2013. augusztus 3., szombat

Natúr szelet sertéskarajból rizibizivel

Az egyik nagy kedvencünk a feleségemmel a natúr szelet sertéskarajból. Próbáltuk már sertéscombból, csirkemellből, de az igazán ízletes és zamatos csak is sertéskarajból lehet. Legalábbis nekünk ez a véleményünk. Nem mondanám, hogy ennek a legjobb az elkészítése a mi - ilyenkor nyáridőben - harminc foknál is melegebb konyhánkban, de az íze kárpótol minden egyes verejtékcseppér. :-) Köretnek leginkább a rizs passzol hozzá. Lehet gombás rizs, kukoricás rizs, vagy mint ez alkalommal is: rizibizi. Mire ezzel elkészültem, az én drága feleségem készített hozzá egy isteni finom nyári salátát, amelynek receptjét az édesanyjától kapta. De az egy másik poszt lesz. ;-)

Hozzávalók a natúr szelethez:
- 60 dkg sertéskaraj
- konyhasó
- őrölt színes bors
- finomliszt
- étolaj
- víz
- 3 púpos teáskanál Vegeta vagy házi ételízesítő
- 2 csipet morzsolt oregánó
- 2 csipet morzsolt majoranna

Natúr szelet sertéskarajból elkészítése:
A karajt vágjuk ízlés szerint 2-5 mm vastag szeletekre. Nekünk a 60 dkg karajból 22 szelet hús lett. A hús szeleteket mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk lisztbe, és a közben már előmelegített magas falú edényben kevés olajon süssük aranysárgára a szeleteket. Ha nem férnek bele az edénybe egyszerre, az sem baj, akkor több adagban süssük őket. Amelyek megsültek már, azokat szedjük konyhai papírtörlővel kibélelt üvegtálba. Amikor mindegyikkel elkészültünk, az edényt húzzuk le a tűzről, és várjuk meg amíg az olaj egy kicsit hűl. Ezt követően tegyük bele az összes húst (akár több sorban egymás tetejére). Öntsük fel annyi vízzel, amennyi még pont ellepi. Szórjuk meg az ételízesítővel, oregánóval és majorannával, majd fedjük le, és tegyük újra a láng fölé. Lassú tűzön főzzük addig, míg a húsok meg nem puhulnak.

Ha elkészültünk, akkor ne szedjük ki a levéből, állhat benne ameddig el nem fogy. Sőt! A levével ízesíthetjük a köretet. Én mindig meglocsolom vele a rizst. Csak óvatosan, mert bár a húson annyira nem érződik, de maga a lé elég sós. :-)

Ajánlom hozzá a bevezetőben is említett nyári salátát. A feleségem - és persze nekem is - az egyik kedvence. Nem hiába, hiszen kitűnő kiegészítője a sült húsoknak ebben a nagy melegben is. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk! :-)

8 megjegyzés :

  1. Nagyon király husi lett belőle. A rizibizire tálaláskor sörélesztő pelyhet szórtam, és néhány húst is megforgattam benne sütés előtt, de érdemi különbséget ízben nem tapasztaltam a kettő között. A rizibizinek viszont kimondottan jót tett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülök, hogy jól sikerült, és ízlett. :-)

      Törlés
  2. Kösz a receptet! Ma ezt csináltam, jó lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülünk, hogy tetszett a receptünk. :-)

      Törlés
  3. "Kiklopfolni" nem kell a hússzeleteket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell. :) Nagyjából fél centis szeletekre kell vágni a húst, és jó puhára fog párolódni a lében. Ha kiklopfolnánk, szétesne, mire megfőne, mert lényegében itt megfő a hús. :)

      Törlés
  4. Bocsi, de nem lesz főtt hús jellege a hosszú lében főzéstől?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lesz főtt hús jellege. Azaz, frissen, mikor kiszedjük a léből, még talán egy kicsit. De ha kiszedjük egy tálba, és hagyjuk pihenni, akkor az állaga megváltozik. De ennek ez a lényege, hogy sütés után megfőzzük. Tehát ez nem is sült hús, és nem is főtt hús, hanem sült, majd megfőzött hús. Ez így finom! :-)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...