Rozmaringos sült cékla

Az alábbi receptet a kaldeneker  oldalon találtam, és annyira megtetszett, hogy gondoltam, ki is próbálom. És mivel épp volt is itthon egy kilónyi cékla, nem is lehetett volna erre jobb alkalom. Amúgy is passzolt a sült cékla a mai menühöz, ami fűszeres sült csirkecomb volt kukoricás rizzsel. Gyorsan el is készítettem, és az eredmény magáért beszélt. Az én drágámnak ugyan egyáltalán nem ízlett, de sebaj, nekem nagyon bejött, neki volt még mit ennie bőven, hiszen a ma nassolni való az egyik kedvence volt, a kürtőskalács ... "...A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény, amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képződik. A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses. A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általáb
Az alábbi receptet a kaldeneker oldalon találtam, és annyira megtetszett, hogy gondoltam, ki is próbálom. És mivel épp volt is itthon egy kilónyi cékla, nem is lehetett volna erre jobb alkalom. Amúgy is passzolt a sült cékla a mai menühöz, ami fűszeres sült csirkecomb volt kukoricás rizzsel. Gyorsan el is készítettem, és az eredmény magáért beszélt. Az én drágámnak ugyan egyáltalán nem ízlett, de sebaj, nekem nagyon bejött, neki volt még mit ennie bőven, hiszen a ma nassolni való az egyik kedvence volt, a kürtőskalács...


"...A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény, amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képződik. A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses. A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik. A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják..."
Forrás: termelotol.hu
Hozzávalók a rozmaringos sült céklához:
- 1 kg cékla
- 2-3 ág friss rozmaring (jó a szárított is, ha csak az van)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- csipetnyi konyhasó
- őrölt bors

Rozmaringos sült cékla elkészítése:
A céklát szivaccsal folyó víz alatt alaposan mossuk meg, dörzsöljük le róla a szennyeződéseket. Nem kell meghámozni. Ha ez megvan, akkor vágjuk gerezdekre, és tegyük egy tálba. Locsoljuk meg az olívaolajjal, tépkedjük rá a rozmaringot (vagy szórjuk meg a szárított rozmaringgal), a borssal, majd sózzuk meg. Ezt követően alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni egy-két órát. Ha ez megvan, akkor mehet be az előmelegített sütőbe, ahol 200 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük. Az eredeti recept csak 160 fokot írt, de mivel a csirkecombot sütöttem előtte, és az 200 fokon ment, így nem vacakoltam az állítgatással... remek lett 200 fokon is. :-)



Köretnek jól passzolt a sült hús mellé, így bátran ajánlom sültekhez. Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu