A minap édesanyámnál jártunk, és a nemrég befőzött gyümölcsökről beszéltünk, amikor egyszer csak nekem szegezte a kérdést, hogy tudom-e, hogy a szomszéd utcában éppen most érik a vadkörte? Persze, hogy fogalmam sem volt róla. pedig nagyjából harminc éve járok arrafelé elég rendszeresen, de fogalmam sem volt róla, hogy ott van egy vadkörtefa. Rögtön felcsillant a szemem, mert bizony jó ideje van már annak, hogy utoljára vadkörtét, vagy más néven vackort ettem. Pedig milyen finom is az...
Rögtön fogtuk magunkat, és lementünk, hogy megnézzük. És valóban ott volt a fa, roskadt a sok gyümölcstől. Az emberek jöttek-mentek arra, de senkit sem izgatott az ingyen gyümölcs. Én meg fogtam magam, felmásztam a fára, és elkezdtem megszedni egy zacskót, mikor a fejem fölött az egyik ablakon kihajolt egy idős néni, és meglepődötten vette észre, hogy valaki szedi a gyümölcsöt. Elmondta nekem, hogy ő már jó pár tíz éve itt lakik a körtefa felett, de legalább hét-nyolc éve nem látott senkit sem, aki itt körtét szedett volna. Azt mondja, ez az isteni finomság mind a földre hullva szokott megrohadni. Ennek tudatában még szaporábban szedtem. Eldöntöttem, hogy a nagyon éretteket frissen fogom elfogyasztani, ami pedig arra alkalmas még, abból befőtt lesz. Sajnos ez már az érés vége volt, így befőttnek való nem sok lett, de azért két nagy üveggel sikerült készíteni.
Update: így szólt az eredeti szöveg, idő közben azonban kiderült, hogy amit én szedtem, az nem vadkörte, ugyanis a vadkörte szeptember-október környékén érik. Ez a gyümölcs nem más, mint a rozzsal érő körte, vagy más néven a rozsérő körte, ami a nevéből is adódóan a rozzsal együtt érik július elején. Ettől függetlenül minden más helytálló, amit leírtam, nagyon finom gyümölcs. Bővebb infó a
rozzsal érő körtéről.
Hozzávalók 2 üveg (800 ml) körtebefőtthöz:
- 1 kg rozzsal érő körte (nettó súly, tisztított körte)
- 2 l víz
- 60 dkg kristálycukor
- 5 db szegfűszeg
- 4-5 kisebb fahéj darabka
Előkészületek:
Az üvegeket és a lapkákat alaposan mossuk el mosogatószerrel, majd forró vízzel többször is öblítsük át. Ezután tegyük őket tiszta konyharuhára, és hagyjuk őket maguktól megszáradni. Nem törölgetjük el!
Körtebefőtt elkészítése rozsérő körtéből:
A körtéket tisztítsuk meg. Mivel igen aprók, mi nem hámoztuk meg, csak az alját és a magházat vágtuk ki. Szintén mérete miatt nem kell gerezdekre vágni, félbe vágva pont jó lesz. Feldolgozás közben, hogy meg ne barnuljon, citromleves vízbe tegyük a megtisztított gyümölcsöket. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a vízből, a kristálycukorból és a fűszerekből főzzünk szirupot. Ha már forr, dobjuk bele a felezett körtéket, és főzzük néhány percig. Ezt követően töltsük az üvegekbe, majd zárjuk le azonnal, csomagoljuk újságpapírba, és mehetnek a száraz dunsztba, hogy ott hűljenek ki teljesen.
Megjegyzés:
Az esetlegesen megmaradt szirupból készíthetünk
Körte szörpöt is akár, amely amellett hogy szörpként fogyasztható, még a téli teák ízesítésére is felhasználható.
Szia! Anyukám szerint árpával érő körte :) A hódmezővásárhelyi piacon 450 Ft volt kilója!
VálaszTörlés