Nagyon szeretjük a zöldséglevest a feleségemmel. Szeretjük nyáron, szeretjük télen. Igen, télen is, mert igyekszünk még a nyári szezon végén feltölteni a fagyasztószekrényt a még friss, és nem üvegházi zöldségekkel, hogy akár ilyenkor, márciusban is ehessünk zöldséglevest igazi nyári ízekkel és aromákkal. :-) A hozzávalók listájáról hiányzik néhány alapvető zöldség (paparika, paradicsom, stb.) , amitől ízletes a zöldségleves, de ez csak azért van, mert saját készítésű házi ételízesítő t használunk hozzá, amiben mindezek már benne vannak. Ezért, ha valaki bolti ételízesítőt használna, akkor ezeket plusz hozzá kell adni... Hozzávalók a zöldségleveshez: - fél fej karfiol - 1 közepes karalábé - fél zeller gumó - 15-20 dkg zöldborsó - 3-4 szál sárgarépa - 1-2 szál fehérrépa - házi ételízesítő - konyhasó - őrölt bors - petrezselyem levél - zeller levél - 1 kisebb fej vöröshagyma - étolaj Zöldségleves elkészítése: Véleményem szerint a zöldségleves igazi ízei csak a
A hozzávalók listájáról hiányzik néhány alapvető zöldség (paparika, paradicsom, stb.), amitől ízletes a zöldségleves, de ez csak azért van, mert saját készítésű házi ételízesítőt használunk hozzá, amiben mindezek már benne vannak. Ezért, ha valaki bolti ételízesítőt használna, akkor ezeket plusz hozzá kell adni...
Hozzávalók a zöldségleveshez:
- fél fej karfiol
- 1 közepes karalábé
- fél zeller gumó
- 15-20 dkg zöldborsó
- 3-4 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- házi ételízesítő
- konyhasó
- őrölt bors
- petrezselyem levél
- zeller levél
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- étolaj
Zöldségleves elkészítése:
Véleményem szerint a zöldségleves igazi ízei csak akkor jönnek elő, ha előtte alaposan megpároljuk egy kevéske olajon a zöldségeket a zöld fűszerekkel együtt (kivéve a fej vöröshagymát). Ezért kezdjük azzal, hogy egy lábasba teszünk egy kevéske étolajat, egy-két deciliter vizet, és ebbe a zöldségeket. Sózzuk meg enyhén, borsozzuk, majd adjunk hozzá egy-két kanál házi ételízesítőt. Természetesen akinek nincs házi ételízesítője, használhat bolti változatot is, de ez esetben ne felejtsük el, hogy míg a házi ételízesítőnknek mindössze 16-17% a sótartalma, addig a bolti változatoknak általában 60-65%, így könnyen előfordulhat, hogy külön sózni már nem is kell majd. Ott tartottunk, hogy pároljuk meg. Ezt érdemes kis lángon, fedő alatt végezni. Amikor azt látjuk, hogy a zöldségek levet engedtek, és ez a lé már szép színes a répától, és a zöldborsótól, akkor felönthetjük vízzel. Ekkor adjuk hozzá az egy fej vöröshagymát egészben. Aki szereti a pikánsabb ízeket, az esetleg egy-két gerezd fokhagymával különlegesebbé teheti, de aki házi ételízesítőt használ, annak ezzel sincs dolga, ugyanis mi receptünk alapján készült házi ételízesítőben az is benne van sok egyéb finomság mellett. :-)
Főzzük meg alaposan a zöldségeket. Mire a fej vöröshagyma teljesen megfő, már a többi zöldség is finom puhára főtt. Vegyük le a tűzről, és tálaljuk melegen. Mi tészta nélkül szeretjük magában, esetleg néha egy kis grízgaluskával, de természetesen levestésztával is fogyasztható...
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom zöldségleveshez, amely a fagyasztó feltalálása óta már nem csak tavaszi / nyári étel. ;-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése