Kovászolt dinnyehéj, cukkini, uborka, tök, lila hagyma és társai...

Imádom a kovászos uborkát , sőt! Tovább megyek, imádom a kovászolt cukkinit , és egyáltalán, imádok minden kovászolt zöldségfélét . A minap a termelői piacon nagyon szép zöldségeket találtam; olyan picike csillagtököt, hogy elfért a tenyeremben, picike főzőtököt, amiben szinte még csak kezdeményei vannak a magoknak. Apró cukkiniket, friss, idei fokhagymát, gyönyörű kovászolni való uborkát, és persze virágba szökkent, vastag szárú kaprot. Jól bevásároltam belőlük, majd eldöntöttem, hogy kovászolt vegyes zöldséget készítek majd belőle. Vettem még hozzá két kisebb lile hagymát, és egy kicsike hegyes erős paprikát, majd elindultam haza, hogy elkészítsem ezt a finomságot... Hozzávalók a kovászolt zöldségekhez: - 1 kisebb hegyes erős paprika - 1 kisebb csillagtök (patiszon) - 2 kisebb főzőtök - 2 kisebb cukkini - 1 kg kovászolni való uborka - 2 kisebb fej lila hagyma - 2 fej fokhagyma - 1 nagy csokor száras kapor - dinnyehéj - 3 liter csapvíz - 3 evőkanál konyhasó - 1 zse
Imádom a kovászos uborkát, sőt! Tovább megyek, imádom a kovászolt cukkinit, és egyáltalán, imádok minden kovászolt zöldségfélét. A minap a termelői piacon nagyon szép zöldségeket találtam; olyan picike csillagtököt, hogy elfért a tenyeremben, picike főzőtököt, amiben szinte még csak kezdeményei vannak a magoknak.



Apró cukkiniket, friss, idei fokhagymát, gyönyörű kovászolni való uborkát, és persze virágba szökkent, vastag szárú kaprot. Jól bevásároltam belőlük, majd eldöntöttem, hogy kovászolt vegyes zöldséget készítek majd belőle. Vettem még hozzá két kisebb lile hagymát, és egy kicsike hegyes erős paprikát, majd elindultam haza, hogy elkészítsem ezt a finomságot...

Hozzávalók a kovászolt zöldségekhez:
- 1 kisebb hegyes erős paprika
- 1 kisebb csillagtök (patiszon)
- 2 kisebb főzőtök
- 2 kisebb cukkini
- 1 kg kovászolni való uborka
- 2 kisebb fej lila hagyma
- 2 fej fokhagyma
- 1 nagy csokor száras kapor
- dinnyehéj
- 3 liter csapvíz
- 3 evőkanál konyhasó
- 1 zsemle

Kovászolt zöldségek elkészítése:
Vegyünk elő egy ötliteres befőttes üveget, mossuk ki alaposan, majd az aljába valahogyan szuszakoljuk bele a vastag szárú, virágos kaprot. Erre jöhetnek a dinnyehéjak, amelyekben még egy vékonyka piros réteg is legyen. A külső vastag zöld héjat egy éles késsel, vagy zöldséghámozóval vágjuk le, hogy csak a zöldes fehér belső héj maradjon. Vágjuk darabokra, majd mehet a kaporra. Ezt követően tisztítsuk meg a többi zöldséget is.



A patiszonnak és a főzőtöknek teljesen hántsuk le a külső héját, mert az túl vastag, majd vágjuk őket ízlésünknek megfelelő darabokra. Fontos, hogy csak olyan tök, csillagtök a jó, ami még annyira kicsi, hogy nincsenek benne teljesen kifejlődött magok. Amit mi vettünk, abban alig voltak nagyobbak a magok, mint az uborkában. Ha megvagyunk, akkor jöhetnek a cukkinik. Mi az esztétika kedvéért csak csíkokban hámoztuk meg, mert annyira zsenge volt a héja, hogy nem kellett teljesen lehámozni, és így sokkal szebb, kívánatosabb. A lila hagymákat hámozzuk meg, és vágjuk félbe. A hegyes erős paprikának vágjuk le a hegyét, és késsel vágjunk bele hosszába, hogy a le be tudjon folyni, a levegő pedig ki tudjon jutni belőle.



Az uborkákat alaposan mossuk meg, majd vágjuk be azokat is. Mi úgy szoktuk, hogy nem a végétől vágjuk be, mert akkor szétnyílik hanem a végétől egy centire átszúrjuk késsel, és a másik végétől egy centire állunk meg a késsel. Aztán erre a vágásra merőlegesen ugyanígy megvágjuk még egyszer. Ha minden zöldség meg van tisztítva, akkor ahogy tudjuk, pakoljuk őket szépen az üvegbe a fokhagymákkal együtt, majd a tetejére jöhet a felöntőlé: keverjünk langyos sós vizet úgy, hogy minden egy literhez mérünk egy evőkanál nem jódozott sót, majd alaposan elkeverjük.

Ezt a lét öntsük az üvegbe, hogy tele legyen, majd tegyünk a tetejére egy zsemlét, és fedjük le egy tányérral. Aki nem szereti zsemlével, kenyérrel, vagy éppen lisztérzékeny, készítheti krumplival is. Ebben az esetben öreg krumpli kell, mert annak magasabb a keményítő tartalma. A krumpliból egy darabot kockázzunk fel, majd ez esetben ezzel kezdjük az üveg megtöltését, azaz rögtön tegyük a kaporra, és így tovább.



Tegyük meleg helyre. Téves elképzelés, hogy tűző nap kell neki, a folyamathoz nem kell napfény, csak meleg. Ha túl meleg helyen van, akkor nagyon felpuhulnak majd a zöldségek, ezért érdemesebb a lakásban egy olyan helyre tenni, ahol nem megy 28-30 fok fölé a hőmérséklet. Ilyen helyen három nap alatt beérik.

Ha készen van, akkor szedjük le a tetejéről a zsemlét, majd szűrjük át a lét. Aki krumplival készítette, annak nem kell szűrnie. Az egészet szedjük át egy megfelelő méretű edénybe, öntsük vissza rá a lét, és tegyük be hűtőbe, ahol nagyon sokáig eláll. A leve tele van tejsavbaktériumokkal, és C-vitaminnal, így nagyon egészséges, és hűsítő is egyben. Az emésztőrendszerünk nagyon meghálálja a kovászos lét, ha naponta szürcsölünk belőle. Hozzájárul a bélflóra helyes működéséhez, ezért ki ne öntsük, igyuk egészséggel.

Tipp: ha szeretnénk télire is eltenni, akkor a Kovászos uborka télire is tartósítószer nélkül... receptünkben leírt módon eltehetjük a téli hónapokra is ezeket a finom nyári ízeket.

Mindenkinek kellemes zöldségkovászolást kívánunk! :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Kipróbáltam 2017.07.13-án készítettem 8 literes üvegben, 5 nap múlva, ma reggel "bontottam " meg. Finom, más az ízvilága a többféle nyersanyag miatt, mint a kovászos uborkáé.Köszönöm a tippet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Örülök, hogy ízlett. Én magam is nagy élvezettel ropogtattam a sokféle kovászolt zöldséget! :-)

      Törlés
  2. Szia! Én is készítettem ilyen-olyan vegyes zöldségekből kovászt és jodozot sót raktam a vízben eredmény így is jó lett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, akkor mégsincs olyan nagy baj a jódozott sóval. Köszönöm az információt. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu