2013. augusztus 30., péntek

Simontornyai véralma, a piros húsú díszalma hibrid

Hetek óta járom a Gellért-hegyet. A Tabánon át oda vezet a megszokott kocogó útvonalam. Már korábban észrevettem, hogy mennyi-mennyi gyümölcsfa van ott csak úgy vadon. Vannak vad fajták, vannak elvadult fajták, és díszcserjék. De még birsalma is. Most csak egy fajtát mutatnék be, melyet mind ezidáig még nem sikerült beazonosítanom. A képen is látható alma  átmérője 5-7 cm mindössze. Kívül élénk vörös, melyet szürkéskékes viaszréteg borít. Formája kerekded, állaga kemény, roppanós. Ha ketté vágjuk, a belseje cékla színű. Egyszerűen gyönyörű, az embert arra ösztönzi, hogy harapjon bele. Én meg is tettem...


Íze kellemesen savanykásan édes. Leginkább a Granny Smith almáéhoz tudnám hasonlítani, csak annál édesebb. Volt egy kesernyés mellékíze is, de volt egy olyan gyanúm, hogy ez csak a héja miatt van. Ez be is igazolódott, amikor meghámozva ettem - már itthon. Mert hogy igen, egy kisebb szatyrot megszedtem vele, hogy majd valamit készítek belőle. Hogy befőtt vagy kompót, vagy netalántán sütemény lesz-e belőle, még fogalmam sincsen. Egyelőre egy műanyag rekeszbe tettem őket, és ott várják további sorsukat...


Fája nem túl magas, nagyjából öt-hat méter magas lehetett. Kusza, sok-sok ággal. Törzse már a föld fölött nem sokkal elágazott, levelei sötétzöldek.

Minden esetre ez igen különleges gyümölcs. Sokat keresgéltem az interneten, de sajnos nem tudtam beazonosítani. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez egy díszalma fajta, vagy annak valamilyen természetes hibridje, mert ott, ahol én szedtem, nem hinném, hogy bárki is nemesített fát ültetett volna ki. Ellenben a fa közvetlen közelében akadt többfajta vadalma, díszalma és vadkörtefa is. Ezért feltételezem, hogy ez egy díszalma fajta. Bár kinézetében nagyon hasonlít egy kinemesített vörös húsú almára, a Redlove almára, de nem szabad vele összetéveszteni. Annak van egy halvány fehér sáv a húsában, ami az általam szedettnek nincsen.


Már más is kereste ennek az almának az adatait: www.gyulavaros.hu

UPDATE 2013.09.04. - Almabor lesz belőle, legalábbis reményeink szerint. A projektet megkezdtük, amint elkészül, jön a blogbejegyzés is. Addig is a folyamatot fotók formájában nyomon követhetitek facebook oldalunkon

UPDATE 2013.10.08. - Almabor lett belőle. A receptet itt lehet elolvasni: Almabor zamatos piros díszalma hibridből - házi bor

UPDATE 2013.12.04 - Időközben véletlenül rátaláltam az interneten a DMKert Kft. honlapjára, ahol számos gyümölcsfa és egyéb növény között ráakadtam egy megszólalásig a poszt alanyát képező almára hasonlító gyümölcsöt, amely a Simontornyai véralma nevet viselte. Felvettem a kapcsolatot a kertészettel, ahonnan hamarosan meg is érkezett a segítőkész válasz a gyümölcsfa eredetét illető kérdésemre Dlusztus Miklós okleveles kertészmérnöktől: 


"Ezt a véralmát nagyon régóta, már a Kertészeti Egyetemi tanulmányaim óta ismerem (1993-ban végeztem), ott az arborétumban volt egy Malus 'Roberts' nevű fajta, ami ugyanilyen volt. Később ez kissé feledésbe ment. 5-6 éve egy kedves ismerősöm fedezett fel egy fát Simontornyán, ami a képen is látható termést hozza, nincs kizárva, hogy ez egyezik az anno Malus 'Roberts' néven ismert fajtával. Egyes gyűjtők szerint ugyanakkor ilyen véralmák régebben is léteztek, Sára János (Pécel) szerint már az 1800-as években is Oroszországban, ahonnan nyilván eljuthatott hozzánk is. Legújabban pedig nyugati nemesítőműhelyek kapták fel a témát, nagyobb, és édesebb termésű véralmákat nemesítve, de én Lengyelországban is láttam ottani, saját nemesítésű véralmát! Összegezve szerintem a Simontornyai Véralma-ként ismert fajtának a legsötétebb, gyakorlatilag bordó, a húsa, így valószínűleg ez tartalmazza a legtöbb antioxidánst is. Felhasználását tekintve szerintem egyelőre eléggé kihasználatlanok a fajtában rejlő lehetőségek! Mi egyébként szaporítjuk, és minden évben árusítjuk is konténeres oltványait! Jelenleg éppen kifogyott, de május végétől ismét kapható lesz."

4 megjegyzés :

  1. Válaszok
    1. Igen, én is arra gondoltam, hogy piros díszalma, de akárhány fajtaleírást olvastam, mind apró, alig 2-3 cm-es gyümölcsöket írtak. Ezek meg - mint ahogy a képen is látszik - átmérőre egy boros dugó méretéhez állnak közel. Van kisebb is, meg nagyobb is. Így hiába kerestem, de a pontos fajtaleírást és nevet nem sikerült megtalálnom. De azért köszi a segítséget, még próbálkozom majd. :-)

      Törlés
  2. Ha nem vágod fel, szilvának nézem ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Nekem is ez volt az érzésem elsőre, mikor megláttam: De szép szilva! Csak nem stimmeltek a levelek a fán a szilvához. :-) Aztán közelebbről már láttam, hogy ez alma, nem szilva. :-)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...