2016. július 1., péntek

Ecetes kápia- és pritamin paprika télire (befőzés nélkül)

Éppen az idei adag vegyes „dobálós” savanyúságunkat tettük el, és kimaradt belőle egy kevéske finom, ropogós, édes kápia paprika, és pár darab szintén finom, édes, ropogós pritamin paprika.



Úgy döntöttünk, ezt a pár darabot eltesszük külön ecetes lében télire, hiszen szeretjük az ecetes paprikákat...

Hozzávalók az ecetes kápia paprikához (2db 750ml-es üveghez):
- 5-6 db kápia, pritamin vagy bármilyen édes paprika
- koriander mag
- mustármag
- babérlevél
- szemes színes bors

A felöntőléhez:
- 1.5 liter csapvíz
- 1 dl 20%-os ecet
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál konyhasó
- késhegynyi borkén

Ecetes kápia paprika elkészítése:
Mi most ezt borkénnel tartósítva tettük el, mert a paprikának nem tesz jót a forró felöntőlé és a dunsztolás, mert megpuhul, és íze is főtté válik. Mi ropogósan szeretjük, mintha friss lenne. Ezért a házi borkészítésnél már megismert borként hívtuk segítségül, hogy télire is el tudjuk tenni befőzés nélkül...

Kezdjük azzal, hogy elmossuk az üvegeket, majd amíg azok szépen lecsepegnek, kezdjük el feldolgozni a paprikát; mossuk meg őket alaposan, majd csumázzuk ki. Váguk fel ízlésünknek megfelelő darabokra. A lecsepegett üvegeket vegyük magunk elé, és mindegyik aljára dobjunk 15 szem mustármagot, 6 szem koriander magit, 10 szem színes borsot. Ezt követően kezdjük el belepakolni a paprikákat, majd tűzzünk a paprikák közé mindkét üvegben 2-2 kisebb babérlevelet. Ha ezzel is megvagyunk, elkészíthetjük a felöntőlét (a hozzávalóknál felsoroltakat hidegen keverjük össze), és öntsük vele nyakon a paprikákat. árjuk le az üvegeket, és mehetnek is a kamra polcra. Egy évig biztosan elállnak a borkénnel. Legalább két-három hetet várjunk vele, hogy összeérjenek az ízek, utána bármikor fogyasztható.

Kellemes paprika eltevést kívánunk! :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...