2013. december 13., péntek

Mézes-müzlis naspolyagolyók...

A naspolya egy régen elfeledett gyümölcs. Felgyorsult világunkat ma már egyre inkább a nagy élelmiszergyártók látják el ételekkel. A kis közösségi piacok helyett ma már a legtöbben jobbára a multinacionális cégek hipermarketeiben vásárolunk. Az ilyen cégek palettáiról pedig bizony hiányoznak az olyan finomságok, mint a naspolya. Ennek egyik legfőbb oka valószínűleg az, hogy nem túl jól tartható el. Ma, amikor több kontinenst is átutaznak a "friss" zöldségek, gyümölcsök, akkor az elsődleges szempont a jól szállíthatóság, a jó eltarthatóság. Ilyenkor a naspolyához hasonló csemegék a háttérbe szorulnak. De szerencsére még sokan vannak, akik ismerik ezt a növényt, és tudják, hogy termése ehető, íze finom, édes és zamatos. A kertészetekben is árulják csemetéiket, és néha még a szabadban is fellelhető, így nem kell lemondanunk róla. Megmondom őszintén, én is régen megfeledkeztem róla. Hosszú évekig nem találkoztam vele, így teljesen elfeledkeztem létezéséről, mígnem az egyik kollégám egyik nap azzal állt elő, naspolyát talált a környékükön. Hozott nekem kóstolót, és ott eldöntöttem, ebből én is akarok egy nagyobb adagot, mert úgy véltem, kiváló alapja lehetne egy jó mézes házi bornak. :-) Sajnos ő nem tudott nekem nagyobb mennyiséget hozni, mert a talált fa egy kertből kilógó ágairól tudott csak néhány szemet szedni. De aztán az egyik facebook csoportban valaki ajánlotta, hogy ő tud nekem hozni néhány kilót. Ekkor nagyon megörültem, mert már majdnem lemondtam róla. Pár nappal később három kilogramm naspolya büszke tulajdonosa lettem, amelynek kétharmad része már szottyosra volt érve, ebből naspolya-méz házi bort készítettünk. A maradék, egyharmad rész még akkor kemény és éretlen volt. Ezeket egy tálcára tettük érni. Kicsit több, mint két hét alatt be is érett mind. Ezekből egy édességet készítettünk, amelynek forrása itt található. Az eredeti receptben mézes müzli volt, mi úgy döntöttünk, natúr gyümölcsös müzlit veszünk, és mi magunk adjuk hozzá a mézet. Így a recept ennek megfelelően kicsit módosult...

A hozzávaló selyemfűmézet pár napja rendeltük Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta méhészetétől, a Tibi Méztől, mert már korábban is rendeltünk tőle, és termékeivel elégedettek vagyunk, hiszen kiváló magyar termelői mézet és egyéb méhészeti termékeket kínál emberbarát árakon, és még mennyiségi kedvezmény is van nála. Mi elégedettek vagyunk a Tibi Mézzel. :-)

Hozzávalók a mézes-müzlis naspolyagolyóhoz:
- 1 kg szottyosra érett naspolya
- 30 dkg gyümölcsös müzli
- 3-4 evőkanál méz
- 1.5 tábla ét tortabevonó
- 1 evőkanál étolaj

Mézes-müzlis naspolyagolyók elkészítése:
A naspolyákat hámozzuk meg, majd paszírozzuk át egy nagyobb lyukú szűrőn, hogy a magok fennakadjanak. A kapott pépet keverjük össze a müzlivel és a mézzel. Ízlés szerint bármilyen méz megfelel, mi selyemfűmézet használtunk hozzá. Ne keverjük túl keményre, mert a müzli elég sok nedvességet ki fog szívni a pépből. Épp csak annyira legyen kemény, hogy könnyedén golyócskákat formálhassunk belőle. A golyókat tegyük szilikonos sütőpapírral kibélelt tálcára. Most jön a csokimáz. A tortabevonókat az étolajjal olvasszuk fel, majd a golyócskákat vonjuk be csokival. Mi egy szilikon ecsettel kentük körbe őket. Ha ezzel is megvagyunk, akkor egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Másnap tálalhatjuk. Íze igazán különleges, és a kicsike kis tortabevonótól eltekintve teljesen természetes anyagokból álló édes nassolnivaló.Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a mézes-müzlis naspolyagolyókhoz. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...