2016. augusztus 26., péntek

Mazsolabor készítése házilag - házi mazsolabor

Az elmúlt évek során már igen sokféle házi bort készítettem gyümölcsökből és bogyókból éppen úgy, mint virágokból. Most azonban egy olyan bor elkészítésének módját fogom leírni, amivel már igen régóta szemezek. Ez pedig nem más, mint a házi mazsolabor, ami higgyétek el, nagyon megéri a munka minden percét, mert egy igazán finom, édes nedű a végeredmény...Nekem legalábbis nagyon ízlett a maga muskotályos, de ugyanakkor selymes ízével. Színe pedig gyönyörűen aranyló. Ha szereted a finom borokat, akkor ezt mindenképpen próbáld ki!

Hozzávalók a házi mazsolaborhoz:
- 1 kg mazsola (tartósítószer mentes)
- 1 kg kristálycukor
- 5 liter csapvíz
- 5 g szárított sütőélesztő
- 3 teáskanál citromsav
- 1.5 g borkén

Házi mazsolabor elkészítése:
Az egész azzal kezdődik, hogy a mazsolát beáztatjuk. Több helyen is azt olvastam, hogy főzzük ki a mazsolát, de nekem az annyira idegen. A szőlőt - és végső soron a mazsola mi, ha nem szőlő - nem szokás főzni borkészítéskor. :) Ezért én úgy döntöttem, nem fogom főzni, csak hideg vízben áztatni egy napig. Egy nap alatt szépen megszívja magát vízzel. Ezt követően jöhet a trutyis munka: ki kell préselni a mazsolát. Akinek van gyümölcsprése (arra most nagyon irigy vagyok), annak szerencséje van. Akinek nincs, a most belemászik könyékig a vödörbe, és elkezdi a dolgos kezeivel addig nyomkodni a víz alatt a mazsolát, míg teljesen szét nem megy. Ezt követően le kell szűrni, és a mazsola maradványokat jól kinyomkodni. A lé, amit kapunk eredményül, minden lesz, csak éppen bizalomgerjesztő nem. :)

De ne adjuk fel!

Ha sikerült kinyomkodni, akkor oldjuk fel benne a cukrot, majd mehet az erjesztő edénybe a must nagyobbik része. Egy liternyit tartsunk meg belőle, és ebben szaporítsuk fel az élesztőt. Ehhez nem kell mást tenni, mint az egy liter mustot meglangyosítani (30 foknál ne legyen melegebb), és hozzáadni egy mokkáskanál cukrot és az élesztőt. Fél óra alatt szépen felhabzik, ami azt jelenti, hogy az élesztő szépen elszaporodott benne. Öntsük bele az erjesztő edénybe (ez nekünk egy hatalmas üvegballon volt), adjuk hozzá a citromsavat, zárjuk le borászati kotyogóval, vagy annak megfelelő házi eszközökkel, és hagyjuk hogy kierjedjen. A zajos erjedés alatt, ami 5-10 nap között mozog, igen intenzíven habzik majd, aztán csendesedni fog.

A bor erjedési folyamatairól már nagyon sok boromnál írtam részletesen, ezúttal időhiány miatt szófukarabb leszek. Minden bor erjedésének ugyanaz a biokémiája, ezért akit a végletekig érdekelnek a részletek, keresgéljenek régebbi házi boraim receptjei, leírásai között. ;)

Szóval, a zajos erjedés fő ismérve az erős habzás, és az intenzív "kotyogás". Az alkoholos erjedés folyamán a cukorból alkohol és széndioxid lesz. Ez a széndioxid távozik a kotyogón keresztül, aminek jellegzetes hangja van. Mikor a zajos erjedésnek vége, a kotyogó szép lassan elhallgat, és a borunk az intenzív forrás helyett már csak lassan pezseg. Ez a lassú erjedési folyamat, ami akár 2-3 hétig is eltarthat.

Amikor már úgy látjuk, hogy alig jönnek a felszínre buborékok, és szép vastag üledék (seprő) keletkezett a bor alján, ideje van az első kóstolónak. :-) Vegyük le a kotyogót az edényről, és lopjunk ki egy keveset a borból. Kóstoljuk meg, és ha ízlésünknek megfelelő, akkor adjuk hozzá a borként, alaposan keverjük el, majd fedjük le egy textil darabbal, hogy szellőzni tudjon, de semmi se kerülhessen bele, és hagyjuk legalább egy hónapig ülepedni. Ha türelmesen kivárjuk az egy hónapot (vagy akár többet is), akkor a nem túl bizalomgerjesztő trutyiból egy gyönyörű, arany színű folyadék lesz, amit én csak nemes egyszerűséggel mazsolabornak hívok. :-)

Ha megvolt az ülepedés, akkor palackozhatjuk boros üvegekbe, vagy demizsonba is. Évekig eláll hűvös helyen, ha kibírjuk addig, hogy ne igyuk meg. :-)

20 megjegyzés :

 1. Finom, de 5 kg mazsolát megvenni? Hát... Ér annyit a -bizonyára kitűnő- bor??? Évi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szervusz! Persze, hogy megéri. Először is, nem 5 kg mazsola kell hozzá, hanem csak 1 kg, ahogy az a receptben is van írva, és ebből lesz 5 liter mazsolabor. A 250g mazsola ára a legrosszabb körülmények között sem drágább általában 300 Ft-nál, de ez már drága mazsola. Az 1 kg ára ez esetben 1200 Ft, ehhez jön hozzá 1 kg cukor, ami legyen 300 Ft. A többi hozzávaló ára elhanyagolható. Akkor mondhatjuk, hogy 1500 Ft-ból van 5 liter finom, zamatos házi mazsolaborunk. A boltban nagyjából a 0.75 literes palackos kiszerelés kerül ennek a másfélszeresébe. :-) Szóval, igen, azt hiszem megéri! :-)

   Törlés
 2. Már régóta kacérkodok házi bor készítéssel, mivel a gyümölcsborokat igencsak kedvelem.:) Oldaladon többféle receptet átböngésztem már, és talán idén bele is vágok. Remélem még nem késő így szeptemberben... :-? Borászati kellékeket is keresgettem már, és találtam olyat, hogy úszó kotyogó. Viszont nem értem hogyan működik. Azt írja a dugóba kell belefúrni, majd megtölteni vízzel. Nade akkor nem folyik bele a víz a lyukon át? Vagy nem kell teljesen átfúrni? De akkor meg hogyan távozik a gáz? (Ez most olyan Besenyő Pista bácsis kérdéssor lett. :-)) Ja, és még azt akartam kérdezni, hogy homoktövis bort nem akarsz majd készíteni? Egy kipróbált, jó receptet szívesen olvasnék. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anna! Sosem késő bort készíteni! :-) De bevallom, megfogtál: nem tudom, milyen az az úszó kotyogó. A legegyszerűbb kotyogót úgy készítheted el, hogy az erjesztő edény fedelébe/dugójába fúrsz egy lyukat, abba beledugsz egy gumi csövet, ami nem ér bele a borba. Veszel egy műanyag vödröt (nagy tejfölös vödör is megteszi) vagy egy befőttes üveget, azt 3/4 részig töltöd vízzel, a fedelére pedig fúrsz egy akkor lyukat, amibe pont passzol a gumicső, és köré több kisebbet, hogy tudjon majd távozni a felesleges gáz. A gumicső másik végét ebbe az üvegbe kell beledugni, de itt már úgy, hogy a gumicső a vízbe belelógjon nagyjából 1-2 centire. Láthatsz erről fotót a meggyborunknál. Az erjesztő edényből a gáz a csövön keresztül a vízbe jut, onnan buborékok formájában távozik. A levegő viszont nem jut be, mert annak útját ugye elzárja a víz... :-)

   Ami pedig a homoktövisbort illeti, szívesen készítenék, de nem tudok hozzá 4-5kg friss homoktövis bogyót beszerezni. De szívesen kipróbálnám...

   Törlés
 3. Segítséget szeretnék kérni. Elkészítettem a mazsolabort,most már leszállt, vastagon van az alján a seprü,a színe is szép átlátszó,de az ízével van bajom, azaz savanyú lett. Elvileg most kellene beletenni a borként,de mit tegyek, hogy iható kellemesen édes legyen.Segítségét előre is köszömön.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Marcsi! Azért lett savanyú, mert kierjed belőle az összes cukor. Fejtsd le, és keverj hozzá cukrot még. De még kénezés előtt. Nagyon savanyú bornál nagyjából 30-40 dkg cukor kell 5 liter borhoz. Ezután ne kénezd le rögtön, keverd el benne oldódásig, majd hagy, hátha újra beindul az erjedés. Ez azért lenne jó, mert a cukor amit beleteszel sosem lesz steril és csíramentes, ezért ha a bor újra beindulna, az segítene tartósabbá tenni a bort. Ha beindul ismét az erjedés (az is elég, ha csak pezseg), hagyd dolgozni 1-2 napot, majd utána borkénnel állítsd le a folyamatot. Aztán ülepítsd, majd fejtsd le, palackozzad. :) Sok sikert hozzá! :)

   Törlés
 4. Érdeklődni szeretnék, hogy a nyomkodás és gyümölcsprés helyett a turmixolás is jó? Mégis csak egyszerűbb lenne.... :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tibor! Semmiképpen sem ajánlom a turmixolást. Lehet, hogy egyszerűbb lenne, de ha ez kivitelezhető és célszerű lenne, akkor minden borászatban ipai méretű turmixgépek lennének a présgépek helyett. Nem cél apró kis mócsingokra szaggatni a gyümölcshéjat és a magvakat, hogy aztán ott lebegjenek a mustban. A cél, az íz- és aromaanyagok kinyerése a gyümölcsből, ez esetben a mazsolaszemekből. A héjat ki fogjuk dobni, mint a receptben is írtam, mert arra nincs szükség, ráadásul a szőlő héja (így a mazsoláé is) tele van keserű ízanyagokkal, amelyeket nem kellene beledarálni a készülendő borba, mert kellemetlen ízt kölcsönözhet annak. :)

   Törlés
  2. Kedves Zsolt! Köszönöm szépen gyors és szakszerű válaszát.Marad a nyomkodás :D

   Törlés
 5. Válaszok
  1. Kedves Erzsébet! Majd meséld el a tapasztalataidat, kérlek! :-)

   Törlés
 6. Én már 3x készítettem mazsolabort,,sőt most meggyborral próbálkoztam, mind a kettő jól sikerült, jók a receptek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Marcsi! Igazán örülök, hogy receptjeinken sikere van! :)

   Törlés
 7. Kedves Zsolt! Le a kalappal a receptjeid előtt :) Nagyon finom borok lettek. A mazsolabor a "gyárival" megegyező íz, a meggyboromnak csodájára járnak (nekem lassan nem is marad), a barackbor még forr, későn kaptam észbe, de még sikerült barackot szereznem. Ma indult forrásnak a mézbor. Lassan itt a szilva szezon... :D Olyan receptet nem láttam. Nem is lehet belőle finom desszertbort csinálni? Vagy csak nem próbáltad eddig? A recept (mennyiség, adalékanyagok) melyik gyümölcsborhoz álljon a legközelebb?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tibor! Nagy örömmel hallom, hogy a receptjeinknek mekkora sikere van. Szilvabort még nem készítettem, de terveim között szerepel. Talán idén elkészítem. Lehet csinálok fűszeres változatot is, de egyelőre nincs ilyen receptünk. Nézz vissza a szezon végén, és ha készítek szilvabort idén, addigra biztosan fent lesz a recept is! :)

   Törlés
 8. Kedves Zsolt!
  Tegnap helyeztem be a mazsolalevet a demizsonba, szépen kotyog. Más receptedet is ki fogom próbálni. Azt szeretném kérdezni, hogy a kénezést el lehet-e kerülni, ha derítem (Tükrös) a bort, és 1-2 héten belül megisszuk. Csináltam már meggybort, de azt sem kéneztem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ágnes! A kénezés lényege, hogy leállítja a forrási folyamatot, valamint tartósítja a bort azáltal, hogy meggátolja, hogy bármilyen más mikroorganizmus elszaporodjon a borban. Amennyiben el szeretnéd hagyni a kénezést, megteheted, de ezzel mindenképpen kockázatot vállalsz. :)

   Törlés
  2. Kedves Zsolt! Nagyon köszönöm a válaszodat. Sajnos egy kis bibi támadt. A zajos erjedés egyáltalán nem volt olyan zajos, mint megszoktam a meggybornál, két napja pedig semmit nem csinál, egy kicsi kottyanást sem. Ez a 8. nap. Mit csináljak vele?

   Törlés
  3. Semmi baj nincsen. Kóstold meg, és ízlés alapján döntsd el, hogy mit érzel; elég alkoholos-e, elég cukros-e. Ha megfelel az ízlésednek, kénezd le. Ha azonban az alkoholszintje szerinted nem megfelelő, akkor az erjedés valami miatt valóban leállt. Ha túl savanyú, lehet, elfogyott a cukor. Ez esetben egy kis cukor hozzáadásával (esetleg újabb adag élesztővel) megpróbálhatod újra beindítani a folyamatot. Az erjedési folyamatok sok mindentől függnek, nem mindig ugyanúgy zajlik minden esetben. Remélem, nem jött még későn a válaszom...

   Törlés
  4. Kedves Zsolt! Nagyon köszönöm, hogy segítesz. Megmértem a fokát, 18 fokos lett, de nem elég édes, ezért beleteszek még cukrot, és újraindítom. Kérdésem, hogy így is ugyanaz a kénmennyiség kell, mint az eredeti receptben, hiszen 30 dkg cukor, az 3 decivel több folyadék, vagy ez nem számít?

   Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...