahéjas csillagkenyér gyömbérrel receptet direkt a közelgő húsvét miatt kutattam fel a neten. Több weboldalt is átnéztem, de ahogy az nálam lenni szokott, pont úgy ahogy volt, egyik recept sem felelt meg nekem, ezért kreáltam belőlük egy sajátot. Mint lentebb is ki fog derülni, csillagkenyeret most készítettünk először, de ahhoz képest fantasztikus lett. És az íze? 😋Az pedig kimondottan finom. Mindenkinek bátran ajánlom az elkészítését.
Hozzávalók a tésztához:
- 300 ml tej
- 50 dkg liszt
- 8 dkg vaj (vagy sütőmargarin)
- 4-6 evőkanál kristálycukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál konyhasó
- 1 csomag instant élesztő
Hozzávalók a töltelékéhez:
- 20 dkg aszalt füge
- 4-5 dkg apróra vágott kandírozott gyömbér
- 1 evőkanál barnacukor
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál olvasztott vaj (vagy sütőmargarin)
Hozzávalók a megkenéshez:
- 1 tojás
Fügés-fahéjas csillagkenyér elkészítése:
A tejet tegyük egy edénybe, és melegítsük nagyjából 40 Celsius fokosra. Keverjük el benne az egy csomag szárított élesztők és egy teáskanál kristálycukrot. Tegyük félre pihenni, hogy az élesztő szépen felhabosítsa. Amíg ez a folyat tart, készítsük elő az aszalt gyümölcsöket. Az aszalt fügét és a kandírozott gyömbér kockákat vágjuk apró darabokra (a gyömbért egyébként magunknak is megtermelhetjük akár egy nagyobb cserépben is). Egy aszalt fügét nagyjából 8-10 darabra, tehát tényleg apróra. A gyömbérrel tegyünk ugyanígy, majd a barnacukorral és fahéjjal keverjük össze alaposan. Mire ezzel elkészülünk, biztosan felfutott az élesztő a tejben, folytathatjuk a tészta bekeverését.
A lisztet, a szobahőmérsékletű margarint, a cukrot és az élesztős tejet öntsük egy nagy tálba, és ha van ilyen tésztához való robotgépünk, akkor azzal keverjük össze alaposan. Ha nincs, marad humánerőforrás. 😊 A tésztának lágynak kell lennie. Olyannak, hogy még kicsit ragadjon, de azért ne ragacsozzon össze mindent. Amikor készen vagyunk a keveréssel, szórjuk meg kicsit a tetejét liszttel, majd takarjuk le folpack fóliával és hagyjuk pihenni 90 percet. Ez idő alatt a duplájára kell hogy dagadjon. Ha eltelt a 90 perc, és szépen megkelt a tészta, szedjük ki a tálból, és osszuk négy egyenlő részre, majd jöhet az igazi móka: a csillagkenyér megformázása. 😁
Ehhez vegyünk egy sütőpapírt, majd azon nyújtsuk ki az első tésztát nagyjából 25 centi mérteű, szép kerek alakúra. Ha ez megvan, sütőpapírral együtt helyezzük át egy tepsibe. Kenjük meg olvasztott vajjal, vagy margarinnal úgy, hogy körben a peremén maradjon egy másfél centis sáv, amit nem kentünk meg. Ezután a megkent részre szórjuk rá óvatosan a töltelék 1/3-ad részét úgy, hogy a fahéjas cukorral is hintsük meg. Amint ez megvan, nyújtsuk ki ugyanekkorára a következő adag tésztát, majd helyezzük rá óvatosan a tepsiben lévő tetejére. A szélét körben óvatosan nyomkodjuk meg, hogy összetapadjanak. Ezt követően kenjük meg ezt is olvasztott vajjal, szórjuk meg töltelékkel. Nyújtsuk ki a harmadikat, tegyük rá azt is, majd kenjük, töltsük. Ezután nyújtsuk ki a negyedik tésztát is, majd azt is tegyük a tetejére. Ezt már ne kenjük meg vajjal. Jöhet a csillagforma kialakítása.
Fogjunk egy nagyjából hét centi átmérőjü kiszúrót, vagy poharat a tészta közepére, és óvatosan jelöljük fel vele egy kört. Ezután egy pizzavágó késsel a körtül kifelé a tészta széléig vágjuk be négy egyenlő részre. Utána a négy részt felezzük meg mindet, így kapunk nyolcat, majd a mind a nyolc részt felezzük meg ismét, így kapunk tizenhat cikkelyt.
Ezután fogjunk meg egy-egy szomszédos cikkelyt, emeljük fel, és egymással ellentétes irányban csavarjunk rajtuk kettőt óvatosan, majd tegyük le, és a végüket nyomjuk össze. Ezt ismételjuk meg még hétszer, míg teljesen kialakul a csillagkenyér formája. Ezt követően hagyjuk pihenni 20 percet. Ne többet, mert ha túlkel a tészta, torzulni fog a csillag alakzat. Persze attól még finom lesz. 😉 A mi csillagkenyerünk is picit túlkelt, így inkább hasonlít egy virágra, mint csillagra, de sebaj. Elsőre csináltunk ilyet a feleségemmel – aki egyébként egy szuperhős, mert a munka nagyját ő csinálta tekintve, hogy én nem is tudok sütni, csak mindenféle fantasztikus dolgokat kitalálni. Szóval külön köszönet a segítségéért, mert nélküle bizony ez nem jöhetett volna létre.💖
Mindenkinek kellemes Fügés-fahéjas csillagkenyér sütést kívánunk. 😊
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése