Néhány évtizede hazánkban a füge (Ficus Carica) még egy egzotikus növénynek számított, amit az országnak csak kevés pontján lehetett tartós sikerrel nevelni. Mára azonban annyira megváltozott az éghajlatunk, hogy szinte bárki ültethet a kertjébe fügét, és tartós sikereket érhet el a nevelésével, gondozásával. És ha egyszer ültethetünk fügét, miért is ne tennénk? Hiszen egy rendkívül finom és egészséges gyümölcsöt termő növényről van szó, amelynek még a megjelenése is kimondottan kellemes a szemnek.
Egyes kutatások szerint azonban a fügének nem csak a gyümölcse hasznos az egészségünk számára, hanem a fügefa levele is. Jótékonyan hat töbek között például a vérnyomásunkra és a vércukorszintünkre is. A leveleiből készült tea ajánlott övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen. Tanulmányok alapján bizonyították, hogy a fügefa leveléből készített tea nagyon hatékonyan csökkenti a vércukorszintet és csökenti a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának az esélyét, ezért ajánlott napi egy bögrével elfogyasztani belőle.
A Fügés ember weboldalamon már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású? című cikket, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról.
Azt, hogy hogyan gyűjthetünk saját magunknak fügeleveleket és azt milyen módon száríthatjuk ki, szinténtén a Fügés ember weboldalon írtam le, nem szeretném itt megismételni, mert itt a recept a lényeg. Ha te is magasdnak szeretnéd begyűjteni a fügeleveleket, akkor ezt a cikket ajánlom a figyelmedbe: Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?
Hozzávalók a a fügelevél teához:
- egy evőkanál szárított, morzsolt fügelevél
- citromlé ízlés szerint
- méz ízlés szerint
A Fügelevél tea elkészítése:
Egy csésze (200-250 ml) fügelevél teához egy evőkanálnyi morzsolt fügelevelet tegyünk filterbe, vagy teatojásba, és forrásban lévő vízben hagyjuk ázni 5-6 percet. Ezt követően hagyjuk hűlni a teát 50 celsius fok alá, és ha szeretnénk, ízesítsük mézzel és/vagy citrommal. Ennyi volt nagyjából a fügelevél tea receptje. Fogyasszuk egészséggel! 😊
Ha esetleg érdekel a fügelevél szörp receptje is, akkor azt itt találod: Fügelevél szörp, mert a fügének nem csak a termése finom... Ha pedig meginnál egy csésze finom fügekávét, akkor itt tudhatod meg, én hogyan készítettem el: Fügekávé készítése házilag...
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése