Ecetes bébikukorica – savanyított kukorica

Emlékszem még, hogy fiatalabb koromban szinte még minden boltban lehetett kapni az ecetes bébikukoricát, ami az egyik kedvenc savanyúságom volt. Akkoriban rengeteget ettem belőle. Aztán ahogy teltek múltak az évek, valahogy kiesett az étrendemből, mígnem nemrégiben az eszembe jutott, és elkezdtem keresni a boltok polcain. Erősen meglepődtem, amikor rá kellett jönnöm, hogy mára már szinte teljesen eltűnt a boltok polcairól, mert nagyon kevés helyen lehet megtalálni. Ahol pedig van, ott igen csak borsos az ára, már-már az aranyéval vetekszik. Pedig egy roppant egyszerű dologról van szó, amit az ember maga is el tudna készíteni, ha hozzá tudna jutni az alapanyaghoz, a bébikukoricához. Ez azonban szinte teljesen lehetetlen (legalábbis városiak számára) , hiszen nyersen sehol sem árulják. Azonban ha van olyan szerencsénk, hogy vidéken lakunk, vagy van olyan ismerősünk aki ott lakik, mindjárt elérhetőbbé válik a bébikukorica. Ez ugyanis nem egy különleges kukoricafajta, nem egy erre a
Emlékszem még, hogy fiatalabb koromban szinte még minden boltban lehetett kapni az ecetes bébikukoricát, ami az egyik kedvenc savanyúságom volt. Akkoriban rengeteget ettem belőle. Aztán ahogy teltek múltak az évek, valahogy kiesett az étrendemből, mígnem nemrégiben az eszembe jutott, és elkezdtem keresni a boltok polcain. Erősen meglepődtem, amikor rá kellett jönnöm, hogy mára már szinte teljesen eltűnt a boltok polcairól, mert nagyon kevés helyen lehet megtalálni. Ahol pedig van, ott igen csak borsos az ára, már-már az aranyéval vetekszik. Pedig egy roppant egyszerű dologról van szó, amit az ember maga is el tudna készíteni, ha hozzá tudna jutni az alapanyaghoz, a bébikukoricához.


Ez azonban szinte teljesen lehetetlen (legalábbis városiak számára), hiszen nyersen sehol sem árulják. Azonban ha van olyan szerencsénk, hogy vidéken lakunk, vagy van olyan ismerősünk aki ott lakik, mindjárt elérhetőbbé válik a bébikukorica. Ez ugyanis nem egy különleges kukoricafajta, nem egy erre a célra létrehozott fajta. Ez szimpla kukorica, amelyet még jóval a teljes érés előtt (még mielőtt a szemek és a kukoricacső megkeményedne) leszednek. Ilyenkor még nagyon finom, puha, édes zamatos csemege, amelyből remek savanyúság készíthető. Nekünk szerencsénk volt, mert van ilyen ismerősünk, és kaptunk egy kosárral, hogy elkészíthessük a saját bébikukorica savanyúságunkat. Ezúttal is köszönjük neki. :-)

Hozzávalók az ecetes bébikukoricához:
- bébikukorica
- babérlevél
- mustármag
- koriander
- szemes bors
- kapor
- 10% ételecet
- konyhasó
- kristálycukor
- nátrium benzoát

Ecetes bébikukorica elkészítése:
Általában a hozzávalóknál feltüntetjük a mennyiségeket is, de mivel most több különféle űrtartalmú üvegbe készítettük, így inkább a szövegben fogjuk megemlíteni a mennyiségeket. Az elkészítést azzal kezdjük, hogy megtisztítjuk az összes kukoricát, majd beáztatjuk hideg vízbe 24 órára, hogy minden esetleges szennyeződés kiázzon belőle. Másnap öntsük le róla az áztatólét, majd szelektáljuk őket méret szerint. A kisebbek, vékonyabbak egészben fognak az üvegekbe kerülni, a nagyobbakat majd fel kell darabolni, és úgy mennek az üvegekbe.


Ha szétválogattuk őket, akkor tegyük oda hideg vízben főni az első adagot (mondjuk amelyiket egészben fogjuk felhasználni), és amíg az felforr, tisztítsuk el a felhasználni kívánt üvegeket és lapkákat. Alaposan mossuk ki őket mosogatószerrel, majd öblítsük át őket tiszta vízzel többször. Fordítsuk fejre őket, hogy lecsepegjenek. Forrástól számítva 4-5 percig főzzük a kukoricákat, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni amíg elkészítjük a felöntőlét.

A felöntőléhez 3.5 liter vízhez adjunk hozzá 7 evőkanál kristálycukrot, 5 evőkanál konyhasót valamint 5 dl 10% ételecetet, majd folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Ha felforrt, akkor még forrón szedjük az üvegekbe a leforrázott bébikukoricákat, tegyünk minden üvegbe babérlevelet,  mustármagot, koriandert, szemes borsot, valamint egy kis csipet szárított kaprot és egy késhegnyi nátrium benzoátot. Ezt követően öntsük az üvegeket színültig a tűzforró felöntőlével, és azonnal zárjuk le a lapkával. Állítsuk fejre pár percre, majd pakoljuk az üvegeket egymás mellé szorosan, hogy minél lassabban hűljenek le. Ami a fűszerek mennyiségét illeti: a 720 ml-es üvegekbe tettünk 20 szem mustármagot, 7 szem koriandert, 10 szem szemes borsot és 2 db babérlevelet. Ebből már egy kis matekkal átszámítható bármekkora üvegre. ;-)


Ha ezzel készen vagyunk, akkor vegyük magunk elé a második adag bébikukoricát, és vagdossuk fel 3-4 centis darabokra, majd dobjuk a főzőlébe, és ezt is főzzük 4-5 percig forrástól számítva. Ezután pontosan ugyanúgy folytassuk, mint az első adaggal.

Mielőtt bárki is megkérdezné, miért tettünk bele tartósítószert, elmondjuk magunktól. Nem próbálkoztunk még sosem kukorica eltevésével télre, és nem ismerjük annak eltarthatóságát, és viselkedését. Mivel ez egy hirtelen jött lehetőség volt, nem állt rendelkezésünkre elegendő idő, hogy utána járjunk a felmerült kérdéseknek. Ezért beletettük a tartósítószert a biztonság kedvéért, de ha valakinek van kedve a kísérletezésre, szívesen vesszük majd az utólagos beszámolókat. :-)

Mindenkinek kellemes bébikukorica eltevést kívánunk. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Kedves Marika! Nem csak jól néz ki, de nagyon finom is. Ha idén is lesz lehetőségem hozzájutni az alapanyaghoz, akkor legalább háromszor ennyit készítünk, mert nem lett elég... hamar elfogyott nagyon. :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu