2013. június 30., vasárnap

Klasszikus csörögefánk - csak tojás és liszt

Igen, ahogyan a címben is írva van, az igazi klasszikus csörögefánk nem tartalmaz mást csak lisztet és tojást, no meg némi konyhasót és kristálycukrot. De sok modern csörögefánk recepttel ellentétben nem kell bele se tejföl, se vaj, se rum, se vaníliás cukor, se semmi más, csak tojás és liszt. Természetesen nem ítéljük el a többi fajta csörögefánk receptet sem, hiszen mindenki maga dönti el, hogy neki mi a jó. Nagy a valószínűsége, hogy a tojás hosszú évek óta egyre jobban emelkedő ára miatt alakulhattak ki a kevesebb tojást, és helyette mást (pl: tejföl) tartalmazó receptek. Mert míg a jelen poszt tárgyát képező klasszikus csörögefánkhoz tíz darab tojás kell, addig a tejfölös változatokhoz általában csak három...

Hozzávalók a klasszikus csörögefánkhoz négy főre:
- 30 dkg finomliszt
- 10-12 db tojás (méretfüggő, az 'S' méretűből kell a 12 db)
- 4-5 teáskanálnyi kristálycukor
- csipet konyhasó
- porcukor a szóráshoz

Klasszikus csörögefánk elkészítése:
A lisztet keverjük el alaposan a cukorral és a csipet sóval, majd a közepébe kezünkkel mélyedést formálunk. Ebbe a mélyedésbe tesszük bele az előzőleg szétválasztott tojások sárgáját. A fehérje nem fog kelleni most, de ne dobjuk ki. Kis dobozkába, vagy zacskóba rakva kitűnően fagyasztható, és később felhasználható mondjuk a krémes receptünkbe, amihez kilenc darab fehérje kell majd.

Ha megvagyunk, akkor kezdjük el lassan a liszttel összedolgozni a tojást. Ha nagyon kemény lett a tészta, akkor segíthet az állagjavításban, ha óvatosan, kezünkkel lefröcsköljük párszor vízzel, és úgy gyúrjuk tovább a kellő állag eléréséig. Ezt többször is meg lehet ismételni, ha szükségszerű. Amikor már sima, egyenletes a tészta állaga, és sűrűsége kicsivel lágyabb, mint a gyúrt tészta, akkor már jó lesz. Elő kerülhet a gyúródeszka és a nyújtófa. Nyújtsuk a tésztát addig, míg egyenletesen mindenhol nagyjából egy milliméter vastag nem lesz. Ha ez megvan, akkor vágjuk belőle számunkra tetsző alakzatokat. Az illusztrált fotókon a klasszikus csörögefánk formát készítettem el. Ehhez a tésztát vágjuk öt-hat centiméter széles csíkokra, majd ferdén vágjuk el a nagyjából tíz-tizenkét centiméterenként, hogy rombusz alakúak legyenek. A rombuszok hosszanti irányában a két csúccsal szemben ejtsünk pár centis bevágásokat. A rombusz egyik hosszanti oldalának csúcsát megfogva áthúzzuk a vágáson, és a megigazítjuk, hogy szép legyen. Ez a klasszikus forma. A szív alakúakat is ugyanezekből a rombuszokból alkottam... :-)

Lábasban, vagy serpenyőben melegítsünk olajat, és abban süssük ki őket. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan megsülnek, és utána már égettek lesznek, az meg nem jó. Egyszer forgassuk meg az olajban, majd szedjük ki egy papírtörlővel kibélelt tálba. Amikor az olajba pakoljuk őket vigyázzunk, mert sülés közben kicsit "megnőnek". Ezért ne rakjuk őket túl szorosan...

Az elkészült csörögefánkokat fogyaszthatjuk lekvárba mártva, vagy akár lekvár nélkül porcukorral megszórva. Sajnos mivel egyedül voltam csak itthon, nem volt aki fotókat készítsen a folyamatokról. Én pedig nem vállaltam a kockázatát annak, hogy megszárad a tészta, mert a csak liszt plusz tojás alapú tészta nagyon hamar hajlamos a száradásra...

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk az elkészített igazi, klasszikus csörögefánkjához. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...