Ecetes kápia- és pritamin paprika télire (befőzés nélkül)

Éppen az idei adag vegyes „dobálós” savanyúságunkat tettük el, és kimaradt belőle egy kevéske finom, ropogós, édes kápia paprika, és pár darab szintén finom, édes, ropogós pritamin paprika. Úgy döntöttünk, ezt a pár darabot eltesszük külön ecetes lében télire, hiszen szeretjük az ecetes paprikákat... Hozzávalók az ecetes kápia paprikához (2db 750ml-es üveghez): - 5-6 db kápia, pritamin vagy bármilyen édes paprika - koriander mag - mustármag - babérlevél - szemes színes bors A felöntőléhez: - 1.5 liter csapvíz - 1 dl 20%-os ecet - 3 evőkanál kristálycukor - 2 evőkanál konyhasó - késhegynyi borkén Ecetes kápia paprika elkészítése: Mi most ezt borkénnel tartósítva tettük el, mert a paprikának nem tesz jót a forró felöntőlé és a dunsztolás, mert megpuhul, és íze is főtté válik. Mi ropogósan szeretjük, mintha friss lenne. Ezért a házi borkészítésnél már megismert borként hívtuk segítségül, hogy télire is el tudjuk tenni befőzés nélkül... Kezdjük azzal, hogy elm
Éppen az idei adag vegyes „dobálós” savanyúságunkat tettük el, és kimaradt belőle egy kevéske finom, ropogós, édes kápia paprika, és pár darab szintén finom, édes, ropogós pritamin paprika.



Úgy döntöttünk, ezt a pár darabot eltesszük külön ecetes lében télire, hiszen szeretjük az ecetes paprikákat...

Hozzávalók az ecetes kápia paprikához (2db 750ml-es üveghez):
- 5-6 db kápia, pritamin vagy bármilyen édes paprika
- koriander mag
- mustármag
- babérlevél
- szemes színes bors

A felöntőléhez:
- 1.5 liter csapvíz
- 1 dl 20%-os ecet
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál konyhasó
- késhegynyi borkén

Ecetes kápia paprika elkészítése:
Mi most ezt borkénnel tartósítva tettük el, mert a paprikának nem tesz jót a forró felöntőlé és a dunsztolás, mert megpuhul, és íze is főtté válik. Mi ropogósan szeretjük, mintha friss lenne. Ezért a házi borkészítésnél már megismert borként hívtuk segítségül, hogy télire is el tudjuk tenni befőzés nélkül...

Kezdjük azzal, hogy elmossuk az üvegeket, majd amíg azok szépen lecsepegnek, kezdjük el feldolgozni a paprikát; mossuk meg őket alaposan, majd csumázzuk ki. Váguk fel ízlésünknek megfelelő darabokra. A lecsepegett üvegeket vegyük magunk elé, és mindegyik aljára dobjunk 15 szem mustármagot, 6 szem koriander magit, 10 szem színes borsot. Ezt követően kezdjük el belepakolni a paprikákat, majd tűzzünk a paprikák közé mindkét üvegben 2-2 kisebb babérlevelet. Ha ezzel is megvagyunk, elkészíthetjük a felöntőlét (a hozzávalóknál felsoroltakat hidegen keverjük össze), és öntsük vele nyakon a paprikákat. árjuk le az üvegeket, és mehetnek is a kamra polcra. Egy évig biztosan elállnak a borkénnel. Legalább két-három hetet várjunk vele, hogy összeérjenek az ízek, utána bármikor fogyasztható.

Kellemes paprika eltevést kívánunk! :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Mennyi borkén kell az előzőekben közölt mennyiséghez ! ?
    Üdv. Péczeli László

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves László! A borként mindig a csomagolásán feltüntetettek szerint ell adagolni. Megmondom őszintén, ilyen távlatból pontosan nem emlékszem már, mennyit adtunk hozzá. De a csomagoláson mindig fel van tünetve az adagolás, azt kell átszámolni a kisebb mennyiségekhez. :)

      Törlés
  2. A borkén helyett mit lehet használni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borként. Vagy nem teszel bele semmit, és három napon belül megeszed. Vagy felfőzöd és teszel nátrium benzoátot, de a felfőtt paprika eléggé tölött paprika állagú lesz. Mi a baj a borkénel?

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu