Mascarpone házilag tejszínből, avagy az isteni házi krémsajt II.

Korábban már készítettünk házi mascarpone -t, akkor az olcsóbb kivitellel kezdtük: vettünk egy nagy vödör tejfölt, és azt csepegtettük le. Állagra tökéletes mascarpone lett belőle házilag, de ízében kissé savanykás volt, hiszen a tejföl savanyított tejtermék. Akkor kaptunk érte rendesen, hogy hogyan merészeljük erre azt mondani, hogy mascarpone, pedig most is állítom, sokkal jobb, finomabb volt, mint a bolti vackok. Mindezek ellenére ígéretet tettünk rá, hogy elkészítjük majd az igazi mascarpone-t is, ami nem más, mint a savótól megszabadított tejszín. Most jött el az ideje, hogy veletek is megosszuk az eredményt. Ízében sokkal édesebb, krémesebb, mint a tejfölből készült házi mascarpone. De az még hagyján, hogy annál édesebb, krémesebb, de örömmel jelenthetjük ki, hogy a boltban kapható mascarpone változatoknál is sokkal jobb, finomabb. És nem mellesleg olcsóbb is! A mascarpone szarvasmarha eredetű tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz friss saj
Korábban már készítettünk házi mascarpone-t, akkor az olcsóbb kivitellel kezdtük: vettünk egy nagy vödör tejfölt, és azt csepegtettük le. Állagra tökéletes mascarpone lett belőle házilag, de ízében kissé savanykás volt, hiszen a tejföl savanyított tejtermék. Akkor kaptunk érte rendesen, hogy hogyan merészeljük erre azt mondani, hogy mascarpone, pedig most is állítom, sokkal jobb, finomabb volt, mint a bolti vackok. Mindezek ellenére ígéretet tettünk rá, hogy elkészítjük majd az igazi mascarpone-t is, ami nem más, mint a savótól megszabadított tejszín.



Most jött el az ideje, hogy veletek is megosszuk az eredményt. Ízében sokkal édesebb, krémesebb, mint a tejfölből készült házi mascarpone. De az még hagyján, hogy annál édesebb, krémesebb, de örömmel jelenthetjük ki, hogy a boltban kapható mascarpone változatoknál is sokkal jobb, finomabb. És nem mellesleg olcsóbb is!

A mascarpone szarvasmarha eredetű tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz friss sajt. Fehér színű, krémes, héjatlan. Általában nem önmagában, saját ízéért fogyasztják, hanem más, édes vagy sós, átütő ízű adalékokat hozzákeverve: desszertek alapanyaga – világszerte ismertté a tiramisu tette –, vagy kék nemespenészes lágysajttal szendvicseken feltét. Zsírtartalma a szárazanyag 50-55%-a. Puha állaga miatt csak olyan műanyag pohárban hozható kereskedelmi forgalomba, mint a tejfel vagy a vajkrémek. Lombardiából származik, házilag télen fejt tejből készítették.

Hozzávalók a házi mascarponéhoz:
- 800 ml 30%-os habtejszín (növényi eredetű nem jó!)
- fél citrom leve

Néhány szó az ár/érték arányról:
Igen, igazad van, amikor azt gondolod, hogy ennyi tejszín egy kisebb vagyon, és hogy lesz ez a végére olcsóbb, mint a bolti változat. Először is bolti változat alatt a márkásabb fajtákat értjük Nem "T" saját márkás olcsó szemetét. A márkásabb mascarpone-k kilóra számított ára 2500-3000 forint között mozog. Mi az Aldi saját márkás tejszínjét vettük. Nem növényi alapú szemetet (mert az sosem volt, és sosem lesz tejtermék, lévén a tej állati eredetű, növényi tej nincs, így növényi eredetű tejszín sem létezik!), hanem igazi, állati eredetű, 30%-os tejszínt. 200 ml-es narancssárga dobozos kiszerelésben kapható, ára pedig 170 forint körül mozog. Mi ebből négyet (800 ml) használtunk, ennek ára 680 forint körül mozog. Ehhez már csak a fél citrom jön hozzá, tehát maximum 700 forintból megvan. Ebből a mennyiségből csepegtetés után 435 gramm mascarpone lett. Röpke számítás után azonnal látható, hogy ennek a kilós ára 1600 forint körül mozog, ami jelentősen olcsóbb a bolti, márkás mascarpone áraknál. És garantáltan finomabb, krémesebb, édesebb...

Házi mascarpone elkészítése:
A tejszínt öntsük egy lábasba, és melegítsük fel. Szándékosan írtam azt, hogy melegítsük, mert felforralni nem kell. Valahogy el kell találni, hogy akkor zárjuk el alatta a lángot, amikor már épp forrt volna. Akinek van ehhez való hőmérője, az belőheti ezt valahol 85-88 fok körüli értékre. Amint levettük a tűzről, facsarjuk a forró tejszínbe a citrom levét (érdemes leszűrni a citrom levét, hogy rostok ne kerüljenek bele). Ezt követően kevergessük, amíg szépen el nem kezd besűrűsödni, majd tegyük félre, és hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.



Ekkor öntsük egy sűrű szövésű textilbe, majd lógassuk fel valahova, hogy a savó szépen lassan (közel 36-40 óra alatt) kicsepegjen belőle. Ami ezután a textilben marad, a jó sűrű, édes, krémes házi mascarpone. Mindenkinek kellemes mascarpone készítést kívánunk. Felhasználást tekintve ugyanaz, mint a bolti, mehet bármibe. Eltarthatósága néhány hét hűtőben.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Nekem a tejfölös is bejött de ezt is
    ki fogom próbálni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tejfölös kissé savanykásabb. Ez pedig nagyon édes, krémes... de mindkettő nagyon finom. :-)

      Törlés
    2. Bár...nem mostani az info en is kiprobalom. Koszonom! 🙏😀

      Törlés
    3. Nekem is most csöpög 😁de nagyon örülök hogy rátaláltam erre a kis házi praktikákra. Nagyon érdekesek és nem mellesleg olcsóbbak is.

      Törlés
    4. Szia! 😊Na...milyen lett a kremsajt?? 😃Várom valaszod. -Anita.

      Törlés
    5. Meséljétek el, hogy tetszett a receptünk. :)

      Törlés
  2. szia! kipróbálom mindenképp... hűtőben csepegtessem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Mi nem hűtőbe csepegtettük, mert ott annyira hideg van, hogy megdermed teljesen, és sokkal nehezebben csepeg ki. Elég egy kb. 14-18 fokos helyiség. Ha az nincsen, melegebb helyre ne tedd, akkor inkább a hűtő, csak lehet több időt igényel majd. :-)

      Törlés
  3. Zsolt köszönöm a recepteket.Én elöször készitettem el,és fél adagot készitettem el.A vaj és a tejfölös maskarpone nagyon finom lett .A tejszines most csepeg.

    VálaszTörlés
  4. Laktózmentes joghurt és tejszín keverékéből, melegítés nélkül, csepegtetéssel készítem. Nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Egészen biztosan jó lehet az a változat is. :-)

      Törlés
  5. Szia Zsolt. Szeretnem kiprobalni a receptet de sajnos itt csak uht-s tejszint arulnak es nem tudom hogy az megfelelo-e. Esetleg tudnal nekem tanacsot adni abban hogy mukodik e uht-s tejszinnel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István! Az nem baj, ha UHT-s a tejszín, csak ne növényi eredetű legyen. :-) Tökéletes lesz UHT-s tejszínnel is, csak habtejszín legyen, ami legalább 30%-os. :-)

      Törlés
  6. En regota keszitek hazi mascarpone turot. (szakacs/cukrasz vagyok es Kanadaban elek) Nalunk van 33 es 36 szazalekos tejszin. Hasonolan keszitem annyi kulombseggel, hogy mar hidegen beleteszem a cirtom levet es ugy melegitem.
    A masik vakltozat amit csinalok, szinten nagyon finom (ezt foleg a cheesecake gazdagitasahoz hasznalom es gyumolcsos mascarpone kremmes poharaokhoz es palacsintahoz hasznalom.
    Eloszor keszitek creme fraishe-t, es abbol csinalom ugyanugy citromos melegitessel.
    Aki nem ismerne a creme fraishe tulajdonkeppen megaltatott tejszin. 1 litert felmelegitek kezmelegre es habverovel hozzakeverek kb fel csesze minel frisseb vagy zsiros tejfolt. Beteszem a sutobe, kis rest hagyok a suto ajton es csak az egot hagyom bekacsolva. Altalaban 24 ora altt megalszik. Utana meg kinnt hagyom egy napot a konyhapulton es kesz. Hutoben akar egy hetig is elall.
    Tudom, hogy macerasnak tunik, de nem az, csak beken kell hagyni 2 napra.
    Megeri, mert ez meg felverve habnak mezzel vagy cukorral gyumolcs kelyhekben csuda finom. Foleg eperrel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Köszönjük a tippet és a részletes leírást. Lehet, hogy kipróbáljuk mi is. :) Ha igen, majd írok róla egy posztot. :)

      Törlés
    2. Szia! Nagyon jol hangzik! 😊

      Törlés
  7. Én már rendszeresen csinálom így ez alapján a krémsajtot, van hogy simán sütihez használom, de van hogy sóval és fokhagyma granulátummal keverem össze és szendvicshez használom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu