2013. július 2., kedd

Cukkinivel rakott csirkemell füstölt tarja ágyon...

Ezt a receptet még valamikor tavaly nyáron sikerült megalkotnom, mikor egyik nap azon töprengtem, mivel lepjem meg a feleségem, mire hazajön a munkából. Azelőtt saját ételeinkben még nem használtunk cukkinit, és már nagyon rá voltam állva arra, hogy készítsünk valamit, amiben cukkini is van. A feleségem pedig a csirkemell megszállott imádója, így egészen biztos voltam benne, hogy az aznapi ételben lesz csirkemell és cukkini is. A gombát és a sajtot pedig mindketten szeretjük, így ez is kötelező része lett. Gyorsan elkezdtem recepteket keresni, de egyik sem felelt meg igazán nekem, de több is volt, amiben megtetszettek részletek. Így nagyjából másfél órányi receptbújás és gondolkodás után összeállt a fejemben a recept... :-) Ekkor született meg az elnevezése is: cukkinivel rakott csirkemell füstölt tarja ágyon.

Szinte biztos voltam benne, hogy a feleségemnek is tetszeni fog a cukkinivel rakott csirkemell füstölt tarja ágyon, de azért némi kockázatot vállaltam, hiszen egy régi mondás szerint anélkül nincs siker. :-) A feleségem addig ugyanis nem nagyon rajongott a füstölt sajtokért, és a füstölt húsokból is inkább a száraz, zsírmentes falatokat szerette, mint például a füstölt karaj. Naná, hogy azt szereti... azt ki ne szeretné? :-) Szóval vállaltam némi kockázatot, de ennyi belefért...

Nem sokkal azelőtt lett kész ez a cukkinis csirkemelles gombás kétsajtos finomság, hogy ő hazaért volna, így a konyhában még elég erősek voltak az illatok. Mondanom sem kell, hogy amint megérezte az illatokat, rögtön felcsillantak a szemei, és azonnal elkezdte keresni az illatok forrását. És persze, hogy azonnal megtalálta a sütőt, amiben még ott gőzölgött a forró cukkinivel rakott csirkemell füstölt tarja ágyon... :-P

Nagyon jót ettünk belőle, és annyi dicséretet kaptam tőle, hogy már majdnem jobban pirultam, mint a mellékelt képen a csirkemell. :-) Pedig akkor még nem is szerepelt a receptben a paradicsom. Azt most, ennél a változatnál raktuk bele, hogy lássuk, milyen lesz... és jobb lett, még annál is jobb. Így mostanság ez az egyik kedvenc ételünk, de már nem módosítottuk a nevét...

Hozzávalók négy főre:
- 75 dkg csirkemell
- 20 dkg szeletelt főtt, füstölt tarja vagy lapocka
- 5-8 dkg füstölt sajt (mi Karaván-t használunk)
- 5-8 dkg trappista sajt
- 25 dkg szeletelt gomba (jó konzerves és a friss is)
- 2 db kisebb cukkini (kb. összesen 30 dkg)
- 2 db nagy paradicsom
- 200 ml 20%-os főzőtejszín (10%-os nem jó!)
- egy nagy doboz tejföl (375 g - 450 g)
- őrölt fehér vagy színes bors
- morzsolt majoranna
- morzsolt bazsalikom
- morzsolt oregáno
- Vegeta, vagy házi ételízesítő
- konyhasó
- vaj az edény kivajazásához
- liszt a húshoz
- alufólia a sütéshez

Előkészületek:
Vegyük elő kedvenc hőálló sütőtálunkat és vajazzuk ki. Mi erre a célra házi vajat használtunk, de természetesen a bolti vaj, vagy a margarin is megfelel. Bár a margarin egészségességét ma már több cikk is megkérdőjelezi. A kivajazott edény alját béleljük ki a szeletelt füstölt tarjával, majd a füstölt sajt felét reszeljük rá, hogy egyenletesen legyen elosztva. Ha ez megvan, akkor tegyük félre pihenni...

A zöldségeket mossuk meg. A paradicsomokat karikázzuk fel nagyjából fél centi vastag karikákra. A cukkinivel tegyük ugyanezt, de ezt talán lehet egy kicsit - nem sokkal - vékonyabb karikákra is vágni. Mi nem szoktuk meghámozni, de aki nem szereti a külső részt, az meg is hámozhatja előtte. Ha friss gombával dolgozunk, akkor tisztítsuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. Aki szereti, a gomba tönkjét is nyugodtan beleteheti majd.

Cukkinivel rakott csirkemell füstölt tarja ágyon elkészítése:
A csirkemellet vágjuk szeletekre, vagy kockákra, ki hogy szereti. A jelen változatban kockázva lett, de finom így is, úgy is. Talán a kockázott hússal több a macera kicsit a lisztbe forgatás miatt Szóval, sózzuk, borsozzuk a húst, majd forgassuk lisztbe, és egy serpenyőben előre felforralt olajban hirtelen pirítsuk szép barnára. Ha ez is megvan, akkor szedjük ki, és mehet a sütőtálba a sajt tetejére. Már lehet is fűszerezni egy kis Vegetéval, borssal oregánoval, ízlés szerint, majd reszeljük a tetejére a maradék füstölt sajtot, hogy ismét szép egyenletesen legyen elosztva.

Erre jöhet a gomba, ezt is szépen szórjuk szét, majd a tetejére jöhet megint egy kis ételízesítő. Ha ez is megvan, akkor takarjuk be az előzőleg felkarikázott paradicsomokkal, majd ezt szórjuk meg egy kis bazsalikommal, majd erre jöhetnek a cukkini karikák is. A tetejét szórjuk meg ismét ételízesítő, esetleg őrlőmalomból mehet rá színes bors is. Ha megvagyunk vele, akkor óvatosan öntsük alá a főzőtejszínt - vigyázva öntsük körbe a szélén, nehogy a finom fűszereket mind lemossa az aljára, mert akkor ízetlenül párolódnak össze a zöldségek.



A tetejét kenjük meg tejföllel, hogy mindenhol mindent befedjen, majd ennek a tetejére jöhet egy kicsi - nem sok - majoranna. Alufóliával fedjük be a tálat, majd mehet az előmelegített sütőbe, ahol 200 fokon egy órát hagyjuk rotyogni. Ezután óvatosan vegyük ki, szedjük le róla az alufóliát. Az illatok kavalkádja eddigre bejárta a konyhát, és kellő hatást gyakorolt nyáltermelő mirigyeinkre. A trappista sajtot reszeljük a tetejére, majd toljuk még vissza a sütőbe - most már nem kell lefedni -, hogy a sajt rápiruljon a tetejére. Ha már szép színe van a sajtnak, akkor készen van, el lehet zárni a gázt...

A sok finom zöldség miatt úgy tűnhet, hogy sok a lé alatta, de ez csak addig van így míg friss, forró. Mire kihűl, a csirkemell szinte az egészet felszívja, így nem lesz száraz. Lehet magában is fogyasztani, de szerintünk köret dukál hozzá. Ettük már sós, főtt burgonyával, rizzsel, rizibizivel, és most petrezselymes krumplival. :-)

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez a finomsághoz, és nem kell megijedni a hozzávalók láttán, mert szinte mindenből csak egy kicsi kell, és most pont szezonálisak ezek a zöldségek, így nem is annyira drágák...

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...