Csemege uborka télire eltéve – hordós csemege uborka

A feleségemmel mind a ketten imádjuk a házi csemege uborka savanyúságot, és bár minden ahhoz való tudással fel vagyunk vértezve (hű de nagyképű voltam most) , ami ahhoz kell, hogy elkészítsük, mégsem készítettünk eddig egyetlen üveggel sem. Hogy miért? Mert a fővárosban élünk, nincs saját kertünk, a piacokon pedig 4-7 centis uborkákat beszerezni szinte lehetetlen, mert a termelő egyszerűen nem szedi le, amíg ilyen pici, csak ha nagyüzemi leadásra szánják. A piacon inkább a kovászolni való nagyobbacska méret a jellemző, de az meg már túl "öreg" csemege uborka savanyúságnak. Ezért ezt kénytelenek voltunk eddig mindig készen venni. Idén azonban szerencsénk volt, mert az anyósomék hoztak nekünk majdnem 22 kiló 4-7 centis csemege uborkát, ami ugyan kovászolni egyáltalán nem jó, de ahhoz, hogy házi csemege uborka savanyúságot készítsünk belőle a téli hónapokra, kiváló. Ezért elhatároztuk, hogy 2 kg kivételével  (ezeket frissen történő elfogyasztásra szántuk)  az egészből h
A feleségemmel mind a ketten imádjuk a házi csemege uborka savanyúságot, és bár minden ahhoz való tudással fel vagyunk vértezve (hű de nagyképű voltam most), ami ahhoz kell, hogy elkészítsük, mégsem készítettünk eddig egyetlen üveggel sem. Hogy miért? Mert a fővárosban élünk, nincs saját kertünk, a piacokon pedig 4-7 centis uborkákat beszerezni szinte lehetetlen, mert a termelő egyszerűen nem szedi le, amíg ilyen pici, csak ha nagyüzemi leadásra szánják.


A piacon inkább a kovászolni való nagyobbacska méret a jellemző, de az meg már túl "öreg" csemege uborka savanyúságnak. Ezért ezt kénytelenek voltunk eddig mindig készen venni. Idén azonban szerencsénk volt, mert az anyósomék hoztak nekünk majdnem 22 kiló 4-7 centis csemege uborkát, ami ugyan kovászolni egyáltalán nem jó, de ahhoz, hogy házi csemege uborka savanyúságot készítsünk belőle a téli hónapokra, kiváló. Ezért elhatároztuk, hogy 2 kg kivételével (ezeket frissen történő elfogyasztásra szántuk) az egészből házi csemege uborka savanyúság lesz.

Elő is kotortam a 30 literes, csatos tetejű műanyag hordónkat, amiben savanyú káposztát szoktunk készíteni, és nekiálltunk az uborka feldolgozásának, ami sokkal nagyobb munka, mint azt bárki gondolná. :-)

Hozzávalók a hordós házi csemegeuborkához:
- 20 kg csemege uborka (4-7 cm)
- 14 liter víz
- 2.5 liter ételecet (10%)
- 35 evőkanál kristálycukor
- 13 evőkanál konyhasó
- 20-25 db babérlevél
- 15 g koriander mag
- 50 g mustármag
- 20 g egész bors
- 3 csapott mokkáskanál borkén
- legalább 6 csokor kapor

Hordós csemegeuborka elkészítése:
Az egész azzal kezdődik (mi 2015.06.27-én kezdtük el), hogy az uborkákat folyó víz alatt egy körömkefével, vagy egy tiszta, eddig még nem használt dörzsis mosogatószivacs segítségével megtisztítjuk, majd az üres hordóba dobáljuk (nem kell sem bevagdosni, sem a végeit levágni, az ecetes lé át fogja járni a zsenge uborkákat anélkül is). Na ez a munka legnehezebb része (bár az utána következő takarítás sem épp a háziasszonyok legősibb vágyálma). Ezt követően kell elkészíteni a felöntőlét. Általában igaz, hogy az uborka súlyára mért mennyiség 2/3-a kell vízből literben számolva, azaz (20 / 3) * 2 = 13.33 liter víz. Én 14 literre kerekítettem, amiből nagyjából tíz liternyit rögtön a hordóba borítottam, négy litert pedig egy lábasba öntöttem, elkevertem benne a konyhasót és a kristálycukrot, míg teljesen fel nem oldódtak, majd végül ez is a hordóban fejezte be pályafutását. Hozzáadtam a fűszereket (ezek mennyisége csak irányadó, mindenki kedvére módosíthat rajta, hiszen van aki borsosabban szereti, van, ki kaprosabban, és van aki azért van oda, ha jobban érvényesül a babérlevél íze, szóval csak bátran kísérletezzünk), majd egy nagy fakanállal jól elkevertem a hordóban. Nem mondom, hogy könnyű munka az uborkával teli hordóban kevergetni a dolgokat, de megoldható. Amikor ez megvan, jöhet az a rész, amiért majd sokan szívgörcsöt kapnak a bejegyzést olvasva... a tartósítószer!

Igen, mi is ellene vagyunk, és ha kisebb mennyiségben készítettük volna, és üvegekbe, akkor biztosan a befőzés szabályainak betartása mellett tartósítószermentesen készítettük volna el, de ez túl nagy mennyiség, és amíg el nem fogy, addig folyamatosan lesz nyitogatva, belenyúlkálva, piszkálgatva, és folyamatosan fog érintkezni a teteje a szabad levegővel... ráadásul még csak most jön az igazi hőség, a spájzunk meg nagyon meleg ilyenkor, ami egyenes út ahhoz, hogy még a nyár vége előtt felforrjon, és tönkre menjen. Ezért pontosan annyi borként adtunk hozzá, amennyit annak csomagolása előír, méghozzá a következőképpen: kivettünk a léből fél liternyit, majd abban alaposan elkevertük a borként. Végül a borkénes levet visszaöntöttük a hordóba, és ott is elkevertük. Igazából rögtön mehetett volna a borkén a hordóba is, de így könnyebb ellenőrizni, hogy a borkén teljesen feloldódott-e. :-)

A borkénről: a borként csak hideg felöntőlével szabad elkeverni, és ezt követően már a lét nem forraljuk, mert a borkén a hő hatására elkezd elbomlani, és kéndioxid szabadul fel, amely egy nem túl kellemes szagú anyag. Egyébiránt a borkén egy nagyon jó dolog, mert kiválóan tartósít, és roppanósan tartja a zöldségeket.



Innentől már csak várakozni kell, esetleg 2-3 naponta átkavargathatjuk. Egy-másfél hónap múlva már fogyaszthatjuk is. Ha valaki idegenkedik a tartósítószerektől, akkor készítse el ugyanezt a mennyiségű lét, az uborkákat pakolja előzőleg tisztára mosott üvegekbe, majd a lét forrásban tartva merje azt az üvegekbe, amiket azonnal, ahogy lezártunk, száraz dunsztba kell tenni, hogy ott hűljenek ki. Ebben az esetben a tartósítószer elhagyható, ha elég körültekintőek voltunk. Ha így készítjük, lehet, hogy több lére lesz szükség, valamint a fűszerezést is másként kell megoldani. Esetleg egy kiinduló pont lehet az alábbi receptünk: Savanyú uborka télire - csemege uborka helyett az itt leírtak szerint is elkészíthetjük akár, ha üvegekbe szánjuk hordó helyett.

Mindenkinek kellemes uborka eltevést kívánunk! :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Hol tudod tárolni ezt a sok finomságot? :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsolt! Elkészíthető vajon ez bedobálósan is? Csak mert van a kertben pár tő uborkám, aminek a termését eltenném, de annyi meg nem fogy, hogy érdemes lenne venni.
    Üdvözlettel Klára

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klara! Persze, elkészíthető úgy is. Ekkor azonban érdemes egy kis borként is adni a léhez, hogy biztosan elálljon.

      Törlés
  3. Kedves Zsolt!
    Szerinted elkészíthető ez a finomság cseréphordóban is?
    Köszönöm a válaszod.
    Márti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márti!

      Ha a cserépedény hasonló célra készült (pl: káposztasavanyító edény), akkor úgy gondolom, minden gond nélkül elkészíthető abban is. Fontos, hogy belül mázas cserép legyen, és használatra tervezett edény legyen, ne dísztárgy. :-)

      Törlés
  4. Sziasztok! Nekem mindig összefonnyad az uborka a lében. Mit csinálok rosszul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Nem tudom, hogy mit csinálsz rosszul. De ha az összefonnyad alatt arra gondolsz, hogy megpuhul az uborka, akkor lehet az oka az, hogy melegben van tartva.

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Mi egyben tettük el, de igen, ha elkészíted ezt a levet, akkor ahogy tudod beszerezni az uborkákat (vagy akár más zöldségeket is), úgy dobálhatod bele. Csak mindig minden legyen alaposan megmosva, mielőtt beledobod. :-)

      Törlés
  6. Kedves Zsolt! A bedobálós vegyes savanyúságom kezd pimpósodni......Mit tegyek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Sajnálom, hogy így jártál. :( Ha ízében még nem állt nagyon rossz változás, akkor borkén hozzáadásával megmenthető még. A borként a csomagolásán feltüntetettek szerint kell adagolni.

      Törlés
  7. Szia!

    Tavaly tettünk el vödrös savanyúságot és meg maradt de semmi baja.
    A kérdésem az lenne hogy ebben az esetben le kell-e cserélnünk a levet?
    Válaszod előre is köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A levet illik lecserélni, mert az új uborkából megint jön ki víz, és megváltozik a lé töménysége, ráadásul a benne lévő fűszerek is már teljesen ki vannak ázva, és borként is újra kellene hozzá adni - tehát egyszerűbb egy új felöntőlét készíteni hozzá. :)

      Törlés
  8. Hány fokon kell tárolni a hordis savanyut

    VálaszTörlés
  9. Üdv! Na benzoátot lehet még hozzá adni, vagy a borkéntől tuti nem fog beindulni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nátriumbenzoát és a borkén két különböző dolog. A borként csak és kizárólag hideg levekhez szabad hozzáadni, azért használjuk a hidegen eltett dolgokhoz. A nátriumbenzoát meg csak akkor fejti ki jól és tartósan a hatását, ha forró léhez adjuk, ezért azt sosem használjuk a hidegen eltett dolgokhoz. :)

      Törlés
  10. Kedves Bloggerek, Olvasók!

    Mi lehet a probléma és annak megoldása?

    A leìrtak szerint jártam el és sajnos az uborka leve elkezdett enyhén pezsegni, az uborka pedig ürevessé vált. Lecseréltem a levet, minden egyes uborkát (+ a tárolóedénnyel egyetemben) átmostam, kapott egy új levet új fűszerekkel, 2 napig minden rendben ment, sajnos újra azt tapasztalom, hogy a pezsgő folyamat újra beindult, pedig másodjára már az uborkákat a lé alá nyomattam, hogy az uborka ne érintkezzen a levegővel, hogy a tejsavas erjedés elejét vegyem. Az uborka vegyszert nem látott a kertünkben.

    Mi lehet a probléma? Örültem ennek a receptnek, hogy nem tartalmaz tartósítószert. Válaszodat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kevés a borkén. Azt mindig pontosan kell adagolni, ahogy a csomagoláson van írva. Esetleg lehet egy picit többet adni hozzá, de kevesebbet semmiképp.

      Törlés
  11. Hello. Esetleg zöld paradicsomot és erős paprikát lehet hozzá tenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Természetesen lehet hozzáadni bármit, amit szerettek. :)

      Törlés
  12. Kedves Zsolt!
    Eddig, amikor raktam el savanyúságot, a már elkészített üvegekbe (mindegy, hogy hideg vagy előtte felforrt lével öntöttem fel) lezárás előtt tettem egy csöpp borkénport. De idén a szüleim vettek egy befőttfőző edényt, amibe bele kell tenni a megtöltött üvegeket lezárva, ezután megtölteni a bödönt vízzel, és beállítani a hőmérsékletet, időt. Kölcsön adták. A gondom az, hogy most mindent összekevertem, betettem az üvegbe, lezártam és betettem ebbe a főzőbe 100 fokra 15 percre, de utólag olvasom, hogy a borkénport nem szabad forró vízbe rakni, te is írod, hogy nem szabad forralni. Nos, ez forrt. Esetleg bajunk lehet belőle, ha elfogyasztjuk? Köszönöm válaszod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit ugyan későn írom a válaszomat, de nem lesz belőle baj. A forrás során a gőz az, ami nem egészséges, de mivel ez zárt térben forrt, így nem lesz gond belőle. Legközelebb, ha befőzöl, akkor ne borként használj, hanem nátrium benzoátot. Az pont a borkén ellenkezője, hidegen eltett dolgokban nem ér semmit, főzni kell.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu