Csirkemell bakonyi módra - bakonyi csirke

Az eredeti recept sertéscomb bakonyi módra volt, de mivel a feleségem és én sokkal jobban szeretjük a csirkemellet, így egy kis kozmetikázást kellett végrehajtani a recepten. Sertéscomb helyett tehát csirkemell került bele, de mivel mindkettőnek más az ízvilága, így a fűszerezést is a csirkéhez kellett igazítani. Így lett belőle csirkemell bakonyi módra... Nagyon sok találat van a keresőkben bakonyi csirke szóösszetételre, és ezek között igen eltérőek is vannak, de nekünk a sajátunk vált be igazán, így gondoltuk, megosztjuk veletek is. Hátha nektek is bejön a bakonyi csirke receptünk. Na és most, hogy már kellően elégszer szerepel a szövegben a bakonyi és a csirkemell szó ahhoz, hogy biztosan jó helyre kerüljünk idővel a keresőkben, írjunk érdemben is erről az igazán finom és ínycsiklandozó ételről... Hozzávalók a bakonyi csirkéhez négy főre: - 0.5 kg csirkemell - 0.5 kg gomba - 3 fej közepes vöröshagyma - 2 db közepes TV paprika - 3 db közepes paradicsom - 0.5 l főzőtejs
Az eredeti recept sertéscomb bakonyi módra volt, de mivel a feleségem és én sokkal jobban szeretjük a csirkemellet, így egy kis kozmetikázást kellett végrehajtani a recepten. Sertéscomb helyett tehát csirkemell került bele, de mivel mindkettőnek más az ízvilága, így a fűszerezést is a csirkéhez kellett igazítani. Így lett belőle csirkemell bakonyi módra...Nagyon sok találat van a keresőkben bakonyi csirke szóösszetételre, és ezek között igen eltérőek is vannak, de nekünk a sajátunk vált be igazán, így gondoltuk, megosztjuk veletek is. Hátha nektek is bejön a bakonyi csirke receptünk. Na és most, hogy már kellően elégszer szerepel a szövegben a bakonyi és a csirkemell szó ahhoz, hogy biztosan jó helyre kerüljünk idővel a keresőkben, írjunk érdemben is erről az igazán finom és ínycsiklandozó ételről...

Hozzávalók a bakonyi csirkéhez négy főre:
- 0.5 kg csirkemell
- 0.5 kg gomba
- 3 fej közepes vöröshagyma
- 2 db közepes TV paprika
- 3 db közepes paradicsom
- 0.5 l főzőtejszín
- fűszerpaprika
- őrölt bors
- konyhasó
- 1 dl étolaj
- 1 mokkás kanál őrölt kömény
- 1 csipet morzsolt oregánó
- 2 csipet morzsolt majoranna
- 2 csipet morzsolt bazsalikom

Csirkemell bakonyi módra elkészítése:
A zöldségeket alaposan mossuk meg, majd vágjuk apró kockákra a paradicsomokat és a paprikákat. Tegyük őket külön-külön egy-egy tálkába, és hagyjuk őket pihenni. :-) A hagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk őket vékony fél karikákra először félbe, majd vékony szeletekre), és tegyük őket egy kis tálkába pihenni. A gombát vágjuk vékony szeletekre. Ahogy mi is tettük (ez esetben), lehet hozzá üveges, vagy konzerv gombát is használni. Ez esetben a levét öntsük ki, mert az nem kell bele.

A csirkemellet vágjuk kockákra, vagy csíkokra - kinek hogy tetszik -, majd egy magasabb faló serpenyőben - lehet akár lábasban is - az étolajon sózva, borsozva forgassuk addig, míg egyenletesen szép fehér lesz mindegyik. Eddigre nagy a valószínűsége, hogy a husi már engedett egy kis levet is. Ez nem baj, ez kell nekünk. A csirkemell darabokat egy lyuggatott kanállal szedjük ki egy tálba, és az utána maradt szaftban pároljuk puhára a hagymát.

Ha már kezd üveges lenni a hagyma, akkor dobjuk rá az apró kockákra vágott paprikát, és ezzel pároljuk tovább pár percig, majd dobjuk rá a paradicsomot is. Most már valószínű, hogy összefutott a nyál a szánkban a finom illatok kellemes kavalkádjától. :-) Ha már szépen levet engedett a paradicsom, akkor dobjuk rá a gombát is, majd pároljuk még egy kicsit az egészet, majd mehet bele a csirkemell is. A tetjét szórjuk meg a fűszerpaprikával, a fehér borssal, és a többi fűszerrel, majd alapos kevergetés után öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

A továbbiakban kis lángon fedő alatt főzzük addig, míg a zöldségek teljesen szét nem főnek. Amikor ez bekövetkezik, már biztosan megfőtt a csirkemell is. Ekkor vegyük le róla a fedőt, kóstoljuk meg. Ha kell, még sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük fel a fél liter főzőtejszínnel. Ezzel még forraljuk fel, és hagyjuk néhány percig rotyogni.

Húzzuk le a tűzről, mert készen is vagyunk. Tálalhatjuk csigatésztával, rizzsel, vagy akár rizibizivel is. Aki szereti a tejszínes húsokat, annak majdnem biztos, hogy az egyik kedvence lesz. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá... :-)

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu